Filarmonica „Ion Dumitrescu” vă invită Luni, 16 FEBRUARIE 2015, ora 19:00 la Sala Lahovari la un CONCERT VOCAL-SIMFONIC. În programul serii veţi audia Simfonia nr. 88 şi „Missa in tempore belli” (Paukenmesse) de Joseph HAYDN în interpretarea Corului Academic „Euphonia” şi a orchestrei simfonice a filarmonicii condusă de Dirijorul ORAZIO BARONELLO.
SIMFONIA NR. 88 este o lucrare foarte potrivită pentru debutul unui concert (poate fi privită ca o uvertură) şi face dovada geniului haydian de la primul până la ultimul acord.
„MISSA IN TEMPORE BELLI” („Missa în timp de război”) a fost scrisă în anul când Austria era în război cu Franţa iar Napoleon obţinea victorie după victorie. În august 1976 când Haydn scria Paukenmesse, guvernul austriac ordonase mobilizarea generală a tuturor forţelor armate. Câţiva compozitori chiar sugerau că loviturile de timpani din Agnus Dei reprezintă reacţia lui Haydn la conflictele militare la care compozitorul era martor. Din acest motiv şi Missa a primit subtitlul „Paukenmesse” (Misa timpanilor).
DIRIJORUL ORAZIO BARONELLO
Născut la Messina în 1961, Orazio Baronello a început studiile muzicale cu maestrul Dante Pavarini şi mai târziu sub îndrumarea lui M. Muzzi obţine licenţa la conservatorul „V. Bellini” din Palermo. Îşi va completa studiile în domeniul artei dirijorale la Roma, cu Rinaldo Muratori şi la Accademia di Pescara cu M. Renzetti. Este invitat să participe la cursurile de master class organizate la Milano de maestrul Gelmetti.
Este solicitat în calitate de asistent al mestrului austriac Gustav Kuhn să dirijeze „Văduva Veselă” de F. Lehar la Bologna şi „Arianna în Nasso” de Strauss la Milano.
A dirijat Orchestra „CIANI” formată din profesori de la Scalla şi de la RAI din Milano, ocazie cu care a fost premiat de maestrul Claudio Abbado.
Din 1996 este asistentul maestrului Pierro Bellugi, dirijând concerte pentru RAI în colaborare cu Orchestra „Scarlatti” din Napoli.
Dirijorul Orazio Baronello are o afinitate aparte pentru orchestrele filarmonice româneşti dat fiind faptul că este o prezenţă constantă în programele stagiunilor de concerte ale Orchestrei Naţionale RADIO şi ale Filarmonicii „GEORGE ENESCU” din Bucureşti. Colaborează cu regularitate cu Orchestra Radio din Bucureşti, cu orchestra Simfonică a Filarmonicii din Bacău şi este dirijor permanent al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat „Paul Constantinescu” din Ploieşti.
De-a lungul carierei sale artistice a avut multiple satisfacţii profesionale dirijând orchestre din ţara natală şi orchestre din ţările vest-europene.
De asemenea a dirijat Pazardjik Simphony Orchestra din Bulgaria şi este Director Onorific al Festivalului Internaţional de la Sofia.
CORUL ACADEMIC “EUPHONIA”
Formaţie înfiinţată în anul 1981 de către maestrul MIHAIL ŞTEFĂNESCU a devenit din 1995 formaţie profesionistă. Repertoriul corului academic “Euphonia” numără peste 1500 de piese din creaţia românească şi universală, formaţia susţinând peste 1000 de spectacole în România şi Europa. Participând la festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale, corul academic “Euphonia”, a obţinut numeroase distincţii între care trebuiesc amintite: Marele Premiu la Festivalul Concurs “Ion Vidu” – Lugoj 1984, Marele Premiu la Festivalul Concurs “Gheorghe Dima” – Braşov 1984, Festivalul Internaţional – Pecs – Ungaria 1986, Marele Premiu la Festivalul concurs “Ioan D. Chirescu” – Constanţa 1987, Marele Premiu la Festivalul Concurs “Ciprian Porumbescu” – Suceava 1988, Locul V la Concursul Internaţional “Rencontre Chorale de Montreaux” – Elveţia 1992 etc. A înregistrat 2 CD – uri în studiourile BRAS D`OR din Franţa.
Repertoriul “A capella” variat abordat de corul academic “Euphonia” este completat cu opere de mari dimensiuni ca: W. A. MOZART – “Requiem” , “Missa Brevis”; “Messa în do minor”;G.FAURE – “Requiem”; G. VERDI – “Requiem”, L. van BEETHOVEN – “Sinfonia aIX-a; „Fantezia în re minor pentru pian , cor şi orchestra”; G. F. HAENDEL – “Oratoriul Messiah”etc.
Preţul biletului la acest concert este de 20 de lei, iar elevii, pensionarii, studenţii şi şomerii beneficiază de reducere de 50%, respectiv 10 lei.
Pentru eventuale modificări de ultimă oră, vă rugăm consultaţi site-ul filarmonicii www.filarmonica-valcea.ro sau pagina de facebook a filarmonicii.
Ionela Poenaru,
Consultant artistic – Filarmonica de Stat „Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea.