CONCERT DE BINEFACERE LA FILARMONICA RÂMNICULUI

by Petre CICHIRDAN on October 25, 2018

« Formația vocal instrumental a Arhiepiscopiei Râmnicului, Corul Preoților Vâlceni și Corul Seminarului
Teologic „Sf Nicolae” dirijor Pr. Prof. Dr. Siluan Dumitru Scurtu prezintă concertul caritabil „De prin lume…” Solistă Monica Valentina Scurtu. În program: lucrări semnate de A. Pann, C. Ucenescu, C.D. Scurtu » (Afiș concert)
Vineri, 12 oct.2018 în Sala Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea a avut loc un concert surpriză oferit de Pr. Prof. Dr. Codruț Dumitru Scurtu împreună cu formația sa de muzică veche și corurile reunite ale Preoților vâlceni și Seminarului Teologic Sf. Nicolae, toate, aparținând Arhiepiscopiei Râmnicului păstorită de ÎPS Varsanufie; concert de binefacere având binecuvântarea Arhiepiscopului Râmnicului, oferit ca ajutor pentru un cadru didactic de la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea, aflat în suferință, și care necesitâ un cost ridicat pentru tratamentul aplicat… Dorim și noi pe această cale grabnică însănătoșire doamnei profesor Mădălina Tudor pentru care în această vineri de octombrie s-au unit atâtea suflete; și întâmpinate atât de sugestiv încă de la începutul concertului de către Codruț Dumitru Scurtu, aplaudat de public: „Dragi suflete…noi vă aplaudăm fiindcă ați fost atât de generoși”!…Valorosul dirijor și interpret, compozitor, și care în 2016 a creat ansamblul de muzică veche având inspirația de a introduce în formație un oboist cu chemare pentru acest gen de muzică, iar de anul acesta apelând și la un violinist, și-a construit întregul program ca pe un concert instructiv alternând povestea muzicii vechi, textul, istoricul ei, cu interpretarea ingenioasă și valoroasă totodată a interferenței dintre muzica instrumentală și muzica corală, aducând pe scenă un ansamblu extrem de valoros. Remarcăm prezența inspirată a maeștrilor instrumentiști: Dorin Farcaș-oboi (instrument care poate coborî în autenticitatea sonoră a timpului până în anii de început ai muzicii arabe și creștine, și mulsumane), Nicușor Gheorghe-vioară, Mihail Rotariu-tobe și Ștefan Mihalache-tamburină… Dumitru Scurtu și-a prezentat întregul concert, cum spuneam, în primul rând prezentându-l pe marele Anton Pann pe care oricum îl vom comemora cu toții pe 03 noiembrie 2018 la 164 de ani „de când și-a dat obștescul sfârșit”, la București. „Îi aducem un pios omagiu lui Anton Pann la acest 164 de ani (…)Acest concert se realizează cu binecuvântarea ÎPS Varsanufie, căruia îi mulțumim…Dragi, dragilor! suntem prezenți aici pentru un suflet de mamă minunat, Mădălina Tudor, profesoară de limba engleză la liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea. Suntem aici ca să o onorăm. Formația vocal instrumental a Arhiepiscopiei s-a înființat în anul 2016 cu binecuvântarea ÎPS Varsanufie (prezintă componența Formației instrumentale n.n)… Și pe mine mă onorează, mă bucură și mă împlinește ca muzician și interpret să fiu alături de această formație: Corala Preoților Râmniceni și Corul Seminarului…Am lăsat la urmă pe dna profesoară soprana Monica Scurtu…”
