TEATRUL „ANTON PANN” DIN RÂMNICU VÂLCEA
GEORGE DRĂGHESCU: EXPOZIȚIA „EX LIBRIS” DEDICATĂ ELVIREI GODEANU

by Petre CICHIRDAN on November 24, 2019

Post image for <u>TEATRUL „ANTON PANN” DIN RÂMNICU VÂLCEA</u><br/> GEORGE DRĂGHESCU: EXPOZIȚIA „EX LIBRIS” DEDICATĂ  ELVIREI GODEANU

Eveniment cultural major-30 octombrie 2019-în foaierul Tetrului Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, unde o echipă extrem de valoroasă de la Tg Jiu și Craiova au prezentat, au vernisat, expoziția „Ex Libris” dedicată memoriei actriței Elvira Godeanu, o serie de o sută bucăți opere grafice semnate de artiști cunoscuți din România referitoare la viața și activitatea celebrei artiste de teatru. Au deschis vernisajul: actorul George Drăghescu, care este și curatorul, și care este și autorul acestui eveniment cultural, inedit spunem noi, căci rareori am cunoscut o asemenea etalare, originală, de grafică, pe simezele unui spațiu expozitional, în tematică-un geniu al artei interpretative de teatru, Elvira Godeanu! și nu fotografii…Inedit și pentru faptul că seria de grafică care înnobilează pentru două săptămâni foaierul Teatrului Anton Pann a fost însoțită în seara de 30 octombrie de o elită artistică formată, desigur, din autorul colecției expuse-George Drăghescu, scriitorul Ion Popescu Brădiceni și de violoncelistul Mircea Suchici de la filarmonica craioveană, nimeni altul, decât cel care ani de-a rândul a ocupat locul de frunte (colaborator) al partidei de violoncel de la Filarmonica din Râmnicu Vâlcea. Mircea Suchici, solist, compozitor și dirijor totodată, care a fondat și conduce Orchestra de Cameră „Lira Gorjului” din Târgu Jiu. În seara vernisajului Mircea Suchici a prezentat câteva bucăți muzicale, solo violoncel, compoziții proprii, și, spre surpriza tuturor, dedicații muzicale la cei prezenți: George Drăghescu, Ion Popescu Brăniceni, Violeta Scrociob, Nicu Cismaru… Desigur, nu uităm să spunem că Ion Popescu Brădiceni este un scriitor cunoscut, poet, noi îl cunoaștem de la simpozioanele anuale ale Centrului Brâncuși din Tg Jiu, domnia sa fiind unul din animatorii de frunte ai acestor simpozioane , intervențiile sale, rămânându-ne în memorie și suflet . Este doctor în filologie și profesor universitar de literatură veche…Cei trei au fost însoțiți de scenograful Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Tg Jiu, Florin Ularu.

