Centenarul Marelui Război. Mărășești, 1917-2017
(Raport activitate)

by Biroul Exec Jud Vl ANCERM on August 15, 2017

Duminică, 6 august – luni, 7 august 2017, Mărășești și Focșani, județul Vrancea. La inițiativa și sub coordonarea istoricului Eugen Petrescu – președintele Filialei Județene Vâlcea „Matei Basarab” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, un număr de 20 de membri activi și simpatizanți din filialele București (Grigore Buciu, Radu Ștefan Vergatti, Cristina Narcisa Vergatti, Andrei Popete-Pătrașcu, Radu Petrescu-Muscel), Dolj (Dinică Ciobotea, Marius Turaiche, Toma Rădulescu), Gorj (Dumitru Cauc, Dumitru-Valentin Pătrașcu), Hunedoara (Ioan Dorel Șchiopu, Maria Șchiopu, Andrei Șchiopu, Maria Șchiopu) și Vâlcea (Eugen Petrescu, Nicolae Ștefănescu, Nicolae Dobrică, Petre Simion Cichirdan, Constantin Mănescu, Dumitru Garoafă) au participat duminică, 6 august și luni, 7 august 2017 la manifestările militare, religioase și culturale organizate la Focșani și Mărășești, județul Vrancea cu prilejul Centenarului Marelui Război. Mărășești, 1917-2017.
Astfel, duminică, 6 august, grupul a participat la manifestările organizate, începând cu orele 18.00, de către Ministerul Apărării Naționale și Consiliul Județean Vrancea la Mausoleul Eroilor de la Mărășești, în cadrul cărora a fost depusă o coroană de flori.
De asemenea, luni, 7 august, în cadrul programului de cercetări „Pe urmele eroilor și martirilor neamului”, desfășurat sub egida Centrului de Cercetări Istorice Pr. Dumitru Bălașa (Râmnicu-Vâlcea) al Asociației Naționale Cultul Eroilor Regina Maria, un număr de 12 cercetători – cadre universitare, doctori și doctoranzi în istorie, ofițeri în rezervă și în retragere, arhiviști, muzeografi, publiciști etc. – membri ai centrului vâlcean de cercetări, au susținut o serie de comunicări în cadrul Simpozionului Național de Istorie „România în Primul Război Mondial, ediția a II-a – Campania din 1917. Centenar”, desfășurat la Hotel Pandora Sport din municipiul Focșani. Din cele peste 40 de comunicări înscrise în program, au fost prezentate în rezumat următoarele:
-Prof. univ. dr. Radu Ştefan Vergatti (membru al Academiei Oamenilor de Ştiință din România), „Semnificația luptelor de la Mărăști, Mărășești, Oituz pentru Marele Război”.
-Prof. univ. dr. Dinică Ciobotea (coordonator științific al Centrului de Cercetări Istorice „Pr. Dumitru Bălașa”), „G. Mil-Demetrescu, despre bătălia de la Mărășești”.
-Av. dr. Cristina Narcisa Vergatti (Baroul București), „Câteva aspecte privind justiția din România ocupată în vara anului 1917”.
-Gl. bg. (rtr) Grigore Buciu (șeful Trustului de Presă al Ministerului Apărării Naționale, 1998-2000; vicepreședinte al Asociației Naționale Cultul Eroilor Regina Maria), „Simbolul necesar; Voluntari ardeleni şi bucovineni în Primul Război Mondial”.
-Prof. Dumitru Garoafă (arhivist, consilier superior în cadrul Serviciului Județean Vâlcea al Arhivelor Naționale), „La Mărăști, în prima linie, cu Regimentul 4 Infanterie Argeş”.
-Prof. dr. Dumitru-Valentin Pătraşcu, prof. drd. Daniela-Liliana Pătraşcu (muzeografi în cadrul Muzeului Județean Gorj Alexandru Ştefulescu), „Obiecte personale ale Ecaterinei Teodoroiu în colecţiile Muzeului Judeţean Gorj Alexandru Ştefulescu din Târgu-Jiu”.
-Radu Petrescu-Muscel (publicist), „Musceleni decorați cu ordinul Mihai Viteazul; Acțiunile Regimentului de fier 9 Vânători din anul 1917: Mărășești și Iași”.
-Col. (r) dr. Marius Turaiche (artist plastic, cercetător, publicist), „Imagini de pe front imortalizate de pictori români; Medici doljeni eroi ai Primului Război Mondial”.
-Prof. dr. Dumitru Cauc (profesor de istorie la Şcoala Gimnazială Victor Popescu, Valea cu Apă, jud. Gorj), „Mărturiile unui participant la Primul Război Mondial (inclusiv de la Mărăști); Sprijinul dat de locuitorii județelor Gorj și Mehedinți luptei împotriva ocupației germane în anul 1917”.
