„A devenit deja o tradiţie ca, la începutul Zilelor Municipiului Curtea de Argeş, să se organizeze Ziua Revistei Curtea de la Argeş (tipărită, dar şi disponibilă la www.curteadelaarges.ro). Anul acesta, manifestarea este înscrisă şi în programul Sărbătorilor Argeşului şi Muscelului.
Va fi sâmbătă 12 august, cu un program cu adevărat bogat.
Întâlnirea principală începe la ora 10 şi are loc în sala de spectacole a Centrului de Cultură şi Arte George Topîrceanu. Printre altele, se va vorbi, în prelungirea rubricilor revistei, despre Centenarul Marii Uniri, aniversarea a 500 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Argeşului, comemorarea a 60 de ani de la moartea lui Brâncuşi. În acest context, rapsodul popular Ion Creţeanu, de la Craiova, va cânta Balada Meşterului Manole, cercetătorul Sorin Buliga, de la Târgu-Jiu, va vorbi despre Brâncuşi, între tradiţie şi universalitate. Un cvartet bucureştean, condus de Andrei Iliescu, cel care conduce Orchestra Inginerilor, va interpreta muzică clasică.
Oaspeţi de onoare vor fi cunoscutul scriitor Nicolae Dabija, de la Chişinău, academician, redactor-şef al revistei Literatura şi Arta, actriţa Ninela Caranfil, tot de la Chişinău, precum şi academicianul Victor Voicu, secretarul general al Academiei Române.
Întâlnirea va conta şi ca o manifestare a Podului de Reviste iniţiat cu mai mulţi ani în urmă de revista noastră şi Literatura şi Arta, iniţiativă la care s-au asociat ulterior un mare număr de reviste din România şi din Basarabia; o parte dintre ele vor fi prezente la întâlnire.
Un punct special, surpriză, va fi constituit de prezentarea bustului poetului naţional Mihai Eminescu, realizat de sculptorul Radu Adrian, bust care va fi instalat într-un viitor apropiat pe un soclu în faţa Centrului de Cultură şi Arte.
Vor participa un mare număr de colaboratori şi prieteni ai revistei, oameni de cultură din multe locuri din ţară (Cluj, Huşi, Bucureşti, Craiova, Târgovişte, Piteşti, Râmnicu Vâlcea etc.), inclusiv din diasporă.
După-amiază, cu începere de la ora 16, în Sala de Consiliu a Primăriei, va avea loc un festival al cărţilor şi revistelor, cu Editura Scrisul Românesc de la Craiova invitat special. Peste 20 de autori de carte şi realizatori de reviste îşi vor prezenta, pe scurt, realizările editoriale recente.
Manifestarea este deschisă tuturor iubitorilor de cultură din Curtea de Argeş, din împrejurimi şi de pretutindeni.” (Gheorghe Păun)
Împreună cu Mihai Sporiş am pornit spre Curtea de Argeş chiar în dimineaţa zilei de 12 august 2017 ca să fim la ora 10:00 la Centrul de Cultură „George Topârceanu” şi am constatat că era foarte multă lume, care, la 9:55, se grăbea să umple sala unde pe parcursul a trei ore urma să se întâmple următoarele: prezentarea participanţilor-invitaţi, prezentarea bustului în bronz al lui Mihai Eminescu-lucrare a sculptorului bucureştean Adrian Radu (moment impresionant-cortina s-a deschis şi lucrarea, aşezată pe un soclu, s-a învârtit, oferind posibilitatea ca publicul să o observe din orice direcţie-fapt destul de riscant fiindcă, se ştie, artiştii în concentrarea lor căutând expresia feţei neglijează amănuntele laterale-lucrare realizată în stilul anilor 70, când UAP, Institutul N. Grigorescu impunea tratarea portretului prin sublinierea volumelor) în prezent lector universitar dr. la Universitatea din Piteşti; cuvântările: ÎPS Calinic Argatu Argeşeanul de al Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului (şi bine a cuvântat!), Victor Voicu-academician, secretar general al Academiei Române, Nicolae Dabija care a surprins publicul prin spiciul despre recenta sa creaţie-Dodoniana! (vezi Video Arhiva www.culturaarsmundi.ro); recitalul de poezie al Paulei Romanescu (grupaj inspirat de autori care au fost fascinaţi despre Eminescu), Ion Creţeanu şi Ion Rodos, rapsozi populari care s-au exprimat, fiecare, prin ceea ce ştie mai bine să facă: prin cântec şi prin modelarea lemnului. A mai vorbit Maria Grapini de la Consiliul Europei şi Gheorghe Firan de la Editura Scrisul Românesc-Craiova…Pe scenă, scrijelind lemnul continuu, Ion Rodos a putut să dăruiască fiecărui cuvântător flori sau vaze cu flori în miniatură. A fost prima parte a întâlnirii de la Curtea de Argeş, una consistentă şi de efect, noi, cerându-ne sincere scuze dacă am sărit maxim unul sau doi vorbitori! S-a vorbit şi de „Apelul Academicienilor” răspândit lunile trecute pe Internet şi la care noi nu am răspuns, deoarece considerăm că el a venit foarte târziu, acest apel fiind necesar a fi făcut între 2005 şi 2007, când erorile clasei politice (care în România determină socialul şi economicul şi nu numai, şi a societăţii civile), nu au fost sancţionate! Degeaba declarăm eroismul după ce a murit eroul! Ori, între 2005 şi 2007 s-a petcetluit căderea totală economică şi socială a României…ce a urmat după 2012 este consecinţa acestor politici economice şi sociale, inimaginabil de proaste, şi la care Academia Română a asistat fără să reacţioneze! Ştim, semnatarii (cei câţiva) Apelului au fost numiţi academicieni după 2010…acest fapt, însă, nu scuză Instituţia!
La ora 16, la Primăria Municipiului Curtea de Argeş, s-a desfăşurat partea a doua a manifestării, când foarte mulţi autori şi-au prezentat cărţile sau le-au fost prezentate de Gh. Păun (păcat că talentatul poet şi matematician a scăpat CIC-ul din mână-producând dezechilibre culturale şi în Curtea de Argeş şi în zona vâlceană!) A fost un adevărat maraton de prezentare de cărţi, personal, niciodată, nemaiîntâlnind atâta disponibilitate, pentru carte, din partea cuiva! Şi nu a fost uşor, prezentările s-au autoselectat fiindcă organizatorul a oscilat între prezentările sale şi prezentările celor cu curaj şi dorinţă de afirmare…Desigur, enumerăm aici pe cei care i-am reţinut şi pe care îi considerăm cei mai cunoscuţi: Nicolae Dabija, Sorin Buliga, Maria Grapini, Gheorghe Firan, Csaky E POE, Dumitru Sârghie, Paula Romanescu, Claudia Voiculescu, Ion Predescu, George Călin, Ion Andreiţă, Florentin Popescu, Ioan Barbu, Aureliu Goci, Eliza Roha, Mihai Sporiş, Ştefan Stăiculescu, Mona Vâlceanu…