Luni, 15 mai 2017, la Filarmonica din Râmnicu Vâlcea a avut loc concertul „Haydn & Mozart” în care alături de orchestra simfonică violonista Maria Marica a interpretat Concertul nr.5 pentru vioară şi orchestră de W.A. Mozart sub bagheta lui Mădălin Voicu, şi, numai dirijor şi orchestră, în continuare, au interpretat Divertismentul în Re Major K. 219 de Mozart şi Simfonia nr. 85 de Joseph Haydn.
Interpretare de clasă, sensibilitate, acurateţe, tinereţe, prezenţă de scenă la violonistă dar, mai ales pentru noi, care avem orchestra, un acompaniament extrem de reuşit numai cum ştie Mădălin Voicu să facă. La pupitrul vioarei I, concert maistru, desigur, Meda Stanciu…Toate compartimentele au funcţionat la maximum de potenţial, în cazul concertului de Mozart, cu multă supleţe şi bine punctat.
Un concert cum demult nu am mai ascultat la care amprenta a fost acurateţea acompaniamentului orchestral şi a simfonicului semnat de Joseph Haydn…Mădălin Voicu ne-a demonstrat, iarăşi, că orchestra vâlceană poate să sune aşa cum a sunat orchestra radioteleviziunii, sub bagheta sa, aşa cum am auzit-o acum nouă ani tot în această sală. Atunci, Mădălin s-a jucat cu ansamblul orchestral bucureştean, renumit naţional şi internaţional, aşa cum acum a reuşit să-l capteze pe cel râmnicean şi să se joace din nou. Asta este!… ludicul face parte din arta-fapta marilor maeştri.
Toate lucrările sunt foarte cunoscute, se întrec care mai de care în strălucirile date de sclipirile zorilor dimineţii, ambii compozitori fiind aşi în frazarea şi structura muzicii clasice, reuşind pe rând, dacă nu în acelaşi timp, să se ridice la ceruri, şi să dea viaţă şi omologând binecunoscutele opusuri de muzică camerală, anticameră a muzicii simfonice. Nu există meridian pe pământ, scenă muzicală, în aceşti două sute de ani de gigant clasicism muzical să nu se audă acordurile rotunde şi clare, din nou sclipitoare, ale lui Mozart şi Haydn…Mozart şi Haydn însoţesc melomanul de oriunde, de pe pământ, de la naştere şi până la moarte!
NOTE
Mădălin Voicu s-a născut la Bucureşti în iulie 1952, şi va împlini, pe 10 iulie 2017, 65 de ani! Este fiul unuia dintre cei mai mari violonişti ai României, Ion Voicu! A absolvit Conservatorul Ciprian Porumbescu, secţia vioară, şi îl ştim dirijorul orchestrei de cameră „Ion Voicu” din Bucureşti. A făcut studii de dirijat la Trier, Mainz, Stuttgart, Londra. „A dirijat orchestra simfonică a Filarmonicii din Ploieşti, a Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, Orchestra Națională Radio, şi a fost director al Festivalului Internațional George Enescu dar şi profesor de muzicologie la Academia de Muzică Attaturk din Izmir, Turcia. A fost membru de onoare al Academiei Franceze de Arte, Științe şi Litere. (…) Talentat, controversat, criticat dar şi apreciat, Mădălin Voicu rămâne una din cele mai îndrăgite persoane publice din țară” (din programul de sală al concertului).
Maria Marica s-a născut pe 8 septembrie 1998 într-o familie de muzicieni. (…) În prezent este eleva în clasa a XI-a la Colegiul de Muzică “Sigismund Toduţă” Cluj-Napoca, îndrumată de prof. univ.dr. Nicuşor Silaghi. În anul 2016, Maria a obţinut premiul al II-lea la Concursul Internaţional Streichwerk de la Berlin, şi premiul al II-lea la faza natională a Concursului Lions, Timişoara. (…) A concertat ca solistă a Orchestrei de Cameră Radio, a Filarmonicii de Stat Transilvania Cluj-Napoca, a Filarmonicii din Ramnicu-Valcea, (…) colaborand astfel cu dirijori precum Sabin Păutza, Theo Wolters, Alexandru Ilie, Petronius Negrescu, Jozsef Horvath, Janko Zsolt, Gabriel Bebeşelea (…) A sustinut recitaluri la Cluj-Napoca, Bistrita, Zalău, Sighetu-Marmaţiei, Braşov, la Atheneul Roman, în cadrul Festivalului “Enescu şi muzica lumii”, Sinaia; Bad Endorf, Germania, Montepulciano, Italia şi Menlo-Atherton, SUA”(din programul de sală al concertului).