„Confirmarea telefonică că NEBUNIA continuă, venită din partea domnului Costin Miereanu, precipită lucrurile. Mă grăbesc să reliefez conţinutul viitoarei prezentări a DVD cu această obligatoriu capodoperă” (mesaj, Alexandru Trifu).
De câte ori au ocazia, românii literaţi folosesc sintagma „Nebun frumos”… Nu mai spunem nimic despre Erasmus (Desiderius) din Rotterdam.
În anii 70 a fost o nebunie din partea Berlinului de Vest-Orchestra Simfonică condusă de Herbert von Karajan-să-i adune la un loc pe Oistrah, Richter şi Rostropovici…pentru ca împreună, solişti şi orchestră germană, să pună în scenă doar pentru înregistrare discografică, Triplul Concert de Ludwig van Beethoven!…o muzică divină care, mai mult ca sigur, a declanşat această muzică contemporană! Ce gest a fost posibil prin artă, ca tu Germanie de Vest să-i chemi pe ruşi şi, împreună, să împliniţi-parafaţi victoria în cel de-al Doilea Război Mondial!…
Aşa şi acum, o adevărată nebunie să creezi o Trilogie a Nebuniei autorii fiind mari artişti ai lumii- Alexandru Trifu, Costin Miereanu şi Horaţiu Rădulescu (compozitorul primelor două lucrări-Bach al zilelor noastre-cum i-au zis cei mai mulţi în lumea contemporană occidentală, şi, care, din păcate nu mai este printre noi)…triou magnific-magic care descoperă în Noul Râmnic al României, Cultura Ars Mundi!
Premieră mondială, acest spectacol: pictură, poezie, filosofie, aranjament sonor-muzică-în noul context (căci ea-muzica-e scrisă cu mult înainte)!…o interferenţă totală: vizuală, acustică şi mintală sub semnătura celor trei, toţi, slujind-reprezentând arta la cel mai înalt nivel, în oraşele luminilor, Paris şi Geneva…
*
Zilele acestea, sfârşit de octombrie, Alexandru Trifu ne-a încredinţat spre difuzare prin Cultura Ars Mundi (on line)-Video Arhiva-o operă audio video, un DVD, care cu siguranţă va răscoli sufletele acestor oameni ai secolului XXI; „Elogiu Nebuniei” (original-Éloge de la Folie), un ciclu de 20 de tablouri-picturi însoţite de texte-chiar în cadrul tablourilor! pe un fundal sonor realizat de Costin Miereanu („Fata morgana” pentru sintetizator polifonic digital PPG wave computer (1981), casetă Poly-Art International, PAI 2702 (Paris, 1982) şi Concert pentru saxofon (2006), Nova Musica, NMCD 3123 (Paris, 2009); saxofon-Daniel Kientzy, dirijor-Horia Andreescu, Orchestra Naţională a Radiodifuziunii Române). Au contribuit la realizarea DVD-ului: Antoine Mercier-inginer de sunet, Oana Andreica-consilier artistic şi de montaj muzical, Monica Bernaz-fotografie şi Petre Cichirdan-difuzare…
Filmul debutează, în faza de prezentare, cu o muzică elaborată pe sintetizator, trimiţând la ancestral, plâns sau zâmbet-ascuns-universal, polifonie venită din chiar Univers, părând a fi ca o scurgere de fluide-fioruri dintr-o orgă a timpului în cele trei ipostaze, care ne relevează-creează memoria: trecutul, prezentul şi viitorul!…precum este şi tema abordată de autorul pictor şi filosof, în două culori, roşu şi negru!…nebunia creativă şi sumbra prostie! Dacă prostia este atinsă uşor-proşti ne naştem-opera de artă, precum o fată morgana, o atingem destul de greu, din ce în ce mai greu! (va continua)
22 10 14
p.cickirdan