Filarmonica de Stat „Ion Dumitrescu” vă propune luni, 10 martie 2014, ora 19:00, Sala Al. Lahovari, un program de concert de factură umoristică și reverie – Wolfgang Amadeus Mozart, Glumă muzicală și Concertul pentru flaut și orchestră în Re Major KV314 și Suita – Visul unei nopți de vară de Felix Mendelssohn Bartholdy. Sub bagheta dirijorului spaniol de origine română Octav Calleya își va da concursul flautista Elida Târțopan acompaniată de Orchestra Filarmonicii „Ion Dumitrescu”.
Octav Calleya
Octav Calleya s-a născut, în 1943, la Chișinău. Un an mai târziu, familia viitorului dirijor se refugia în România, la Craiova. A urmat cursurile Conservatorului de Muzică din București, desăvârșindu-le la Viena, unde a studiat cu marele dirijor Sergiu Celibidache, fiind unul dintre discipolii săi. In 1973 alege să părăsească România, stabilindu-se în Spania. Din 1980 este profesor la Conservatorul Superior din Malaga. Are o activitate dirijorală foarte bogată, de-a lungul timpului aflându-se la pupitrul unor importante orchestre ale lumii precum: Royal Philharmonic (Londra), RIAS (Berlin), Orchestra Simfonică din Bamberg, „London Festival”, „English Philharmonic”, „San Carlo” din Napoli, „Soliştii din Aix”, Orchestra din Ciudad del Cabo (Africa de Sud), Orchestra Naţională a Spaniei, Orchestra RTV (Spania), Orchestra simfonică franceză „Pasdeloup” ş.a. În anul 2008, muzicianul Octav Calleya a aniversat, în cadrul unui concert simfonic organizat de Filarmonica „Oltenia”, 40 de ani de la debutul său oficial ca dirijor profesionist.
Elida Târțopan
Flautista Elida Târțopan s-a născut în 1988 la Râmnicu Vâlcea și a urmat studiile la Universitatea de Muzică din București sub îndrumarea lect.univ.dr. Cătălin Virgil Oprițoiu. A participat la numeroase masterclass-uri cu instrumentiști și profesori de renume precum: prof. Gergely Bodoky (Deutsces Symphonie Orchester Berlin), prof. William Bennett (Royal Academy, Londra), prof. Janos Balint (Hochschule fur Musik, Detmond) etc. Elida Târțopan are o bogată activitate artistică fiind recompensată cu premii la concursurile de specialitate și participări la diferite festivaluri internaționale.
„Gluma muzicală” de Wolfgang Amadeus Mozart
„Gluma muzicală”, în primă audiție la Râmnicu Vâlcea, este o lucrare care aparține compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart. Muzica este scrisă intenționat într-o manieră amuzantă, presărată cu neîndemânare componistică voită. Deși Mozart nu se știe aș fi exprimat vreodată adevăratele intenții, criticii spun că scopul „Glumei muzicale” este unul satiric, iar gafele armonice și ritmice servesc la parodierea lucrărilor pseudo-compozitorilor.
„Concertul pentru flaut și orchestră în Re” de Wolfgang Amadeus Mozart
Pentru aproape două sute de ani, specialiștii au crezut că partitura Concertului nr. 2 în Re a fost scrisă special pentru flaut la începutul anului 1778, Mannheim. Abia în 1952 muzicologul Bernard Paumgartner a demonstrat că W.A. Mozart a refăcut Concertul pentru oboi în Do K 271k într-un concert pentru flaut. Sensibilitatea compozitorului la diferențele dintre flaut și oboi, i-au permis să creeze partea flautului atât de particulară încât generațiile următoare au apreciat activitatea sa ca un concert original pentru flaut.
Suita „Visul unei nopți de vară” de Felix Mendelssohn Bartholdy
Felix Mendelssohn Bartholdy a compus uvertura „Visul unei nopți de vară” la mijlocul verii a anului 1826 când avea doar 17 ani și a fost dedicată Prințului Prusiei. Mendelssohn s-a reîntors asupra partiturii în 1843 ajungând la o lucrare în paisprezece părți cu posibilitatea de a fi pusă în scenă ca o reprezentație teatrală.
Versiunea instrumental-concertistică este structurată în cinci părți: prima fiind Uvertura care poartă şi numele titlului suitei, Scherzo, Intermezzo, Nocturna și Marșul Nupțial. Din tematica romantică, Mendelssohn preia în opera sa fantasticul basmului şi contemplarea naturii evocând lumea feerică prin imagini create din fantezia populară.
Vă așteptăm cu drag!
Preţul biletului la acest concert este de 20 de lei, iar elevii, pensionarii, studenţii şi şomerii beneficiază de reducere de 50%, respectiv 10 lei.
Pentru eventuale modificări de ultimă oră, vă rugăm consultaţi site-ul filarmonicii www.filarmonica-valcea.ro sau pagina de facebook a filarmonicii.
Izabela Cernătescu
Filarmonica de Stat „Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea