Comunicat de presă

by Izabela Cernatescu on April 2, 2014

Post image for Comunicat de presă

„Mozart vs. Salieri” – Filarmonica Ion Dumitrescu

Luni, 7 aprilie 2014, ora 19:00, Sala Al. Lahovari

Filarmonica Ion Dumitrescu vă invită la un duel muzical „Mozart vs. Salieri” luni, 7 aprilie 2014, ora 19:00 la Sala Al. Lahovari. Soliştii Cătălin Opriţoiu (flaut) şi Cristina Ordean (oboi) alături de Orchestra filarmonicii condusă de dirijorul Florin Totan, vă propun un program muzical compus din: Uvertura din opera Così fan tutte şi Simfonia nr. 41 în Do major de W.A. Mozart şi în primă audiție la Râmnicu Vâlcea, Concertul pentru flaut şi oboi în Do major de A. Salieri.

Trebuie să fi fost foarte dificil ca într-un singur oraş, Viena, să fi trăit şi creat în acelaşi timp două genii muzicale: A. Salieri și W.A. Mozart. Duelul presupuselor conflicte dintre cei doi compozitori a dat naştere de-a lungul timpului multor opere de artă de la Puşkin (Micile tragedii – Mozarti şi Salieri) la creața cinematografică „Amadeus” în regia lui Milos Forman.

Flautistul Cătălin Oprițoiu este lec.univ.dr. la Universitatea Națională de Muzică, solist în mai multe ansambluri muzicale şi câştigătorul a mai multor premii naționale şi internaționale. Activitatea artistică a lui Cătălin Oprițoiu este impresionantă, acesta concertând în diferite țări din Europa şi Asia.

Publicul vâlcean o cunoaște pe oboista Cristina Ordean de la Festivalul „Tinere Talente” din 2010. În prezent urmează studiile de Master în Interpretare ale Universității Naționale de Muzică din Bucureşti. Cristina Ordean s-a perfecționat în 2012 cu prim oboistul ansamblului BBC London Symphony şi este membru activ a mai multor ansambluri muzicale printre care  „European Union Youth Orchestra”.

Così fan tutte de W.A. Mozart este o lucrare spumoasă, comică în stilul operei bufe, care a stat încă de la început sub semnul controversei. Opera nu a prins la publicul contemporan cu Mozart, chiar a fost catalogată ca fiind stângace, groaznică, prin urmare a fost trecută în ignoranță. În ciuda faptului că a avut premiera în 1790, Così fan tutte a cunoscut succesul abia la mijlocul secolului XX, dar încă planează acuzațiile de misoginism.

Deşi reputația, deopotrivă muzicală şi morală mai ales față de W.A. Mozart, i-a fost contestată de-a lungul timpului, Antonio Salieri este recunoscut drept unul dintre cei mai buni compozitori de operă ai vremii sale. Cu toate aceste, creația instrumentală este limitată și astfel a rămas ignorată. Concertul pentru flaut și oboi în Do major a rămas nepublicat timp de 188 de ani după ce a fost compus în 1774. Cu toate acestea, lucrarea este foarte interesantă iar temperamentul operistic al lui Salieri transpare foarte clar.

W.A. Mozart a terminat Simfonia nr. 41 în Do major în august 1788. A fost ultima simfonie pe care a compus-o şi totodată cea mai lungă. Lucrarea este cunoscută sub numele de Simfonia Jupiter, dar se pare că acest fapt nu are nicio legătură cu Mozart. Nr. 41 în Do major este probabil cea mai spectaculoasă și complexă simfonie din creația compozitorului.

Vă aşteptăm cu drag!

Preţul biletului la acest concert este de 20 de lei, iar elevii, pensionarii, studenţii şi şomerii beneficiază de reducere de 50%, respectiv 10 lei.

Pentru eventuale modificări de ultimă oră, vă rugăm consultaţi site-ul filarmonicii www.filarmonica-valcea.ro  sau pagina de facebook a filarmonicii.

Izabela Cernătescu – PR

Filarmonica de Stat „Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea

Afis Mozart vs. Salieri 7, aprilie 2014

Leave a Comment

Previous post:

Next post: