Liga Scriitorilor Români, Filiala „Gib Mihăescu” Vâlcea, la Zătreni

by Cristina NALBITORU on August 16, 2024

Post image for Liga Scriitorilor Români, Filiala  „Gib Mihăescu” Vâlcea, la Zătreni

Sâmbătă 10 august, 2024, de Ziua Comunei Zătreni din Județul Vâlcea, Liga Scriitorilor Români „Gib Mihăescu”, Vâlcea, reprezentată prin președintele Ion Nălbitoru, în parteneriat cu Primăria din Zătreni prin edilul său Constantin Lițoiu și Asociația Rusidava Culturală din Drăgășani condusă de poetul Marian Bărăscu, au organizat un eveniment cultural de excepție în această zonă rurală de pe valea Oltețului, de un pitoresc impresionant.

                Oameni de cultură din toate zonele județului s-au întâlnit la ora 15 în fața primăriei, la Monumentul Eroilor. Aici Ion Nălbitoru a prezentat edilului invitații, și invers, apoi au trecut la derularea programului stabilit. Cu toții s-au deplasat la biserica de lemn din incintă unde au fost întâmpinați de preotul Mihail Gherghina din partea parohiei din Zătreni, care le-a dat informații despre istoria acestei biserici cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”, cu o vechime de 268 de ani.

                Apoi a fost vizitată Cula din Zătreni, numită și „Castelul din Zătreni”, considerat singurul castel medieval din județ.

                În 1754, Radu Zătreanu a construit această culă. Mult mai târziu Iancu Zătreanu o pierde la jocul de cărți împreună cu soția sa și moare ca cerșetor în Craiova. Moșia ajunge pe mâna unui arendaș, Boicescu, la origini bulgar. Actualmente proprietarii au început renovarea castelului.

                Pe tot parcursul vizitelor, domnul primar a însoțit „delegația culturală” oferind date și explicații.

                Ion Nălbitoru a adus la cunoștință invitaților că în zonă, printre alți mulți haiduci, a fost unul Moldovan care a dezgropat o comoară, a cumpărat terenuri și a devenit boier.

                „Caravana culturii” s-a deplasat apoi la Centrul Cultural unde scriitorii și jurnaliștii au fost surprinși de ceea ce au văzut.

                Au avut bucuria și surprinderea să viziteze o frumoasă bibliotecă sătească, de o curățenie și aranjament ca „într-o farmacie”, cum au exclamat unii! Un sector al bibliotecii este rezervat autorilor din zonă. Scriitorii prezenți au făcut donații de cărți cu creațiile lor.

                Apoi au fost surprinși când au văzut că în această zonă rurală există un Centru informatic!

                A urmat partea cea mai interesantă, vizitarea expoziției permanente Colecția Etnografică „Sergiu Popescu”, una dintre cele mai frumoase expoziții etnografice permanente rurale din județ!

                Vizitatorii au descoperit aici obiecte de ceramică și lemn, războiul de țesut, costume populare tradiționale, tablouri cu personalități ale zonei etc.

                În final a avut loc un simpozion în sala de ședințe. Domnul primar Constantin Lițoiu a făcut o prezentare generală a localității și a istoriei sale, amintind printre altele că în Zătreni a existat o bancă și o judecătorie dar și Prima școală de meserii, rurală, din județ. Tot aici a fost o renumită fabrică de teracotă din care sunt construite o parte din sobele de la Castelul Peleș.

                Ion Nălbitoru a prezentat antologia „Zătreni, file de legendă”, vol 6, de care s-a ocupat personal în ultimii șase ani, cu sprijinul și finanțarea consiliului local. A vorbit despre premierea antologiei din anii trecuți în Japonia și de către Liga Scriitorilor Români, despre cum a reușit să aducă, înainte de pandemie, TVR 1 la această expoziție, despre colaborarea și sprijinul reciproc cu edilul localității Zătreni.

                Domnul Marian Bărăscu și-a exprimat sentimentele pentru aceste realizări și stima pentru domnul Constantin Lițoiu că este printre puținii primari care sprijină actul cultural pentru păstrarea identității românești prin obiceiuri, tradiții, etnografie și folclor. Au mai ținut alocuțiuni și recitări de poezie din creațiile proprii: prof. Ilie Bucă, prof. Valerica Predescu, Magdalena Neagoe, Dan Mitrache, Floarea Nițescu, prof. Bucur Cruceru, ing. Petre Nicolae și alții.

                Domnul Marin Mitroiescu, fiu al satului,  ne-a încântat cu câteva melodii la drâmbă și ocarină, iar „John, băiatul de la țară” a interpretat câteva melodii folk creând o atmosferă deosebită.

                La acest eveniment au participat alături de edilul localității, Constantin Lițoiu, peste 30 de persoane, oameni de cultură: Ion Talpoș (Tălmaciu /Sibiu), ing. Mircea Vasii (Călimănești), din Drăgășani: Marian Bărăscu, prof. Ilie Bucă, prof. Valerica Predescu, Magdalena Neagoe, Floarea Nițescu, din Bălcești Dan Mitrache și Victor Păun, de la Grădiște Ilie Fârtat, de la Tetoiu  ing. Petre Nicolae, de la Craiova inspector școlar Nicoleta Lițoiu, Cristina și Ion Nălbitoru din Brezoi, prof. Bucur Cruceru din Zătreni, viceprimarul Cornel Lăban și alte oficialități ale primăriei, dar și de la Consiliul Județean și Prefectură.

                În final ne-am deplasat pe stadion unde am urmărit spectacolul oferit pe scenă de „Ziua Comunei Zătreni”!                 La despărțire, cu îmbrățișări și călduroase strângeri de mână, președintele LSR Vâlcea, cel al Asociației Rusidava Culturală și edilul localității au căzut de acord ca într-un viitor apropiat să organizeze o șezătoare în incinta Centrului Cultural Zătreni!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: