Un simpozion cu titlul „Idealul naţional, temeiul intrării României în Primul Război Mondial” a avut loc pe data de 04 august 2016 la Arhiepiscopia Râmnicului, sala „Episcop Iosif Gafton”, orele 10.30, şi la care au fost invitaţi trei dintre istoricii reputaţi ai timpului, din Bucureşti…Simpozionul a fost organizat de Arhiepiscopia Râmnicului, de Academia Oamenilor de Ştiinţă din România şi de Forumul Cultural al Râmnicului, primind binecuvântare din partea ÎPS dr.Varsanufie, care a transmis şi un „Cuvânt de deschidere” prin pr. dr. Ştefan Zară, consilier cultural al sfintei aşezări, gazda simpozionului şi a invitaţilor…
Au prezentat comunicării: prof. univ. dr. Ioan Scurtu, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie din cadrul Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România… „Dezbaterile şi hotărârile Consiliului de Coroană, din august 1916” ; prof. univ. dr. Corneliu Mihail Lungu… „Documente din arhive străine privind justeţea intrării României în Primul Război Mondial”; prof. drd. Mihai Nicolae, Director General al S.C. „Stefadina” Comserv SRL… „Din activitatea Editurii Stefadina, noi apariţii editoriale”.
Moderator al simpozionului a fost Secretarul General al Forumului, prof. dr. Gheorghe Dumitraşcu.
A fost o întrunire foarte bine organizată, şi desfăşurată, totul, încadrându-se în timpul preconizat, cei trei, având susţineri pline de interes pentru întreaga asistenţă, care a umplut la refuz sala; acest lucru fiind o surpriză şi pentru organizatori, care ştiau că luna august, în general, este o lună de concediu pentru întraga suflare a societăţii vâlcene…Iată că oamenii de cultură vâlceni, cărora le place să se desfăşoare în public, întotdeauna fără bani, dintr-un exces permanent de voluntariat s-au dovedit şi acum gata de orice sacrificiu… Gheorghe Dumitraşcu, în cuvântul său, aprecia faptul că Arhiepiscopia, prin manifestările pe care le găzduieşte şi susţine, este singura care îşi mai arată interesul pentru actul adevărat de cultură, şi, este o binefacere pentru cetăţeanul dornic şi el de asemenea acte şi întâlniri… Cuvântul adresat de dr. Varsanufie a reliefat şi el importanţa celor întâmplate în România la începutul Primului Război Mondial. Istoricul Ioan Scurtu a avut o comunicare mai mult decât aşteptată, vâlcenii, şi în urmă cu patru luni, apreciind modul de prezentare al ilustrului profesor universitar, tot aici la Arhiepiscopie…ca şi al profesorului Corneliu Mihail Lungu, amândoi fiind apreciaţi pentru modul direct şi nesofisticat de comunicare asupra fenomenelor istorice aflate în dezbatere. Şi de această dată s-au referit în aşa fel ca asistenţa să uite de trecerea timpului, pe întreg parcursul şederii la Râmnicu Vâlcea, înclusiv în timpul dejunului oferit de Arhiepiscopie la Mânăstirea Dintr-un Lemn, oferind în stânga şi dreapta sfaturi şi promisiuni de ajutor în vederea unei mai bune organizări, inclusiv în cadrul mănăstiresc, a activităţii de arhivistică. La acest capitol un comportament excepţional avându-l profesorul Mihai Nicolae, directorul celei mai cunoscute firme de arhivistică…domnia sa fiind şi un personaj carismatic şi plin de pasiune profesională în ale arhivisticii. Să nu uităm, că trăim un anume moment al istoriei noastre contemporane, când această importantă activitate, a oricărei comunităţi, arhivistica, este la mare căutare şi …valoare! Întrunirea de la Arhiepiscopie a fost una de mare ţinută şi valoare, şi, ea, va rămâne multă vreme în inimile şi sufletele vâlcenilor…O notă cu totul aparte a oferit-o Sfânta Mânăstire Dintr-un Lemn care a făcut astfel, şi nu de acum ci de mulţi ani încoace, ca invitaţii să aibă impresia că se află, trăiesc, într-o lume desprinsă din cea a Raiului, consfiinţând şi aprecierile Papei Paul al II-lea, care a preaferict ţara noastră cu sintagma « România Grădina Maicii Domnului »; sau într-o lume pe care mulţi înalţi prelaţi, ortodocşi, o consideră nici mai mult nici mai puţin chiar raiul pe pământ, raiul în viaţă!
Personal, ca autor al acestor rânduri, ca participant şi organizator al manifestării de la Arhiepiscopie mă dezic de afirmaţia-injuria cu care un participant, fără legătură cu simpozionul, l-a stigmatizat pe actualul primar al Râmnicului…acum, când mulţi vâlceni, după o perioadă de ruşine pentru cultura şi economia vâlceană, şi-au pus multe speranţe în cel ales!… Chiard dacă este de la Forum, el şi alţii ca el, ar trebui să se retaragă de la asemenea întruniri, mai ales din spaţiul sacru al bisericii, care uneşte spiritele şi nu le dezbină, nu le jigneşte, nu ştie şi nu poate să se răzbune, fiind spaţiu creştinesc…Păcat că lucrurile acestea recidivează, şi vâlceni care se definesc-împopoţonesc cu un derivat din forum, nici în acele situaţii care trebuie să onoreze statul, nu se calmează, nu cunosc respectul, şi se asociază în a-şi blama conducătorii supremi… Nesimţirea de mahala, iată, se adânceşte şi pătrunde în zona aşa zisă a « Culturii cu poalele în cap » aici, din păcate, şi de câţiva ani încoace, de cinci, şase ani, în spaţiul dintre Olt şi « Râbnic » (Olăneşti)!