635 DE ANI DE ATESTARE DOCUMENTARĂ A RÂMNICULUI
„DRAGOȘ SERAFIM, Iubirea de Râmnic. Tablete, versuri, evocări…”

by Petre CICHIRDAN on July 28, 2023

În aceeași zi de sărbătoare, a Râmnicului, 18 mai 2023, la ora 17:00, în holul central al Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” a avut loc lansarea de carte a Editurii Antim Ivireanul cu titlul de mai sus realizată de Bogdan Serafim – Dobre și Felix Sima; eveniment major al culturii orașului nostru, dacă nu vedem chiar și numai prezența fără precedent de la acea oră în incinta bibliotecii devenită, aproape, neîncăpătoare să cuprindă atâtea cunoscute personalități…    Lovitură de imagine realizată de cei doi editori, Dragoș Serafim, numele său, constituind în acea zi (în orice zi) un adevărat magnet pentru intelectualii Râmnicului. Doctor de faimă, pediatru, publicist colaborator la ziarul Orizont și nu numai; poet, și așa cum nu l-a prezentat nimeni în ziua aceasta a comemorării, cu ocazia Zilelor Râmnicului, curator de expoziții de ată plastică! …Se știe că lumea aceasta a halatelor albe ascunde multe surprize privind prezența medicilor în lumea artelor. Așa s-a întâmplat în urmă cu vreo douăzeci și cinci de ani, când la Muzeul de Istorie, într-o sală de la etaj, până la modernizarea acesteia – transformată în galerie de artă – medicul internist Dan Marin a susținut o expoziție de sculptură (minisculptură) realizată în material dentar (Dan Marin, înainte de a deveni medic, lucrând ca tehnician dentar). Dragoș Serafim i-a prezentat atunci expoziția, noi, publicul din acea perioadă, iubitor de frumos tridimensional, descoperind în cei doi medici prieteni un adevărat artist sculptor-modelator – Dan Marin – și un veritabil critic de artă în persoana lui Dragoș Serafim.

  Revenind la lansarea de carte din acea zi de 18 mai, menționăm faptul că ea a fost moderată de scriitorul Ioan St Lazăr. Lângă dânsul s-au perindat prin fața asistenței, cuvântând despre Dragoș Serafim: medicul pediatru Dorina Constantinescu, șefa secției Pediatrie de la Spitalul Județean, doamna doctor Adriana Trăistaru medic primar cardiolog la Clinicile Rapitest, scriitorul Ion Predescu, prof. dr. Gheorghe Deaconu, ing. Sorin Zamfirescu – fost primar al Râmnicului, scriitorul Ioan Barbu, Dragoș Serafim jr, Bogdan Serafim – Dobre și Dorel Constantinescu din partea Clubului Rotary Vâlcea…

Ioan St Lazăr: – Dragoș Serafim a excelat în pedagogia socială pe care a practicat-o profund și interdisciplinar în domeniul protecției copilului, nu numai în cadrul specific particular, ci și în cadrul social, părăsind localul și apelând la  cadrul social național…

Ion Predescu: – Dragoș Serafim vine din acea zonă a Băbeniului, unde civilizațiile se întrepătrund, cea a spiritului pur românesc cu cea a spiritului german; întrepătrundere care s-a datorat migrației românilor formați dincolo de Carpați în Imperiul Austro Ungar… Am avut întotdeauna o administrație, de acest tip, în care s-au prelucrat datele acestor civilizații (adăugăm noi, cei din redacția ziarului, că și în 1940 – 1944 același spirit german a fost adus aici prin intermediul nord bucovinenilor și basarabenilor evacuați în Vâlcea – 70 000). Așa ne explicăm pătrunderea noastră în spațiul european, mai ales că noi prezentăm puternice accente balcanisme…Doctorul Serafim este un model privind constituirea unui astfel de conglomerat al civilizațiilor, repet, în care balcanismul nu poate să fi dispărut, dar înzestrat cu acel simț universal de a se face  plăcut! Încadrat în spațiul european pe care noi toți ni-l dorim a fi al nostru! Sau să aparținem, să fim organic legat de el. Dragoș Serafim, ca și Nicolae Jivan, alături de noi, de vâlceni, în care ne regăsim  în spațiul mioritic și în spațiul artistic și în spațiul științific…Întotdeauna am avut un sentiment de admirație față de asemenea oameni! Dragoș Serafim aparține unei generații de factură civică care din fericire mai există în arealul nostru local, nord vâlcean, dar și pe întreg cuprinsul României noastre!

