Cea de-a 33-a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară
(26 iulie-11 august 2024, Paris, Franța)

by Marinela Belu Capsa on July 22, 2024

     După spiritul olimpic, important este să participi. Jocurile Olimpice sunt un eveniment excepțional care reunește atleții din toată lumea pentru a se confrunta într-o competiție pacifistă. Politicul nu trebuie sau nu ar trebui să se amestece în organizarea și desfășurarea lor, deși nu întotdeauna a fost așa!

     Jocurile Olimpice au loc la fiecare patru ani. O medalie de aur reprezintă cea mai înaltă distincție din câte există, încoronarea unei cariere sportive de excepție. În timpul Jocurilor Olimpice trebuie să fie pace în întreaga lume. În general, jocurile sunt frumoase, feerice, incredibile, dar uneori sunt și situații triste, tragice chiar. Se speră ca ediția din acest an de la Paris, Franța, să se desfășoare în deplină armonie și siguranță.

    A 33-a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară va debuta vineri, 26 iulie 2024, pe cheiurile fluviului Sena, cu un spectacol grandios, când se vor întâlni atleții olimpici din lumea întreagă. Un oficial de rang înalt a declarat că la deschidere vor fi prezenți peste 100 de șefi de stat și de guvern. Măsurile de securitate sunt fără precedent: peste 45000 de polițiști vor supraveghea ceremonia de deschidere a JO de la Paris.

   Organizarea acestor jocuri ale lumii moderne a început în anul 1894, la inițiativa baronului Pierre de Coubertin (1863-1937), când a fost creat Comitetul Internațional Olimpic (CIO) cu scopul de a reînvia Jocurile Olimpice antice.

În anul 1896 s-au deschis la Atena, în Grecia, primele Jocuri Olimpice ale lumii moderne, în prezența a 60000 de spectatori, la care au participat 295 de sportivi din 13 țări. Atunci, numai atleții amatori bărbați au fost autorizați să concureze. În anul 1900, la JO de la Paris, au intrat în competiție și femeile, la anumite discipline.

     Să facem o scurtă prezentare cronologică a celor mai importante evenimente în desfășurarea JO. 

     În anul 1916, în timpul Primului Război Mondial care a făcut multe victime umane și materiale, JO de vară au fost anulate.

     La ediția din 1924 au debutat și Jocurile Olimpice de iarnă, la 26 ianuarie, la Chamonix, Franța. Atunci, în cadrul JO de vară de la Paris, România a câștigat prima medalie olimpică, bronz pentru echipa de rugby. Țara noastră nu a participat la JO de vară din 1932 de la Los Angeles, în perioada Mării Crize, și nici la JO de vară din 1948 de la Londra.

     Jocurile Olimpice de la Berlin din anul 1936 au stat în întregime sub semnul naziștilor. Spre regretul acestora, americanul de culoare Jesse Owens (1913-1980) a devenit superstarul jocurilor cu cele patru medalii de aur cucerite la discipline: 100m, 200m, 4x100m și săritura în lungime.

     În anii 1940 și 1944, JO de vară și de iarnă nu au avut loc din cauza celui de-al Doilea Război Mondial. În anul 1960 s-au organizat jocuri de tip olimpic pentru atleții cu handicap, la Roma. Din 1988, acestea se numesc, oficial, Jocurile Paralimpice și au loc în țara organizatoare a JO. Anul acesta ele se vor desfășura în perioada 28 august-8 septembrie, tot la Paris.

     La ediția din 1968 din Mexic, în timpul ceremoniei de acordare a medaliilor, sprinterii americani la 200m, Tommie Smith( azi are 80 de ani)-aur și John Carlos( azi are 79 de ani)- bronz, au ridicat brațul spre cer, cu pumnul înmănușat în negru, susținând mișcarea “ Black Power” contra discriminării rasiale din Statele Unite.

     În 1972, în timpul JO organizate în Germania, la Munchen, grupul terorist palestinian “ Septembrie negru” a comis un atentat contra echipei israeliene, ucigând doi atleți și luând ostatici nouă sportivi. În timpul tentativei de eliberare a ostaticilor, un polițist, cei nouă sportivi și cinci dintre cei opt teroriști și-au pierdut viața.

     La JO de la Montréal , Canada, din anul 1976, sportiva din România, Nadia Comăneci, a primit nota 10 , la gimnastică, fiind prima gimnastă din lume care a luat nota zece absolut într-un concurs olimpic. Este primul sportiv român inclus în memorialul Internațional Gymnastics of Fame.

     La JO din anul 1980, Statele Unite și alte 41 de țări au boicotat JO de la Moscova ( URSS) ca protest contra invaziei sovietice în Afganistan. Ca răspuns, Uniunea Sovietică și alte 18 țări, majoritatea socialiste, au refuzat să participe la JO de la Los Angeles, USA.

În timpul Jocurilor din Atlanta ( USA) din anul 1996, o bombă a explodat în Parcul Centenar care găzduia evenimente publice. Un trecător a murit pe loc și un cameraman turc a decedat mai târziu în urma unui infarct.Alte 111 persoane au suferit multiple răni, unele foarte grave. Autorul atentatului făcea parte din “ Armata Domnului”, o organizație teroristă creștin-fundamentalistă. Acesta a fost arestat.

    În anul 2020, din cauza pandemiei de coronavirus, JO de la Tokyo, Japonia, au fost amânate pentru anul 2021, când s-au desfășurat cu ușile închise, fără spectatori, din același motiv.

     Anul acesta, la Jocurile Olimpice de vară organizate în capitala Franței vor participa aproximativ 14000 de sportivi din peste 200 de țări, pentru 32 de sporturi, cu 329 de probe, pentru care vor fi acordate medalii de aur, argint și bronz. Organizatorii au anunțat că va fi un record la vânzarea biletelor. Au fost puse în vânzare aproximativ 10 milioane de bilete pentru JO de vară și aproximativ 2,8 milioane de bilete pentru Jocurile Paralimpice.

     Speranțele românilor pentru cel puțin o medalie de aur sunt îndreptate spre proba de înot la care va lua startul campionul nostru David Popovici, la 100 și 200 m liber. Lui și tuturor celor 101 sportivi români participanți le dorim mult succes la cât mai multe medalii!     

     Anul acesta, România sărbătorește centenarul participărilor oficiale ale țării noastre la Jocurile Olimpice, din anul 1924 și până în prezent. 19 iulie 2024, Lausanne, Elveția 

Leave a Comment

Previous post:

Next post: