Filarmonica „Ion Dumitrescu” vă invită luni, 17 februarie 2014, ora 19.00, la Sala Lahovari la un „Dialog violonistic” susţinut de Cristina Anghelescu şi Ioana Cristina Goicea alături de orchestra simfonică a filarmonicii condusă de maestrul Alexandru Iosub.
În prima parte a concertului veţi audia Uvertura la opera “Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart şi Concertul pentru vioară şi orchestră de Ludwig van Beethoven în interpretarea violonistei Cristina Anghelescu.
Concertul pentru vioară în Re major, Op. 61 al lui Ludwig van Beethoven a fost compus în 1806. Lucrarea a avut premiera pe 23 decembrie 1806 la Theater an der Wien din Viena. Beethoven a compus concertul pentru colegul său Franz Clement, unul dintre cei mai importanți violonişti ai vremii, care înainte i-a dat indicații importante pentru opera Fidelio. Totuși, versiunea tipărită a concertului din 1808 a fost dedicată prietenului lui Beethoven, Stephan von Breuning.
Violonista Cristina Anghelescu a început studiul viorii la vârsta de 6 ani cu tatăl sau, violonistul Aurelian Anghelescu, cel care i-a îndrumat cu atenţie şi profesionalism formarea artistică. Ulterior, Cristina Anghelescu a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti la clasa prof. Ştefan Gheorghiu şi în prezent este solista Formaţiilor Muzicale Radio.
În partea a doua veţi putea asculta Uvertura “Coriolan” de Ludwig van Beethoven şi Concertul pentru vioară şi orchestră în Re Major de Johannes Brahms în interpretarea tinerei violoniste Ioana Cristina Goicea, acompaniată de orchestra simfonică a filarmonicii condusă de maestrul Alexandra Iosub.
Violonista Ioana Cristina Goicea este în prezent studentă la “Hochschule für Musik und Theater Rostock”, Germania, la clasa prof. Petru Munteanu şi este bursieră a fundaţiei “Matzen Stiftung” – Hamburg. Este absolventă a Liceului de muzică „Dinu Lipatti” din Bucureşti, unde i-a avut profesori de vioară pe Radu Popescu şi Rudolf Stamm. Din 2007 a beneficiat şi de îndrumarea maestrului Ştefan Gheorghiu. Vioara a fost o prezenţă permanentă în viaţa sa, de la varsta de patru ani începând studiul acestui instrument sub atenta supraveghere a bunicului său şi a mamei sale, violonista Cristina Anghelescu.
Dirijorul Alexandru Iosub s-a perfecţionat în arta dirijorală cu maestrul Constantin Bugeanu. Începând cu anul 1981 să desfaşoare o multilaterală activitate muzicală în Craiova (între 1981 – 1989, dirijor alTeatrului Liric Elena Teodorini; din 1989, dirijor al Filarmonicii Oltenia). S-a făcut cunoscut şi în calitate de compozitor, scriind muzică de scena pentru Teatrul pentru Copii şi Tineret Colibri din Craiova; de asemenea, a orchestrat lucrări pentru ansambluri diverse. Acumulând o vastă experienţă ce numară sute de spectacole de operă şi operetă, zeci şi zeci de concerte dirijate la Craiova şi în alte centre culturale din ţară şi din străinatate, Alexandru Iosub – muzician serios, competent, talentat – s-a impus în lumea muzicală ca o personalitate artistică de primă linie, evoluţiile sale dirijorale fiind bine primite de public şi de catre specialişti. Maestrul Alexandru Iosub este foarte cunoscut publicului meloman vâlcean datorită multitudinii de opere, operete, musicals şi concerte de varietăţi dirijate de domnia sa pe scena filarmonicii noastre.
Preţul biletului la acest concert este de 20 de lei, iar elevii, pensionarii, studenţii şi şomerii beneficiază de reducere de 50%, respectiv 10 lei.