Trebuie subliniată amabilitatea Teatrului „Anton Pann” care a asigurat spațiul de expoziție, un spațiu exceptional, și abnegația cu care Televiziunea Etalon, prin directorul său Viorel Adrian Cherăscu și producătoarea Violeta Scrociob au contribuit la realizarea unui eveniment cultural de excepție. Subliniem faptul că expozanții din Tg Jiu au fost primiți și întâmpinați prin intervenții de rigoare, la vernisaj, de subsemnatul, de Violeta Scrociob, Nicu Cismaru și nu în ultimul rând de Florin Epure, șeful Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniul Național Vâlcea…Toți vorbitorii au apreciat la superlativ această manifestare, unică în felul ei, în care personalitatea Elvirei Godeanu a fost reliefată prin operele de artă ale unor mari și importanți plasticieni români, prin arta grafică: Cristina și Dorina Cioplea, Ioana Fluerașu, Vasile Fuiorea, Cristian Sergiu Ianza, Ilona Lorincz, Valer Neag, Cătălin Negrea, Erich Perjovschi, Mihai Pânzaru-PIM, Gheorghe Plaveți, Vasile Vasiescu, Marcel Voinea, Cristi Vecerdea-CRIV, Aurelian Șuță-ȘAI, Florin Ularu…desigur, curatorul expoziției, George Drăghescu ne-a prezentat o listă mult mai lungă, dar noi i-am amintit pe cei pe care îi cunoaștem și cu care, unii, am colaborat cu diverse ocazii.
Am subliniat la vernisaj binefacerea unei astfel de expoziții, o raritate în lumea plastică de astăzi-de înalt profesionalism-fiind adusă pe simeza publică din nou ca altădată sfânta linie care materializează desenul, din ce în ce mai absentă în secolul care tocmai a trecut….linia, care spunem noi, a fost înaintea cuvântului. Felicitări domnule Drăghescu pentru această opțiune!…să ai curajul într-o astfel de expoziție să renunți la fotografie!…Această expoziție pare a fi soră geamănă cu muzica compusă și interpretată de Mircea Suchici la instrumentul său de aur și care are timbrul arhicunoscut al vocii umane…
*
Manifestarea de la Tetrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, EX LIBRIS ELVIRA GODEANU a fost organizată de Revista „Ceașca de cafea”, minilunar cultural, literar, artistic, fondată de George Drăghescu, care este editor și care îi are colaboratori pe Grig M. Dobreanu-secretar de redacție, pe Ion Popescu-Brădiceni-redactor asociat; și sponsor pe Gabi Cristian Roșianu. Revista „Ceașca de cafea” este un supliment al revistei „Serile la Brădiceni”, pe care talentații și inspirații scriitori gorjeni o numesc „Atelier Național de Poezie”!…și care este sprijinită financiar de Consiliul Județean Gorj și de Uniunea Scriitorilor! Aviz vâlcenilor, Gorjul la capitolul Cultură prin efortul CJ dă clasă județului nostru fiind în pas cu moda europeană și respectând Legea 186 din 2003 fără nici un fel de exchibiții, fără nici un compromis; fiind după părerea noastră primul în acest domeniu, în această țară…Gorjul știind foarte bine că ceea ce rămâne este cultura scrisă, arta monumentală, vrând să demonstreze, dacă mai este cazul, că secolul XX l-a înnobilat cu numele celor mai mari creatori români ai secolului XX! este suficient să-i amintim pe Constantin Brâncuși și Tudor Arghezi…
Am reținut pentru cititorii „Culturii vâlcene” două numere din „Ceașca de cafea” numărul 187, an 14, luna iunie 2019, care este închinată sărbătoririi scriitorului clujean, originar din Vâlcea, Constantin Zărnescu, care a împlinit anul acesta șaptezeci de ani (scriu despre C. Zărnescu: Ion Popescu-Brădiceni, Ioan St Lazăr, Ștefan I. Stăiculescu, Academician Dumitru Radu Popescu, poetul Felix Sima, iar pe coperta din spate admirăm talentul de desenator al lui Marin Sorescu care l-a imortalizat pe C Zărnescu în 1985); și „Ceașca de cafea” numărul 192, an 14, luna noiembrie, 2019 închinată scrierilor „microscopice”: Ovidiu Genaru-„Schițe microscopice”, după ce în debutul paginilor Ion Căvănoiu publică poezia „Uneltele”. Apoi îl revedem pe Geo Filiș văzut de Leonte Năstase (G. Filiș, care la expoziția noastră din 2003-Carmina Burana-ne-a făcut un foarte frumos și sugestiv catren). „La gura cramei”, o poezie de Marian Dobreanu, apoi catrene-epigrame, trei, cu Gabi Roșianu; și, nu se putea altfel, Elis Râpeanu cu trei epigrame în copii olografice (deci, șase); la fel Gh Bâlici, Elena Mândru și Petre Gigea Gorun cu câte o epigramă…Și tot la fel: Gr. Lupescu, Marian Dobreanu și Nelu Vasile; Grigore Tunșanu cu trei epigram și Ion Cepoi văzut de ȘAI!…desigur, v-ați dat seama că numărul respectiv tratează despre Festivalul de Umor „Ion Cănăvoiu” din 2018…

Petre Cichirdan

Foto Ov. Dinică - Popescu Brădiceni, Drăghescu, Cichirdan-2019
Foto Ov. Dinică-Rm Valcea 30 oct. 2019
pic
Mircia Suchici 30 oct 2019 foto Ov Dinică
Ceașca de cafea Nr 187 iunie 2019
Violeta Scrociob și...Ov Cristian Dinică
Nicu Cismaru 30 oct 2019 foto Ov Dinică

Leave a Comment

Previous post:

Next post: