Domnule director, onorate autorități, domniile voastre,
Ziua de astăzi este una de mare importanță pentru Colegiu Național Mircea cel Bătrân pentru că, pe de o parte, se marchează importanța istorică a acestui for de cultură vâlcean prin celebrarea a 100 de ani de la înființare, iar pe de altă parte se marchează importanța moștenirii spirituale acestei instituții prin însemnarea vizuală a simbolului de curaj, înțelepciune și abnegație, și anume marele voievod Mircea cel Bătrân, domn al Țării Românești, al cărui nume îl poartă cu mare mândrie acest colegiu și în cinstea căruia s-a așezat și binecuvântat acest bust lucrat cu îndemânare magistrală. Acest eveniment deosebit aduce în sufletul Nostru o bucurie aparte pentru că la istoria acestui colegiu a contribuit, în primul rând, Biserica prin episcopii care au primit scaunul vlădicesc al Râmnicului spre păstorire.
De fapt, obârșia acestei instituții este mult mai veche, din secolul XIX, când Eparhia Râmnicului-Noul Severin, cu sediul în orașul Râmnicu Vâlcea, pune în aplicare hotărârea domnitorului Alexandru Ghica care prevedea ca, pe lângă fiecare eparhie din principatele românești, Moldova și Țara Românească, să funcţioneze aşa numitele „seminarii preparandiale”, pentru asigurarea unei pregătiri mai temeinice a viitorilor slujitori ai Bisericii. Astfel, în primăvara anului 1835, începe construcţia unei clădiri de şcoală lângă reşedinţa episcopală din Râmnic, lucrările fiind realizate în perioada 1835–1837 de către episcopul Neofit al Râmnicului. După incendiul devastator din orașul Râmnicu Vâlcea din anul 1847, a existat o întrerupere a activității în cadrul acestei clădiri, fiind reluată prin implicarea Sfântului Calinic de la Cernica în anul 1853, care ocupase între timp scaunul episcopal de Râmnic.
În anul 1901, Seminarul vâlcean a fost desfiinţat, reînființându-se în anul 1906 și întrucât cursurile nu se mai puteau ține în vechiul sediu, s-a început ridicarea unei noi clădiri la 22 septembrie 1913, pe un teren donat de Episcopie și situat în vecinătatea acesteia, pe strada Carol unde astăzi se regăsește Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân. În noul sediu, Seminarul teologic va funcţiona, în perioada 1914-1948, cu o singură întrerupere – între anii 1916-1918 – din pricina ocupaţiei germane, iar din 1948, Seminarul Teologic „Sf. Nicolae” din Râmnicu Vâlcea a fost desfiinţat, ca instituţie de învăţământ, iar patrimoniul său a fost trecut în proprietatea statului, în prezent fiind relocat în str. Antim Ivireanul, nr. 17, din Mun. Rm. Vâlcea, în incinta Schitului Inăteşti.
Cu toate acestea, în calitate de Arhiepiscop dorim să aducem un omagiu persoanelor implicate în iniațiva de a așeza acest bust al domnitorului Mircea cel Bătrân în incinta acestui colegiu, precum și conducerii acestei instituții și corpului profesoral de înaltă calitate care a menținut faima acestui liceu la înălțimea dată în vechime de ierarhii Episcopiei Râmnicului. Avem datoria spirituală, dar și cetățenească de a insufla copiilor noștri cele mai bune valori de cultură, știință și credință pentru propășirea neamului nostru românesc, iar acest liceu oferă cu succes toate aceste lucruri elevilor noștri. Învățătura înseamnă progres, căci spune Eclesiastul (2, 21) că un om care a pus în lucrul lui înţelepciune şi ştiinţă a şi avut izbândă.
Anul școlar care abia a început să vă aducă spor binecuvântat, sănătate și multe împliniri duhovnicești, iar din partea Noastră vă transmitem arhierești binecuvântări!
† VARSANUFIE
ARHIEPISCOPUL RÂMNICULUI
…Zi însorită în acest septembrie, ziua 18, 2020, când în fața Colegiului Mircea cel Bătrân s-a petrecut un eveniment de aniversare, alegând și un moment cu totul deosebit: dezvelirea bustului în bronz al domnitorului Mircea cel Bătrân executat de sculptorul Ivan Jinaru din Vaideeni și instalat în fața colegiului în decembrie 2019; dezvelit acum. Eveniment la care au participat foarte mulți invitați, desigur, în primul rând membrii conducerii colegiului, directorul Cătălin Pană, care a rostit și cuvântul de aniversare și prin care a mulțumit primarului în exercițiu Mircia Gutău pentru ajutorul acordat realizării acestor proiecte finalizate în onoare centenarului acestui colegiu: sala de festivități complet renovată (numită de vorbitor ca fiind „cea mai frumoasă din țară” (desigur la categoria Colegii! n.n), holul de la intrare, intrarea propriuzisă, și, acestea, renovate până la sclipire; la baza coloanelor, noi cei mai în vârstă, admirând crucile care amintesc de fostul Seminar Sf. Nicolae…școală de mare prestigiu pentru care s-a ridicat acest edificiu. A amintit în continuare, dl Cătălin Pană, de acest parc de la intrarea în colegiu, amenajat de curând (mai ceva decât multe dintre parcurile Parisului n.n) și de bustul lui Mircea cel Bătrân, din bronz, montat în acest parc la intrarea în colegiu…Mai adăugăm noi spre veșnică amintire că după ce și-a găzduit ctitorul, Seminarul, pentru scurt timp în acest spațiu a ființat Școala Medie Tehnică de Comerț (S.M.T.C.), care a dat multe cadre în acea perioadă de răstriște-după război-cu pregătire economică, apoi a devenit școală medie și liceu care s-a numit „Vasile Roaită” până în anul 1990. Și, iarăși, mai adăugăm, fiindcă avem prilejul, că între martie 1944 și 1945 aici a funcționat Facultatea de Limba Română și Teologie a Universității din Cernăuți, evacuată la Râmnicu Vâlcea în 1944 și mutată la Suceava în 1945…Aici la Seminar, Paul Mihail, cunoscutul savant, preot, și-a dat doctoratul cu prof. univ. dr. Leca Morariu.
Primarul Mircia Gutău: Domnule director, onorată asistență, pentru mine este un moment extraordinar de plăcut să particip astăzi la finalizarea unei munci de aproape un an de zile, atunci când dumneavoastră ați venit și mi-ați spus că vreți să sărbătorim 100 de ani. … A trebuit să comandăm plachetele, a trebuit să scoatem la licitație și, sigur, văzând că dl Ivan este alături de noi vreau să-i mulțumesc și să-l felicit pentru această lucrare. De asemenea vreu să- felicit pe toți cei care au contribuit la modernizarea holurilor și sălii de spectacole care, desigur, cum spunea și dl director este una dintre cele mai frumoase din țară. Vreau să vă mulțumesc tuturor care sunteți prezenți aici. Însă nu put să-mi ascund amărăciunea pentru faptul că oamenii care sunt plătiți să răspundă de învățământul vâlcean, nu numai că nu s-au prezentat astăzi aici, mă refer strict la inspectorul general, dar au procedat așa cum nu mă așteptam și au încercat chiar să blocheze această activitate; mi se pare strigător la cer. Mi se pare că în acești treizeci de ani nu s-a înțeles nimic din această democrație. Unora le trebuie o viață să înțeleagă ce înseamnă o democrație. Domnule director vă felicit, vă doresc tot binele din lume și trebuie să fiți mândru că, dacă veți fi schimbat din funcție veți fi schimbat exact la o sută de ani de la inaugurarea acestui colegiu.
Despre această lucrare de artă, pe care Dan Zamfirescu o considera capodoperă, noi nu mai adăugăm nimic, căci și Înaltpreasfințitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a făcut-o cu prisos în cuvântul de Binecuvântare, numind arta sculptorului Ivan Jinaru „îndemânare magistrală”…noi, oamenii de cultură ai orașului fiind cu totul de acord cu domnia sa. Am auzit în momentul de dezvelire a bustului marelui domnitor că soclul este prea înalt. Nimic, mai fals, opera este gândită să arate prin toate mijloacele figura falnică, magnifică a celui care a condus cea mai întinsă ca teritoriu Țară Românească, cel care ne-a făcut cadou nouă vâlcenilor darul scris al faptului că Râmnicul a fost un prim oraș domnesc al Țării Românești!…cum puteai să pui un fabulos chip omenesc, fabuloasă încoronată imagine, pe un soclu precum cel pe care stă bustul lui Spiru Haret, mic și lângă gard parcă cerșind la stradă! Îl felicităm pe Ivan Jinaru pentru acest dar făcut Râmnicului din comuna Vaideeni-comună oraș-precum și pe cei care au avut dubla idee de-al pune la locul său de cinste pe domnitorul Mircea cel Bătrân (vedeți ce chip de om tânăr, ca în realitate, deloc bătrân, a imaginat artistul plastic!) și de a-l alege pe Ivan Jinaru ca autor…
NOTA
A se vedea pe Video Arhiva acestui site imagini filmate cu aceast[ ocazie sub titlul „COLEGIUL MIRCEA CEL BĂTRÂN – 100!”