-Prof. dr. Toma Rădulescu (muzeograf, Muzeul Olteniei), „Barete de decorații și decorații obținute de ostașii români pe câmpuriile de luptă în Primul Război Mondial; Mărturii despre Ecaterina Teodoroiu după însemnările de front ale locotenentului Adrian Brudariu luptător în Primul Război Mondial”.
-Prof. Andrei Popete-Pătrașcu (profesor de istoria la Școala Gimnazială Mexic din București, președinte la Asociația Cultural-Istorică Dumitru și Maria Pleniceanu din Târgu-Jiu), „Regimentul 18 Gorj pe frontul din Moldova. Campania din vara anului 1917; Activitatea cercetașilor României în Războiul de Întregire Națională”.
-Pr. drd. Constantin Mănescu-Hurezi (preot paroh la Parohia Horezu II – Urșani, jud. Vâlcea), „Localitatea Horezu din județul Vâlcea în timpul Campaniei din 1917”.
Lucrările simpozionului au fost deschise de istoricul Eugen Petrescu – director fondator al Centrului de Cercetări Istorice „Pr. Dumitru Bălașa” – Râmnicu-Vâlcea al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, cu o scurtă trecere în revistă a Campaniei militare din 1917. A urmat o slujbă de pomenire a eroilor neamului oficiată de către preotul Constantin Mănescu-Hurezi. Moderatorul simpozionului a fost generalul de brigadă în retragere Grigore Buciu – vicepreședinte al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.
Din partea publicațiilor vâlcene „Cultura vâlceană” și „Povestea vorbei” a participat directorul fondator și managerul acestora, Simion Petre Cichirdan.
La finalul simpozionului, Eugen Petrescu a făcut cunoscut programul privitor la ediția a III-a a simpozionului, care se va desfășura anul viitor la Alba-Iulia și va fi dedicată Centenarului Marii Uniri (1918-2018) și la Concursul școlar de eseuri, desen și pictură cu caracter istoric ce se va desfășura la nivelul Cercurilor Școlare „Cultul Eroilor”, sub egida Centrului de Cercetări Istorice „Pr. Dumitru Bălașa”.
De asemenea, a mulțumit conducerii firmei de transport Obadă Trans din Horezu pentru condițiile deosebite oferite (confort, siguranță etc.), conducerii și personalului Hotelului Pandora Sport și familiei Marin și Ersilia Vasile din Focșani pentru ospitalitate, protosinghelului Claudiu Constantin Panțîru – starețul Mănăstirii Cireșoaia, Târgu Ocna, județul Bacău, pentru sprijin și tuturor participanților pentru dăruirea cu care s-au prezentat la aceste manifestări de suflet românesc.
**
Cu ocazia praznicului Schimbării la față a Domnului (6 august), ÎPS Ioan al Banatului, în cuvântul de învățătură, a amintit de jertfa ostașilor români căzuți la Mărăști, Mărășești și Oituz: „I-am pomenit astăzi pe cei 350.000 de ostași români care au căzut la Mărăști, la Mărășești și la Oituz. Cu sângele lor au spălat fața României și, de atunci, avem o altă țară: România Mare! Iată cu ce au spălat ei chipul sfâșiat de milenii al neamului nostru românesc! Să ne schimbăm și noi, iubiți credincioși, și să ne întoarcem la omenia românească de odinioară!”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, cu lacrimi în ochi.
(Biroul Executiv Județean Vâlcea, 9 august 2017, al Asociaţiei Naţionale a Cultului Eroilor „Regina Maria”)

Grigore Buciu, Focsani-07-08-17
Dumitru Cauc, Focsani-07-08-17
Radu Petrescu, Muscel, Focsani-07-08-17
Marius Turaiche, Focsani-07-08-17
Andrei Schiopu
Dumitru Valentin Patrascu, Focsani-07-08-17
Dumitru Garoafa, Focsani-07-08-17
Cristina Narcisa Vergatti-07-08-17 Focsani
Dinica Ciobotea, Focsani-07-08-17
Toma Radulescu, Focsani-07-08-17
Eugen Petrescu, Focsani-07-08-17
Andrei Popete Patrascu, Focsani-07-08-17
Constantin Manescu, Focsani-07-08-17
rugaciune, Focsani-07-08-17
rugaciune, Focsani-07-08-17

Leave a Comment

Previous post:

Next post: