Într-o fericită tradiție, inițiată cu ani în urmă (vezi pr. Petre Vețeleanu, prof. Costea Marinoiu ș.a fondatori ai evenimentelor dedicate poetului martir Vasile Militaru și celor care au suferit în închisorile comuniste!), în 8 iulie 2023, în orașul Ocnele Mari și Râmnic au fost organizate mai multe evenimente pe care le putem încadra drept comemorări ale unor personalități remarcabile, ce trebuie recuperate conștiinței publice, pentru jertfa lor pilduitoare. Se instituise cu ani în urmă, preluând sugestia lui Petre Pandrea: „Academia de sub pământ”, ca formulă recuperatoare, pur informală, prin care să atragem atenția asupra ororilor regimului ateu, asupra elitei intelectualilor români care se opusese impunerii unei doctrine străine de firea românească, și își asumaseră greaua suferință a închisorilor politice. Am reușit, în timp, să atragem atenția asupra doar câteva personalități, care au suferit la Ocnele Mari, ori a unor vâlceni (cunoscuți concetățenilor… dar fără să le știe pătimirile, prin alte temnițe: Aiud, Pitești, Periprava, Sighet etc.), trăitori până nu demult printre noi. Începutul „Academiei” s-a făcut cu poetul Vasile Militaru, trecut la cele veșnice într-un 8 iulie 1959 și înhumat inițial în cimitirul Bozeasca, de la Ocnele Mari (între timp mutat în … panteonul de la cimitirul Belu, din București!). Amintim în trecere câțiva „academicieni” ai acestei recuperări, prilejuite de evenimentele anuale de la Ocnele Mari : Petre Pandrea, Dumitru Bălașa, Mircea Eliade, Dumitru Drăghicescu, Gheorghe Stănescu, Iuliu Maniu, Lucian Blaga, Nichifor Crainic, Bartolomeu Anania…
Propunerea, pentru anul acesta, făcută de Cercul de la Râmnic „România Grădina Maicii Domnului” – propunere agreată și de Asociația „Seniorilor” (care își are în obiectiv și promovarea modelelor de personalități ale culturii române!), este teologul Dumitru Stăniloaie. Se împlinesc 30 de ani de la trecerea la cele eterne, 120 de ani de la nașterea acestei mari personalități a culturii și spiritualității românești, recompensat de fostul regim cu ani de temniță pe la Aiud! În anul 1990 Academia Română la primit în rândurile ei, iar BOR-ul îl are pe lista scurtă a viitoarelor canonizări. O prezentare a personalității lui Dumitru Stăniloaie vom face în acest an în revistele noastre.
Revenind la evenimentul organizat zilele trecute trebuie să remarcăm că spiritul „Academiei de sub pământ”, ca o marcă locală, impregnată în peisajul cultural-spiritual, a fost întrutotul onorat. Mulțumim aici Primăriei și Consiliului local care duc mai departe tradiția și au adus împreună și energii proaspete , precum Uniunea Artiștilor Plastici /filala vâlceană, alături de nelipsita Asociație a Foștilor Deținuți Politici. Despre prezența Direcției de Cultură și Patrimoniu, aflasem cu ceva vreme înainte, din agenda lunii în curs. La monumentul de la Ocnița (inspirație a sculptorului Petre Cichirdan), după Imnul Național și discursurile primarului în exercițiu Remus Sasu, directorului Direcției de Cultură, istoricul Florin Epure și binecuvântarea soborului de preoți s-au depus coroanele de flori din parte Primăriei, Asociației Foștilor Deținuți Politici, și formațiunii politice SOS România. Coordonatoare evenimentelor, din parte Primăriei, pe tot parcursul zilei a fost Aura Popescu.
O slujbă mai amplă de pomenire, cu Te Deum și sfințirea unei Troițe, ca o bornă de hotar pe locul unde a fost înhumat prima dată Vasile Militaru, în cimitirul de la Bozeasca, a întregit evocările de la … suprafață. Am continuat apoi mărturisirile, aducând omagii celor plecați în eternitate, sub pământ în salina Ocnelor Mari. Aici artiștii plastici dăruiseră vizitatorilor și evenimentului acesta recuperator, o amplă expoziție. Tematica ei, se vădea o trăire adevărată a adâncimilor credinței omenești. În fața bisericii din salină, care avea printre ctitori pe regretatul Petre Vețeleanu (biserică dedicată Sf. Varvara și Sf. Gheorghe!) vom fi primit darul expozițional al pictorului…, și el trecut vreo șapte ani prin gulagul Siberiei: Ervant Nicogosian (1928-2014). Prezentarea făcută acestui martir… și el un „academician” al durerilor suferite, făcută de curatorul autorizat Gheorghe Dican, de fiica artistului trecut în eternitate, au completat inspiratele discursuri ale Remus Sasu, Florin Epure, Aura Popescu. Un recital de poezie tematică, în acorduri de chitară cu … Ave Maria, au creat o solemnitate specială. Exponatele celor două expoziții (care vor fi rămas în peisaj spre a fi încă văzute… o lună de zile!) își vibrau și ele desenele, culorile în sonoritatea imensei saline, ca niște duhuri venite să rememoreze credințele atâtor martiri ce se vor fi dat veșniciei să ne fie pilde de eroism.
Apoi ziua de 8 iulie, 2023, a mai prilejuit în după amiază un eveniment la Râmnic, cu aproape aceiași organizatori. La sediul Arhivelor Statului, filiala Vâlcea, vom fi aflat istoria mozaicului cu Bătălia de la Posada (1330!). Autorul lui era același armean, român adoptat, născut la Odesa în 1928, adică tocmai pictorul omagiat în salină: Ervant Nicogosian. Acesta își va fi primit o placă memorială pe darul făcut, prin 1982, Râmnicului și acum participam la dezvelirea plăcii. Mozaicul, o imensă desfășurare pe cca. 70 mp., ilustrează celebra bătălie a istoriei naționale, din 1330, a domnitorului Basarab I, pentru care vâlcenii au nutrit o grijă specială, înaintea de vreo viitoare smintire alternativă și pierderea interesului pentru marile eroisme ale neamului românesc. Istoria punerii în operă ne-a fost inspirat povestită de ginerele pictorului, iar despre cum s-a născut evenimentul: doamna Doina Glăvan (șefa instituției arhivelor locale!) și Gheorghe Dican (vicepreședintele UAP/național!) ne-au adus interesante informații.
Remarcăm prezența presei locale, reprezentată de UZP filiala vâlceană, alături de televiziunea națională. Mulțumim tuturor participanților care au onorat evenimentele, cât și organizatorilor pentru eforturile lor deosebite pentru reușita acestor manifestări, de maximă utilitate publică.