Codruț Dumitru Scurtu și-a prezentat în continuare, înaintea interpretării, fiecare piesă din program, unele dintre acestea, după interpretare aducându-I pe melomani în extaz… „Din sânul maicii mele”, Anton Pann, care stă la baza Imnului Deșteaptă-te Române, manuscrisul lucrării fiind încredințat lui Gavril Musicescu la Iași în 1839; „Hora Boierului, hora robului și hora vinului”, 1827-1828, ascultată de Anton Pann în zona Drăgășaniului… „Decât ruda şi vecinul” – cântec și horă text Vasile Alexandri. „Decât ruda și vecinul,/ Lelițo, leliță,/ Mult mai bine cu străinul,/ Lelițo, leliță./ Ruda că te necăjește/ Și vecinul te vorbește./ Iar străinul te ajută/ Și face dragoste mută”; „Dor Dorule”, A. Pann, 1842, solistă Monica Scurtu; Anton Pann, „Bordeiași, bordei, bordei”; „Jalea Turturelei”, 1843, A Pann, solist Dumitru Scurtu; „De-ar ști suflețelul meu”, duet; „Lie Ciocârlie”, solistă Monica Scurtu…
Monica Scurtu, profesor de canto la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea, și solistă împreună cu Codruț Dumitru Scurtu (care în acest concert a avut și o prezență scenică deosebită, dirijând cu trupul, ghitara sa fiind în permanentă armonie cu celelalte instrumente) în acest concert de binefacere, a impresionat publicul prezent în sala Filarmonicii, după părerea noastră, mai ales în lucrarea „Dor Dorule” iar după reacția sălii și în lucrarea „Lie Ciocârlie” în care un sprijin consistent l-a avut din partea violonistului Nicușor Gheorghe, plin de fantezie în acompaniament…În ambele interpretări Monica Scurtu a trebuit să facă față comparației cu marile voci ale timpului în cadrul celor două piese: Cristina Gheorghiu (în recital pe scena din Cernăuți în 11 11 2016 și postată în Arhiva Video de pe Cultura Ars Mundi-noiembrie 2016) în „Dor Dorule” și, desigur, Maria Ciobanu în cazul piesei „Lie Ciocârlie”. Vă spunem noi, cu precizie, că timbrul sopranei Monica Scurtu este mult mai adecvat acestui gen de lucrări, domnia sa, reușind, și datorită vocii cultivate pe care o are, să fie mai aproape de sufletul acestor celebre lucrări din tezaurul muzicii noastre românești. Monica Scurtu, în cele două interpretări beneficiind și de un acompaniament mult mai adecvat și valoros decât în cazul experimentatelor soliste…
În final trebuie să remarcăm faptul că și prin acest concert Râmnicul se poate lăuda cu încă un ansamblu muzical artistic, profesionist, de mare succes, în doar doi ani formația de Muzică Veche a Arhiepiscopiei reușind să umple un imens gol în spațiul sonor al acestui oraș cu adevărat domnesc: spatial sonor al muzicii de la curțile domnești ale țărilor românești (valahe) care au valoarea (câstigată) muzicii sacre (desigur valoarea muzicii psaltice genul celei cântată de Nikodimos Kabarnos nu va fi atinsă și egalată niciodată)! Muzica cântată la curtea, spre exemplu, lui Vlaicu Vodă (1390), și consemnată în „Istoria Muzicii Universale în date” a lui Iosif Sava și Petru Rusu (1983) a fost exceptional redată de formația „Bălașa Percutions” – Ansamblul arhaic și formația „Trei parale” în piesa „Vlaicu Vodă” de Alexandru Davila recent montată în Piața Constituției din București (postată și ea pe Arhiva Video a revistei on line Cultura Ars Mundi).
NOTA
A se urmări și Arhiva Video din www.culturaarsmundi.ro

pcickirdan

Formația de Muzică Veche 12 10 18 Filarmonica valceana
C. D. Scurtu, Nicușor Gheorghe, Dorin Farcaș, Mihail Rotariu, 12 10 18
Nicușor Gheorghe, Dorin Farcaș, 12 10 18 Ramnicu Valcea
Concert de binefacere 12 10 18 Filarmonica din Râmnicu Vâlcea
Fam. Scurtu 12 10 18 Filarmonica RâmnicuVâlcea

Leave a Comment

Previous post:

Next post: