AMĂRĂŞTI – LOCUL UNDE SE ÎNTÂLNESC TRADIŢIA ŞI MODERNUL

by Gheorghe Pantelimon on August 8, 2014

Post image for AMĂRĂŞTI – LOCUL UNDE SE ÎNTÂLNESC TRADIŢIA ŞI MODERNUL

Pe 17 iulie 2014, comuna Amărăşti din judeţul Vâlcea a aniversat 433 de ani de la prima atestare documentară. Sărbătorirea a avut loc în cetatea cărţii vâlcene şi a cuprins un simpozion evocativ şi un recital susţinut de binecunoasctul grup „Haiducii din Amărăşti”. Manifestarea organizată de Societatea Culturală „Anton Pann”, prin implicarea directă a preşedintelui său, Nicu Cismaru, Primăria Amărăşti şi Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul”, s-a bucurat de o participare selectă: senatorul Laurenţiu Coca, deputatul Aurel Vlădoiu, fiu al comunei, prefectul judeţului Vâlcea, Dumitru Cornoiu. De asemenea la eveniment au fost prezenţi membri ai Societăţii Culturale „Anton Pann”, ai Forumului Cultural al Râmnicului, Asociaţiei Seniorilor din Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, primarul comunei Prundeni, Horia Horăscu, şi al comunei Creţeni; Ion Spârleanu, viceprimarul de la Pesceana, Giorgian Fulgescu, ş.a.

În deschiderea simpozionului cu genericul „433 de ani de la atestarea documentară a localităţii Amărăşti”, Corina Bedreagă a transmis un mesaj din partea Bibliotecii Judeţene şi a directorului, Remus Grigorescu.

Moderatorul acţiunii, Nicu Cismaru ne-a introdus în atmosfera de sărbătoare, s-a referit la notorietatea invitaţilor, a prezentat câteva date reprezentative despre localitate şi despre grupul folcloric. Pe parcurs a imprimat sărbătorii un specific sobru, original, alocuţiunile alternând cu piese muzicale interpretate de grupul vocal.

Senatorul Laurenţiu Coca a estimat că este impresionat de ceea ce se realizează în partea de sud a judeţului nostru, la Amărăşti, Prundeni, Creţeni şi în alte localităţi şi a transmis adunării un salut din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea.

Şi prefectul judeţului, Dumitru Cornoiu, a apreciat starea de normalitate care se instaurează în societatea noastră, care ne permite să ne respectăm trecutul, să îl cinstim şi astfel vom avea viitor şi a invitat oamenii de cultură să contribuie în mod substanţial la dezvoltarea societăţii româneşti. O prezentare bine documentată, din punct de vedere geografic şi istoric a localităţii Amărăşti a făcut primarul acesteia, prof. Constantin Drăghici, aflat la cel de-al treilea mandat în fruntea obştei. Comuna este situată în partea sudică a judeţului Vâlcea, în platforma Olteţului, subdiviziune a Podişului Getic, pe cursul mijlociul al râului Pesceana, în arealul Podgoriei Drăgăşani. Dispune de un important potenţial uman, agricol, cultural şi spiritual. Este o vatră veche de cultură românească unde se păstrează tradiţiile populare, valorile autentice. În acest scop, în urmă cu un deceniu s-au iniţiat „Târgul de la Amărăşti”, manifestare complexă, care se organizează în fiecare an de Sfântul Slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul şi Zilele Comunei Amărăşti.

Câteva realizări vorbesc despre destoinicia primarului, despre dorinţa sa şi a Consiliului Local de a transforma comuna într-o aşezare modernă: executarea a 14 km de reţele de alimentare cu apă şi canalizare pe artera principală; construirea unei şcoli moderne şi a unei grădiniţe; asfaltarea drumurilor comunale în proporţie de 65%; iluminarea întregii localităţi, etc. În prezent se lucrează la reabilitarea parcului „Zăvoi”, cu o suprafaţă totală de 4 ha, cu bani obţinuţi de la Agenţia Fondului pentru Mediu şi la amenajarea unei baze sportive multifuncţionale. Un alt obiectiv care trebuie finalizat este căminul cultural.