   Ioan St Lazăr: – Întradevăr Dragoș Serafim era „o doxa culturală” a acestui context universal… Nu numai că aparținem lui, dar îl impunem (spiritul universal) și celorlalți…Dragoș Serafim era un veritabil trăitor, urmaș, al lui Matei Basarab!…Urmează domnul Gh Deaconu care nu a scris nimic în această carte, dar care cunoaște foarte bine conținutul ei și a contribuit moral la întocmirea ei…

 Gheorghe Deaconu: –  Domnul Lazăr mă scuză, dar eu mă autoacuz, căci puteam să fiu și eu prezent în această carte! Dar asta nu are importanță.  Semnificativ, am fost unul dintre cei care au încurajat ca ea să apară… Am încurajat pe nepotul dlui doctor să apară această carte! Îmi pare rău să spun așa ceva, că au fost mulți în acest oraș, și sunt, pe care nu-i interesează ce au fost părinții lor…Sigur, avem și exemple formidabile pe lângă toate acestea…Îmi vine acum în minte  C.C. Popian!…cu volumele sale de memorii…Dar!…toată admirația, recunoștiința acestor urmași…Toată admirația acestor doamne doctori care s-au implicat! …Dar unde sunt instituțiile de cultură, asociațiile culturale? …

Dragoș Serafim face parte din ceea ce eu denumesc „frunțile luminate ale Râmnicului”!…Face parte din acele persoane fondatoare, creatoare. Să nu fim numai preocupați de opera, de imaginea noastră! ci, așa cum ne îndemnau cărturarii sec. XVIII: să ne credem în folosul de obște! Adică, tocmai ce a făcut și creat doctorul Serafim! …În ultimul deceniu de viață dl Serafim a fost un militant!! Așa rămâne doctorul Serafim: un mare luptător pentru om!…În fond, toată problematica demografică l-a preocupat profund. Două au fost direcțiile pe care a acționat doctorul Serafim!… 1. Dragostea de Râmnic!…iată îmi vine în minte o metaforă: …Dragoș Râmniceanu! Și, 2, concepția despre om a lui Dragoș Serafim!…Copilul, jocul, dimensiunea ludică!…

Dorel Constantinescu: Să începem cu câteva amintiri legate de vecinul nostru Dragoș Serafim, amintiri din scara medicilor! Aș putea să vă spun, despre amintirile noastre de la ziarul Orizont fiindcă Dragoș Serafim când venea în redacție ne aducea o aureolă de bucurie și lumină prin prezența sa, de fiecare dată, când venea, trăiam momente de fericire…Nu numai prin tabletele acelea binecunoscute, ci prin a ne bucura prin tot ceea ce putea el să ne prezinte ca realizări profesionale sau culturale. Am fost martor când Dragoș Serafim a fost elogiat pentru rezultatele excepționale în domeniul protecției copilului. Atunci am înțeles ce înseamnă o adevărată valoare, un om care dincolo de apropierea, prietenia noastră este un om nu numai al societății, ci este un om universal. Dragoș Seradfim emana toate calitățile pe care le poate emana un om…Era ca un magnet, unul cu doi poli, un pol care atrăgea-calitatea lui extraordinară-tot ce este mai bun din societate și, de partea cealaltă, care dăruia mai ales tinerilor și copiilor…A fost un doctor fără de arginți, un savant, un om de aleasă cultură care oricând poate fi un model! Pe vremuri, la Pediatrie, era o placă care consiființa pe toți aceia care-și făcuseră meseria cum trebuie: dr. Dan Popescu, dr. Rarinca, dr. Țugui și desigur dr. Serafim… A dispărut această placă… Ar trebui pentru binele copiilor să se refacă această placă, într-un loc vizibil care să fie îndemn pentru generațiile viitoare!…

Ioan St Lazăr
Adriana Trăistaru
Ion Predescu
Gh Deaconu
Sorin Zamfirescu
Bogdan Dobre
Dragoș Serafim Jr
Dorel Constantinescu
Andrei Gheorghiu
Dan Dragomir
Iulia Comănescu și M.Constantinescu
Nicolae Barbu
Simona Albu

Leave a Comment

Previous post:

Next post: