Zilele trecute, în perioada 18-19 mai, s-au desfăşurat, în mai multe localităţi din „Tara Oltului” – în vorbirea sibienilor, iar în cea a făgărăşenilor este cunoscută sub denumirea de „Ţara Făgăraşului”. Noi o vom numi în continuare aşa cum o numesc sibienii pentru că, acţiunile se întâmplă pe teritoriul judeţului Sibiu unde au loc o suită de manifestări cultural-sportive, înscrise în calendarul „Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu”, toate sub egida, „Sibiu, judeţul care trăieşte prin cultură”, în organizarea Consiliului Judeţean Sibiu. Localităţile care au găzduit aceste manifestări, au fost: Avrig, Porumbacu de Sus, Arpaşul de Jos, Cârţişoara, Cârţa, Turnu Roşu şi Racoviţa (Sibiului). „De la Olt spre Făgăraş ai cultură la doi paşi”, îşi însera, o publicaţie sibiană, titlul unui articol ante-mergător activităţilor la care am fost şi noi prezenţi şi despre care vom surprinde câteva dintre ele.
Împreună cu Ion Frântu – liderul Veteranmont Sibiu, care cunoştea foarte bine zona, am dat o raită prin localitaţile-gazdă ale acestor manifestări prevăzute în calendarul cultural al „Ţării Oltului”.
Această zonă, aşezată în mănoasa luncă a Oltului, cunoscută sub numele de „Ţara Oltului”, este situată, pe axa nord-sud, între râul Olt şi poalele nordice ale munţilor Făgăraş, iar pe axa est-vest, de la Hoghiz, judeţul Braşov şi până la cotul Oltului spre sud, aflat în zona Turnu Roşu-Boiţa.
Prima localitate care ne-a ieşit în cale a fost oraşul Avrig – singurul din areal cuprins în programul cultural al acestui sfârşit de săptămână, unde am găsit manifestările culturale în plină desfăşurare. Studiind programul, am aflat că acestea se vor întinde pe parcursul întregi zile până spre miezul nopţii spre luni. Dintre acestea, am surprins unele foarte interesante, pe care merită să le consemnăm.
În Palatul Brukenthal – Reşedinţa de vară, în Sala Orajerie, au fost proiecţionate filmele documentare pentru copii: Japonia şi Maroc din ciclul Dimineţile lumii; Esperanto, copiii apei; Stanislas şi pădurea de mangrove – Senegal. Toate prezentate de Caravana Astra Film – Astra Film Junior. În după amiaza aceleiaşi zile, în aceeaşi sală a Palatului Brukenthal, actorii teatrului din Sibiu au jucat piesa „Sabotaj din iubire”, ca după aceea, formaţiile corale ale Filarmonicii sibiene să susţină, sub genericul „Ora de muzică clasică”, recitaluri din cele mai celebre arii ale muzicii de operă. Seara, a venit rândul Corului de cameră „Caedonia”, care a susţinut un concert de bijuterii camerale ce a încântat urechile unei interesate audienţe.
Multitudinea manifestărilor de la Avrig, a cuprins şi un program folcloric, destul de bogat, care a fost deschis de o paradă a portului popular din întreaga „Ţară a Oltului”, care s-a încheiat, în Sala Sporturilor „Gheorghe Lazăr” din localitate, cu Festivalul de Folclor pentru Copii „Moştenire din Bătrâni” .
Biblioteca Orăşenească Avrig, a fost şi ea în centrul atenţiei, privind multitudinea de acţiuni organizate, din care am spicuit câteva: Biblioatelierul de idei creative „Exprimă-te în cuvinte şi culori”; Meşteşuguri şi tradiţii „Atelier de creaţie meşteşugărească – cojocăritul”; Concursul literar „Lecturi, recitaluri de poezie şi proză”.
Celebrul, deja, „Târg de Flori la Palat” din Grădina Palatului Brukenthal, care a ajuns la cea de a III-a ediţie, coincide cu perioada din an când poate fi admirat „Tulipanul” înflorit. Acest unicat arborifer al florei noastre peisagistice – monument al naturii, cunoscut sub denumirea de „arborele cu lalele”, cu ale sale flori galben-portocaliu, asemănătoare cu lalelele şi care azi are o înălţime de cca. 30 m, este originar din America de Nord şi a fost adus aici, de la Paris, de o doamnă în anul 1880 (În România se află doar două exemplare: unul despre cel care vorbim, iar cel de al doilea, se află la Aninoasa, lângă drumul ce duce spre Lupeni, de pe Jiul de Vest. Cu ani în urmă l-am fotografiat şi eu, găsindu-l în plină floare).
Polul tuturor acţiunilor culturale a fost situat la Porumbacu de Sus, unde s-au desfăşurat o suită de manifestări cultural-sportive, întrunite sub genericul – „Festivalul Culturii Montane”. Această amplă manifestare, desfăşurată, la prima ediţie sau ediţia de primăvară, a avut loc pe un platou situat la 6 km, sud-est de centrul localităţii, într-un loc mirific, aşezat la poalele munţilor Făgăraş, de unde Vf. Negoiu, acoperit cu zăpadă, a putut fi admirat în întreaga lui splendoare. Cel mai mare spaţiu ocupat, dintre standurile aflate aici – ale cluburilor de turism montan, magazinelor cu echipamente sportive specifice muntelui şi-ale meşteşugarilor, a fost cel al Caravanei Bibliotecii Judeţene „ASTRA” din Sibiu, care a expus, pe rafturi amenajate, pe un teren în pantă, peste 1500 de cărţi şi hărţi din literatura specifică muntelui şi turismului sportiv montan. Pe „scena” din pământ aflată în interiorul micului amfiteatru, înconjurat de cărţi, aşezate direct pe iarba muntelui, s-au ţinut scurte conferinţe şi prezentări multimedia, au fost lansate mai multe cărţi dedicate muntelui, ale autorilor sibieni, alternativ cu recitaluri inedite de muzică şi poezie, care au avut ca slogan, „Locuiesc pe un munte şi-mi trăiesc poemele”. Pe scena amenajată în centrul platoului s-au desfăşurat, ca într-un concurs adevărat, solişti şi formaţi artistice din zona „Ţării Oltului” alternate cu cele de muzică rock, unde Sibiul excelează. Toate cele întâmplate şi văzute, s-au încheiat târziu în noapte la un „Frontal Party”, în jurul focului de tabără.
A doua zi, Duminică, „Centrul Judeţean „Salvamont” Sibiu, a organizat o drumeţie de rezistenţă, în grup, cu membri cluburilor de turism montan, prezente, pentru recunoaşterea şi refacerea marcajelor pe traseul ce urcă spre Vf. Negoiu (2535 m) şi creasta superioară a Făgăraşului.
Pentru o prezentare mai cuprinzătoare privind iniţiativa acestor manifestări, care au avut sau vor avea loc, în zonele etno-folclorice ale judeţului Sibiu (Valea Secaşelor, Ţara Oltului, Mărginimea Sibiului, Valea Hârtibaciului, Valea Târnavelor), am intervievat pe doi dintre amfitrionii celor întâmplate aici: doamna Anca Vasilescu – bibliotecar la Biblioteca Judeţeană „ASTRA” Sibiu – coordonatorul principal al „Festivalului de Cultură Montană” şi pe domnul Nicolae Ivan – coordonator proiecte sportive la ATS Sibiu – specialist în turismul sportiv montan.