Filarmonica „Ion Dumitrescu” deschide cea de-a XX-a stagiune de concerte Luni, 29 septembrie 2014 având pe scenă două nume sonore din lumea muzicii: Violonistul STEFAN TARARA (Germania), câştigătorul din acest an al Concursului Internaţional „George Enescu” – ediţia a XIV-a, secţiunea vioară şi pe Maestrul OVIDIU BĂLAN, conducătorul Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” din cadrul aceluiaşi concurs internaţional, dirijor cu o vastă experienţă artistică, unul din cei mai renumiţi dirijori români.
Violonistul STEFAN TARARA
S-a născut în 1986 în Heidelberg, într-o familie de muzicieni şi şi-a făcut debutul pe scenă la vârsta de 4 ani. De la prima sa participare la concursul de tineret „Jugend Musiziert” din 1994 şi până în anul 2001 a câştigat numeroase premii I iar primul său succes internaţional l-a înregistrat în 1997 când a obţinut premiul I la concursul pentru vioară „Etienne Vatelot” din Paris.
A obţinut de 23 de ori premiul I în competiţii naţionale şi internaţionale, printre ele amintim: premiul I la Concursul internaţional „R. LIPIZER” în 2011 în Italia, premiul I la Concursul „VALSESIA MUSICA” în 2006, premiul I la Concursul internaţional „H. WIENIAWSKI şi K. LIPINSKI”, premiul I şi premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de mare virtuozitate şa Concursul internaţional „Henry Marteau” în 2005; laureat al Concursului internaţional „Premio Paganini” din 2010 în Genova, al Concursului internaţional „H. Wieniawski” din 2011 de la Poznan şi al Academiei internaţionale de vară din Salzburg în 2005, câştigător al premiului II la Competiţia internaţională „Tibor Varga”, 2008 şi la „Primăvara Pragheză” din 2010.
De la vârsta de 10 ani el interpreta Concertul nr. 2 pentru vioară de Henry Wieniawski având apariţii solistice în faţa a numeroase orchestre din care enumerăm: SWR Radio Orchestra, “Munchner Rundfunkorchester”, Orchestra Simfonică RTV din Ljubljana, Orchestra Simfonică din Bucureşti, Orchestra de cameră din Stuttgart. În iulie 2007 a fost primit cu deosebit entuziasm la debutul său pe scena chineză printr-un concert cu casa închisăn ţinut la Sala de Concerte din Beijing împreună cu Orchestra Simfonică Naţională Chineză sub bagheta maestrului En Shao. A interpretat Concertul pentru Vioară op. 61 de Ludwig van Beethoven în re major fiind, în acelaşi timp, şi cel mai tânăr solist care a cântat cu această orchestră.
Stefan Tarara a fost primit cu entuziasm de către presă la Salzburger Festival în 2005, la Festivalul muzical “Schleswig-Holstein”, la Festivalul Internaţional “The Next Generation II”, la festivalul de muzică contemporană “Music Festival Salzburg 2005”, la Dilsberger Festival, la Festivalul muzical “Heidelberg Spring”, la deschiderea expoziţiei EXPO 2000 din Hanovra, prin invitaţia la “European Youth Festival of the Arts” dinParis, invitaţia la celebrarea a 70 de ani de existenţă Orchestrei Radio din Bucureşti, invitaţia la deschiderea stagiunii din 2001-2002 in Wałbzych (Polonia), în Wrocław, Katowice, Krakowia, Weimar, Madrid, Lisabona, Paris (Salle Pleyel şi Salle Gaveau), Mannheim (Rose Garden, Sălile Stamitz şi Mozart), la Sala Filarmonicii din Berlin şi deseori la Biserica Doamnei din Dresda.
A cântat în Israel făcându-şi debutul cu Orchestra de cameră din Israel sub bagheta lui Roni Porat în Haifa, Kfar Saba şi Tel Aviv în noiembrie 2009. Paralel cu turneul său în Israel, a susţinut un recital în Tel Aviv acompaniat de pianistul Shlomi Shem-Tov.
Stefan Tarara a terminat în anul 2012 “Master of Arts in Specialized Music Performance for Soloist” (“Masteratul în arte – specializarea Interpretare muzicală solist”) cu cea mai mare medie la Universitatea de Muzică din Zürich, clasa prof. Zakhar Bron.
Stefan Tarara este din stagiunea 2010/11 prim-concertmaestru la Orchestra filarmonică din Mannheim şi din anul 2011 este prim-concertmaestru şi solist al Orchestrei de Camera şi solo Hulencourt. Cântă la o vioară Nicolo Gagliano, Napoli, împrumutată de “Deutsche Stiftung Musikleben”.
Dirijorul OVIDIU BĂLAN
Ovidiu Bălan şi-a început cariera de dirijor în 1968 la pupitrul orchestrei din Bacău, imediat după terminarea Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. Doi ani mai târziu a fost numit directorul Filarmonicii „Mihail Jora”, funcţie pe care a păstrat-o până în 2007, când şi-a depus cererea de pensionare. A ales să-şi păstreze funcţia artistică de dirijor permanent. Maestrul a condus orchestre din SUA, Cuba, Franţa, Germania, Rusia, Polonia, Ungaria, dar cea mai dragă i-a rămas orchestra din Bacău. A avut oferte să plece din ţară, însă nu a vrut nicodată să-şi părasească locul pentru care, spune maestrul, a avut tot timpul ceva de făcut. „Când am fost investit ca director mi s-a spus că voi fi ajutat să fac treabă şi aşa a fost. Am reuşit să ridic din temelii singurul Ateneu contruit în România după al Doilea Război Mondial şi mă bucur că el se află la Bacău”, a dezvăluit maestrul. Ovidiu Bălan se află printre primii trei mari dirijori ai ţării. A dus Filarmonica din Bacău pe marile scene ale lumii, din China până în Germania, şi a reuşit să facă din ea cea mai solicitată instituţie băcăuană peste hotare. Ovidiu Bălan îşi dedică timpul orchestrei, concertelor, turneelor şi pregătirii tinerilor dirijori.