Şi prof. Ion Abagiu a prezentat date interesante din istoria comunei, multe fiind cuprinse în monografia întocmită de regretatul profesor Victor Drăghici. Cadrul natural a favorizat dezvoltarea comunităţilor umane din cele mai vechi timpuri. Moşnenii de pe valea Pescenei erau cultivatori de pomi fructiferi şi viţă de vie, fiind o importantă zonă viti-pomicolă. Printre altele a subliniat că locuitorii din Amărăşti au participat la marile evenimente din istoria ţării, iar comuna se mândreşte cu peste 150 de eroi, al căror nume este înscris le loc de cinste pe monumentul amplasat în faţa Primăriei. De aceea tineretul are motive să privească cu încredere, demintate şi responsabilitate viitorul.

Aurel Vlădoiu, om politic cu experienţă, aflat la al treilea mandat de deputat în Parlamentul României a prezentat o listă impresionantă a personalităţilor din localitate, oameni de suflet remarcabili, care au dus faima comunei în Europa şi în lume: scriitori, dramaturgi, publicişti, cercetători, ingineri, chimişti, profesori, medici, farmacişti, teologi, de mare valoare, al căror nume se păstrează în monografia localităţii: Ştefan şi Paulian Abagiu, Alexandru, Gheorghe şi Nicolae Costeanu (cu doctorat la Sorbona), Marin Iliescu, ş.a. Printr-o coincidenţă, deputatul Aurel Vlădoiu, locuieşte pe strada Alexandru Costeanu din Râmnicu Vâlcea şi se mândreşte cu acest lucru. De pe această filă nu pot lipsi Aurel Vlădoiu, Anton Miţaru şi Alex. Cetăţeanu, scriitor, stabilit în Canada. Despre Nicolae Oiţă, fost farmacist la Spitalul Militar din Iaşi, care a pornit dintre amărăşteni şi a avut o carieră profesională meritorie, a vorbit Marian Pătraşcu, membru al Forumului Cultural al Râmnicului, care a apreciat, în context, activitatea Societăţii Culturale „Anton Pann”. O contribuţie la creşterea notorietăţii comunei aduce Grupul „Haiducii din Amărăşti”, o formaţie de mare succes, compusă din 11 artişti amatori, care păstrează tradiţiile culturale româneşti, exprimă cu naturaleţe şi sensibilitate, ceea ce satul românesc a dăruit vieţii spirituale, cu o activitate recunoscută în ţară şi peste hotare şi a imprimat două albume cu câte 14 piese. Conducerea muzicală este asigurată de renumitul profesor Constantin Ceauşu, iar instructor artistic este chiar primarul Constantin Drăghici, component al grupului. La acest moment aniversar am avut plăcerea să-l reîntâlnesc pe fostul primar de dinainte de 1989, Vasile Mărgăritescu, care a condus bine destinele comunei timp de 15 ani, iar acum cântă în ansamblu alături de nepotul său, actualul primar. Grupul „Haiducii” ne-a oferit momente muzicale de virtuozitate, fiind aplaudat cu generozitate de participanţi.

Sentimente patriotice fireşti ne-a trezit şi poezia „Străine du-te acasă!” prezentată de Nicu Cismaru. Este important ca în condiţiile globalizării să ne păstrăm limba română şi religia ortodoxă, tradiţiile, portul popular şi independenţa. Sincere felicitări celor care au constribuit la reuşita acestei splendide aniversări şi cele mai bune urări harnicilor locuitori ai comunei Amărăşti.

P.S. Ar fi interesant ca fiecare localitate să prezinte şi în reşedinţa judeţului principalele realizări, cu ocazia împlinirii unui număr de ani de la prima atestare documentară, sau cu prilejul zilei oraşului/comunei, ce ar creea o emulaţie cu efecte benefice asupra vieţii sociale şi spirituale.

Nicu Cismaru, Dumitru Cornoiu, Ion Abagiu
Constantin Drăghici, Nicu Cismaru, Dumitru Cornoiu
Horia Horăscu şi Emil Catrinoiu
Laurenţiu  Coca şi Aurel Vlădoiu

Leave a Comment

Previous post:

Next post: