În perioada 26-30 iunie, 2024 a fost organizată la Mangalia (Cap Aurora și Venus), ediția a XXV-a a Festivalului Național cu tematică cultural-turistică: „LIRA LITORALULUI”. Gazdele noastre tradiționale, într-un benefic parteneriat public-privat : Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța și Asociația nonguvernamentală ACCSALPA (pentru coregrafie și folclor!), împreună cu Clubul Nautic PETROCHIM/CNTNM, din Constanța, au oferit condiții optime unei manifestări de maximă utilitate publică, în contextul sărbătoririi Tricolorului (26 iunie, este Ziua Tricolorului!), promovării litoralului românesc și a unității prin creație în spațiul național. Au venit alături de organizatori : Hotelul Cristal (susținător dintotdeauna al festivalului!) și Hotel Tourkoise care s-a alăturat anul acesta. O prezență entuziastă din întreaga țară – evenimentele s-au transmis în direct cu un bun rating!- a dat manifestării aura sărbătorii… tricolore și bucuria revederii cu prietenii câștigați de-a lungul timpului și animați de dragostea grădinii, cu munte și mare! Ardeleni, Munteni, Olteni, Moldoveni, Dobrogeni…, cu toții români de acasă – dar nu i-am uitat nici pe cei din România planetară : am cântat, dansat, alergat, vâslit, recitat, desenat… și câte altele, spre vederea ochiului nevăzut care ne va fi premiat mai apoi. Trăgând o linie constatăm aici că toți au fost câștigați cu o experiență de viață irepetabilă, o valoare adăugată unei trăiri de neuitat și care merită povestită.
Clubul de Turism Ecologic Montan „Lotru” Voineasa – o prezență tradițională a festivalului, într-o reciprocitate a onorării evenimentelor de importanță națională (la Voineasa se organizează, anual, Festivalul Muntelui!) a fost reprezentat de 12 persoane, de toate vârstele (prezente pe litoral), dar și de cele de la distanță prin creațiile transmise pentru expozițiile de grafică, afiș, caricatură. Clubul „Lotru” , cu membrii de suflet în întreaga țară, și-a adunat forțele de peste tot : Voineasa, Brezoi, Râmnicu Vâlcea, Craiova, Ploiești. Am fost acolo și altfel decât fizic (și de pe vârful munților în on line/ vezi foto transmise în timp real!). Prin arhivele la dispoziție (vezi culturaarsmundi.ro) am probat abilitățile de comunicare în spațiul public pentru cultură și artă. Mai multe care de reportaj, au transmis în direct video, manifestările festivalului concurs, în spațiul național.
La probele sportive (vezi caiac-canoe!) tânărul Ionuț Oprescu a fost laureatul de la Voineasa. În cele ale afișului (grafică), caricatură Petre Simion Cichirdan, a punctat pentru Clubul „Lotru”, iar la inspirația expozițională Nana Rublinceanu („senior” din Râmnic!) și Mitică Cârstea (veteran… din Craiova!) pentru cele ale … colecției muzicale, au adus puncte clubului. Am prezentat acolo și o expoziție in memoriam Ovidiu Mihail Stângă (fost membru al clubului, și participant la Liră, an de an, trecut la cele veșnice în 2023!). Cărțile de eseu, poezie, jurnale de călătorie, hărți, realizate de membrii clubului au punctat și ele pentru … Trofeul Festivalului.
Să remarcăm aici eforturile și tenacitatea celui ce ține ștafeta acestui festival în vremuri cu permanente căutări ale continuității, că prea amețitor se schimbă modele – unele cu rătăciri ale celor esențiale!- Ovidiu Roșca. El a știut să-și apropie oameni speciali ca într-un altar în care focul nu are voie să se stingă, aici în vatră fiind chiar trăirea profundă a ceea ce ne definește ca familie a neamului. Cum să nu constați găzduirea de la Hotelul Cristal, primită de la directorul lui : Mariana Stroe, și să nu observi că în fiecare duminică la emisiunea de pe TVR2 : „Drag de România mea”, i se rostește numele?
Am fost, am văzut, am fost văzuți și cu toții ne-am bucurat! Viață lungă Festivalului, să-și țină strunele Lirei în vibrație, iar nouă rezonanța acelui împreună care dă diversității frumusețea și puterea vieții întregii grădini: Țara-ne tricoloră!
01 iulie 2024