A devenit cetăţean de onoare al Bacăului şi a primit diploma de „Excelenţă” a judeţului. În 1995 a primit titlul de „Maestru al Artei” al Republicii Moldova. În anul 2010 a fost numit cetăţean de onoare al oraşului Cantu din Italia după ce, timp de aproape 12 ore, a dirijat 32 de tineri pianişti în cadrul Concursului Internaţional de pian „Citta di Cantu”.
Maestrul Ovidiu Bălan a condus multe concerte peste hotare, în turnee ale filarmonicilor din Bacău, Craiova, Iaşi, Chişinău, sau ca invitat al unor orchestre din străinătate Spania, Italia, Germania, Rusia, Grecia, Cuba, Bulgaria, Polonia, Austria şi Statele Unite ale Americii. Pentru activitatea sa a fost distins cu ordinul “Meritul Cultural” (România) şi titlul de “Maestru Emerit al Artei” din Republica Moldova.
În programul serii de 29 septembrie veţi asculta Concertul pentru vioară şi orchestră în Re Major, op.35 de Piotr Ilici Ceaikovski şi Simfonia a V-a de Ludwig van Beethoven.
Vă aşteptăm cu drag!
Preţul biletului la acest concert este de 20 de lei, iar elevii, pensionarii, studenţii şi şomerii beneficiază de reducere de 50%, respectiv 10 lei.
Pentru eventuale modificări de ultimă oră, vă rugăm consultaţi site-ul filarmonicii www.filarmonica-valcea.ro sau pagina de facebook a filarmonicii.
MIERCURI 1 OCTOMBRIE 2014, ORA 19.00, SALA LAHOVARI, RM. VÂLCEA
“VĂ PLACE TANGO?”
Turneu naţional susţinut de RĂZVAN SUMA – violoncel
Invitaţi speciali: ANALIA SELIS – voce, JULIO SANTILLAN
În program lucrări de Astor Piazzola, Carlos Gardel, Sebastian Piana, Julio Santillan, ş.a.
LUNI 6 OCTOMBRIE 2014, ORA 19.00, SALA LAHOVARI, RM. VÂLCEA
CONCERT SIMFONIC
Corul Academic „Euphonia”
Orchestra simfonică a filarmonicii
Dirijor:RADU CIOREI
Solist: RĂZVAN DRAGNEA – pian
În program:
Gabriel FAURE – Pavana pentru cor şi orch.
W. A. MOZART – Concert pentru pian şi orchestră în DO MAJOR, nr. 21, KV 467
Franz SCHUBERT – Simfonia a II-a
LUNI 13 OCTOMBRIE 2014, ORA 19.00, SALA LAHOVARI,RM. VÂLCEA
CONCERT SIMFONIC
Orchestra simfonică a Filarmonicii
Dirijor:MIHAIL ŞTEFĂNESCU
Solişti: PETREA GÂSCĂ – corn
MIHAI SÂRBU – corn
În program:
Georg Phillip TELEMANN – Ouverture Suite, TWV.55, D21
Georg Phillip TELEMANN – Concert pentru 2 corni şi orchestră
W. A. MOZART – Simfonia nr. 40
LUNI 20 OCTOMBRIE 2014, ORA 19.00, SALA LAHOVARI,RM. VÂLCEA
CONCERT SIMFONIC
Orchestra simfonică a Filarmonicii
Dirijor:FLORIN TOTAN
Solişti: MIRCEA MARIAN – violoncel
ELLA BOKOR – violoncel
În program:
Antonio VIVALDI – Concert pentru 2 celli şi orchestră în sol minor, RV531
Giovanni SOLLIMA – Violoncelles, vibrez!
Robert SCHUMANN – Simfonia a III-a
MIERCURI 22 OCTOMBRIE 2014, ORA 19.00, SALA LAHOVARI,RM. VÂLCEA
„MOTETE ŞI MADRIGALE”
Corul Academic „EUPHONIA”
Dirijor:AUREL POENARU
În program: Motete şi madrigale de Luca Marenzio, Gesualdo da Venosa, Lodovico da Vittoria, Orlando di Lasso, Claudio Monteverdi, Philippi de Monte, etc.
LUNI 27 OCTOMBRIE 2014, ORA 19.00, SALA LAHOVARI,RM. VÂLCEA
CONCERT EXTRAORDINAR
Orchestra simfonică a Filarmonicii
Dirijor:ALEXANDRU GANEA
Solist: ALEXANDRU TOMESCU – vioară
În program:
F. Mendelsohn-Bartholdy – Uvertura „Visul unei nopţi de vară”
F. Mendelsohn-Bartholdy – Concert pentru vioară şi orchestră în mi minor
Ludwig van BEETHOVEN – Simfonia a VIII-a
Pentru eventuale modificări de ultimă oră, vă rugăm consultaţi site-ul filarmonicii www.filarmonica-valcea.ro sau pagina de facebook a filarmonicii.