SÎNZIANA MIRCEA LA ATENEUL ROMÂN FESTIVALUL „VARA MAGICĂ”

by Liliana POPA on July 24, 2022

Sînziana Mircea, serenissima pianistă care și-a prezentat proiectul în această seară pe scena Ateneului a delcarat la final – „Domnul Dorin Ioniță, directorul Festivalului Vara Magică ne-a lăsat să ne facem de cap! Și și-au făcut, purtîndu-ne în timp în „Serenissima Repubblica di Venezia”.

Concertul a început cu „Adaggio” din Concertul nr. 2 în do minor al lui Benedetto Marcello, scris inițial pentru oboi și orchestră de coarde în epoca barocă al secolului XVIII. Filmul „Anonimul Venețian” după piesa dramaturgului Giuseppe Berto este integral bazat pe atmosfera romantică a acestei bijuterii muzicale. Un film, ca un omagiu adus lui Benedetto Giacomo Marcello, aproape necunoscut compozitor atunci, contemporan cu Vivaldi și Tomaso Albioni, cei mai însemnați reprezentanți ai barocului muzical venețian.

Sinziana Mircea a adus partituri găsite chiar de ea în

din Veneția, multe dintre ele udate de apele Mediteranei….A interpretat partiturile nedeschise de secole, le-a adaptat, a compus chiar după temele găsite în ele.

Auditoriul era atît de atent la mîinile și la expresia ce se citea pe chipul tinerei pianiste încît unii deveniseră febrili, alții contemplativi, dar cu toții fascinați.

O Sînziană româncă care le-a demonstrat profesorilor, colegilor ei de la conservatorul din Veneția dar mai aes nouă pasiunea ei pentru muzică, implicarea în cercetare, compoziție, redare.

Vivat, crescat, floreat!

Și-au făcut de cap ea, Sînziana Mircea și colegul ei Giovanni Dinello de la conservatorul venețian în cea de-a treia seară de festival, oferindu-ne muzică electronică în partea a doua, deci sintetizator și pian clasic timp de o oră pe scena Ateneului Român.O  experiență  unică,  inedită!

Proiectul – IMAGINE BAROQUE

Sînziana Mircea – pian

Laura Tătulescu – soprană

Giovanni Dinello – muzică electronică și sintetizator

Adistu – artist vizual – proiecții video și video-mapping

Program

J.S.Bach/G.F.Handel/S. Mircea – „Imagine Baroque”

Benedetto Marcello/J.S. Bach – Adagio în re minor din Concertul pentru oboi

Benedetto Marcello – Sonata în Do major

Sînziana Mircea – Anonimul Venețian

J.S. Bach/Wilhelm Kempff – Siciliano în sol minor din Sonata pentru flaut nr 2 BWV 1031

Benedetto Marcello, Antonio Vivaldi – Cantate și arii pentru soprană și pian

În partea a doua:

Franz Schubert / Franz Liszt – Serenade

Johannes Brahms – 3 Intermezzi op 117, In memoriam Radu Lupu

Sînziana Mircea – “Future” pentru pian & sintetizator

Sînziana Mircea – “Suita Serenissima” pentru pian și sintetizator, Variațiuni pe teme baroce

Shadows in the water / L’ombra dell acqua

Venețian moonlight / La luna di Venezia

Midnight in San Marco / Mezzanotte in San Marco

Sunrise in Venice / L’alba di Venezia

Antonio Vivaldi/Sînziana Mircea – “Gloria”, Fantezie pe tema “Gloria in excelsis Deo” pentru pian, soprană și sintetizator

Pianista Sînziana Mircea are o carieră artistică bogată pe plan internațional, fiind prezentă pe mari scene din Europa, Asia și America de Nord.

Debutul său pe scena Ateneului Român a avut loc la frageda vârsta de 7 ani, urmat de debutul în SUA la 11 ani și un turneu pe continentul nord american la 14 ani. La numai 20 de ani a concertat la Tokyo Metropolitan Theatre precum și la St Martin-in-the-Fields Londra. Patru ani mai târziu, Sînziana a debutat la Carnegie Hall din New York, cu un recital integral, memorabil, sold-out și recompensat la final de publicul american cu ovații în picioare, minute în șir.

Concertele sale susținute la Sala Radio, Ateneul Român, Conservatorul din Venezia, Sapporo Concert Hall, Nanjing Arts Center sau Filarmonica din Tallinn au fost adesea sold-out, bucurîndu-se de un mare succes, atît în rîndul publicului, cît și al criticii de specialitate.

Soprana româno-americană Laura Tătulescu a cîntat sub bagheta marilor dirijori precum: Riccardo Muti, Seiji Ozawa, James Conlon, Philippe Jordan, Iván Fischer, Ádám Fischer, Marco Armiliato, Danielle Gatti, Emmanuelle Haïm, Kent Nagano, Andris Nelsons, Daniel Oren ș.a.

Ediția a XI-a cuprinde 9 concerte, cîte unul în fiecare săptămână, în perioada 6 iulie – 31 august, la Sala Mare a Ateneului Român. Programul complet al Festivalului Vară Magică – ediția a XI-a este disponibil pe site-ul www.varamagica.ro.

Festivalul Internațional de muzică clasică „Vara Magică” este organizat în fiecare an de Lanto Communication, iar realizarea ediției a XI-a este posibilă cu suportul: Radio România Muzical, TVR2 și Centrul pentru Tineret al Municipiului București (coproducători), Niro Investment Group, Oscar Downstream, Borsec, Luxten Lighting Company, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, Marea Lojă Națională din România, ARCUB (parteneri) și Radio România Cultural și Radio Trinitas, Senia Music, Revista Cariere (parteneri media).

20 iulie 2022

ora 22,30

NOTA Cultura Ars Mundi : Pe You Tube puteți vedea imagini și asculta muzică de la acest concert pe adresa Repetiție Sînziana Mircea&Giovanni Dinelli

Leave a Comment

Previous post:

Next post: