Ziua Națională a României a fost sărbătorită la Horezu cu muzică și voie bună, autoritățile locale pregătind din timp un amplu program de manifestări dedicate zilei de 1 Decembrie.
Cinstirea eroilor neamului
Programul manifestărilor ce au marcat aniversarea a 97 de ani de la Marea Unire a Românilor, a început prin comemorarea celor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă. Primarul orașului Horezu, domnul Ilie Fârtat, însoțit de cetățeni, consilieri locali, funcționari din aparatul propriu, cadre didactice și elevi s-au deplasat la Monumentul Eroilor Neamului din centrul orașului, unde, în sunetul Imnului Național al României, au depus coroane de flori și au păstrat un moment de reculegere. Apoi s-a făcut deplasarea în satul Romanii de jos la Monumentul Eroilor căzuți în luptele din primul Război Mondial. După depunerea coroanelor de flori și păstrarea unui moment de reculegere, Primarul orașului Horezu, Ilie Fârtat a ținut un discurs, amintind celor prezenți că, “acest monument, a fost ridicat între anii 1933 – 1936 de cetățenii comunei Romani în amintirea celor peste 150 de soldați, cetățeni ai acestor locuri, care au căzut pe câmpurile de luptă în primul Război Mondial. Noi, cei de azi, ne plecăm cu venerație în fața sacrificiului lor suprem, apărători neînfricați ai gliei, limbii, tradițiilor și ființei noastre naționale. Monumentul a fost ridicat prin contribuție publică a cetățenilor satelor care au format comuna Horezu și a fost amplasat la intrarea în Mănăstirea Hurezi pentru a fi permanent pildă urmașilor”. A urmat deplasarea la Monumentul Eroilor din satul Urșani. După depunerea coroanelor de flori, la propunerea primarului, Ilie Fârtat, cei prezenți au păstrat un moment de reculegere în memoria celor care și-au pierdut viața la Clubul “Colectiv” din București.
Cântec și voie bună în centrul orașului
În jurul orei 12,30, horezenii s-au adunat în centrul orașului pentru a participa la un frumos spectacol artistic susținut de formația de dansuri populare „Steluţe Brâncovene” a Clubului Copiilor Horezu, instructor Mioara Văduva și îndrăgiții interpreți de muzică populară Florica Bradu, Dumitru Miuță și invitații săi.
Evenimentul a fost onorat de prezența Vicepreședintelui cu atribuții de Președinte al Consiliului județean Vâlcea, domnul Gheorghe Păsat, consilierii județeni; Mihaela Andreianu, Dumitru Tărășenie, Adam Jinaru și Bușe Dumitru-Gery.
Pe întreg parcursul zilei, pe străzile oraşului, s-a desfăşurat un concurs cu întrebări din istoria românilor, câştigătorii fiind premiaţi cu câte un steag tricolor. În acest sens, Primăria oraşului Horezu a pregătit un număr de 100 de steaguri.
Autoritățile locale au pregătit și au fost distribuite celor prezenți peste 500 de porții de iahnie de fasole cu cârnați și țuică fiartă.
Referindu-se la eveniment Primarul oraşului Horezu, domnul Fârtat Ilie, ne-a declarat: „Mi-am dorit ca, an de an, de 1 Decembrie, oamenii din Horezu să simtă că este Sărbătoarea Naţională a Românilor. Este un moment înălțător pe care trebuie să-l sărbătorim cum se cuvine. Fiind aproape de sfârșitul anului, putem face și un scurt bilanț al realizărilor administrației publice. Am finalizat două proiecte cu finanțare europeană foarte importante pentru horezeni; dotarea Centrului de informare și promovare turistică și parcul fotovoltaic. În ceea ce privește parcul fotovoltaic, suntem singura administrație publică din țară care a finalizat un astfel de proiect. Este un succes cu care ne putem mândri! Urez românilor și horezenilor succese în anii următori! La Mulţi Ani, România!, La Mulţi Ani, Români!, La Mulţi Ani, Horezeni!”
Pentru informații suplimentare contactați: Fârtat Ilie – Primarul orașului Horezu – tel. 0740.217.540, fax: 0250.860.481 ; e-mail: primaria@orasul-horezu.ro