Divertisment simfonic:IOANA LUPAŞCU ŞI VLAD AGACHI

by Petre CICHIRDAN on January 8, 2015

Luni 8 Decembrie 2014, ORA 19.00, Sala Lahovari, Râmnicu Vâlcea

Orchestra simfonică a filarmonicii, dirijor: Vlad Agachi
Solistă: Ioana Lupaşcu-pian

În program:
Mihail Ivanovici Glinka – Uvertura la “Ruslan şi Ludmila”
Richard Addinsell – Warszaw Concerto
Guy Bacos – Lie Ciocârlie – variaţiuni
Astor Piazzola – Ave Maria, arr. Ioan Dobrinescu
Consuelo Velasquez – Bessame Mucho, arr. Ioan Dobrinescu
* * *
Theodor Rogalski – 3 Dansuri româneşti
Ioan Dobrinescu – Tangouri interbelice
George Enescu – Rapsodia I

Concertul începe în trombă cu uvertura la opera “Ruslan şi Ludmila” (1842), de Glinka, lucrare de spirit romantic, factură italiană-Rosini, în care dirijorul Vlad Agachi trăieşte şi el bucuria reîntâlnirii cu orchestra simfonică a Filarmonicii vâlcene, cu melomanii vâlceni. O interpretare în forţă, în care recunoaştem gestul energic, cu amplitudine în alura dirijorală, care place ansamblului orchestral, care place melomanului…Dacă lui Nicolae I, ţarul Rusiei din prima jumătate a secolului XIX, i-a plăcut această muzică, opera italiană în general, şi nu numai lui (Rosini fiind febleţea artistică a vienezilor la începutul secolului XIX, să spunem şi noi, că ne-a plăcut şi compoziţia lui Glinka, dar şi interpretarea, retrăind alături de muzicienii vâlceni, acum la sfârşit de an şi la sfârşit de primă parte a stagiunii muzicale, avântul plin de splendoare al romantismului…

În atmosfera primei lucrări, amplitudine şi tonalitate, acces la vărf de piramidă estetică-muzicală, încântare, firească relaţie de consens şi împlinire armonică, se desfăşoară şi a doua lucrare, pentru pian şi orchestră, lucrarea lui Richard Addinsell – „Warszaw Concerto”, orchestra condusă de Meda Stanciu pe post de concertmaistru fiind dirijată de Vlad Agachi, iar la pian, pentru a treia oară în ultimile două stagiuni, această oază de frumuseţe filarmonică, prezenţă fizică, şi acustică, eclactantă de preaplin sonor dar şi de sensibilitate, pianista Ioana Lupaşcu, care, iată, „răpune” iarăşi, sala, cu muzica plină de romantism şi poezie, inter şi postbelică, a celebrului Addnisell…Magică poezie, magică muzică – „panoramică”-a filmului sonor!… Auzul melomanilor este atins cumva de amploarea vizionară, tonală, a muzicii celebrului Serghei Rahmaninov! iar Ioana Lupaşcu, a redat-o aşa cum îi plăcea unei melomane, din prin 1970, din Timişoara, care atunci când asculta Concertul nr 2 de Rahmaninov, cerea apă ca să nu leşine… Am ascultat cu plăcere şi interes „Lie Ciocârlie” în prelucrarea lui Guy Bacos şi care împreună cu „Ave Maria” de Astor Piazzolla şi „Bessame Mucho”, aceste ultime două în aranjamentul ochestral al lui Ioan Dobrinescu, i-au prilejuit Ioanei Lupaşcu propria desfăşurare la pian în toată splendoarea de care este capabilă, iar dirijorului Vlad Agachi să defileze cu orchestra, mereu în progres tehnic şi artistic, prin acest regal de muzică cu mare priză la publicul meloman, vâlcean…
*
„Apreciată pentru virtuozitatea pianistică aparte, pentru repertoriile diverse abordate şi pentru spectacolele îndrăzneţe, de către presa de specialitate, se naşte într-o veche familie de medici şi începe studiul pianului la patru ani iar la şase ani concertează pentru prima oară în public. Practică gimnastica ritmică şi înotul de performanţă…Pleacă la Bucureşti pentru a studia la Liceul “G. Enescu”, apoi la Universitatea de Muzică. Emigrează apoi în Elveţia- Conservatoire du Lausanne (Virtuosity Level) şi Italia. În Italia, la Accademia Europea di Musica se perfecţionează cinci ani cu marele şi legendarul pianist rus Lazar Berman şi la moartea acestuia în 2005, se reîntoarce în România. Din 2007 este solistǎ concertistǎ a Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploieşti. Apreciată de critici drept o pianistă plină de virtuozitate, susţine concerte şi recitaluri în România, Italia, Elveţia, Turcia, Spania, Belgia, Croaţia, Slovacia etc. …Participǎ la numeroase festivaluri şi gale şi este invitatǎ sǎ facǎ parte din jurii ale concursurilor de pian. Concertează cu majoritatea orchestrelor filarmonice din țară, colaborând cu diferite personalități artistice de marcă… A fost numită de presă “noua vedetă a generaţiei sale”, ” o pianistă plină de virtuozitate “. Lanseazǎ în 2007 CD-ul “Live Piano Solo” ( Ed Libris) şi în 2009 ” Piano Recital” (Ed. Casa Radio)…În 2008 lansează romanul autobiografic “Prinţul baghetei” la Editura Meteor Press, al cărui prim tiraj s-a epuizat în mai puțin de trei luni de la apariție. Din 2009 colaborează cu blogul Romania in Contact şi cu publicaţia Global Events Business, cu blogul Liternet apoi în 2011 publică în Q Magazine.” (wiki-30 dec 2014)
*
„Dirijorul Vlad Agachi s-a născut în anul 1982 la Cluj-Napoca. A absolvit cursurile de trombon şi de dirijat ale Universităţii naţionale de muzică din Bucureşti la clasa Conf. Dr. Petru Andriesei şi Conf. Dr. Dumitru Goia, în prezent fiind doctorand la aceeaşi universitate sub îndrumarea Prof. Dr. Dan Dediu, specializându-se în opera mozartiană. A obţinut numeroase premii şi burse, în ţară şi străinătate.  În 2006 a obţinut o bursă de studiu în Polonia la universitatea Karol Lipinski din Wroclaw unde a studiat cu dirijorul Marek Pijarowsky, perfecţionându-se apoi în cadrul unor cursuri de măiestrie susţinute de dirijorii Christian Badea, Jorma Panula şi Yoel Levi. Activitatea sa muzicală include concerte în România, la pupitrul filarmonicilor George Enescu (Bucureşti), Dinu Lipatti (Satu Mare), Muntenia (Târgovişte), Mihail Jora (Bacău); în afara graniţelor, a susţinut concerte în SUA (Tanglewood Music Center Orchestra), Portugalia (Filarmonica din Porto – Casa da Musica), Polonia (Orchestra R20 – Wroclaw) şi R. Moldova (Filarmonica națională Serghei Lunchevici și Orchestra naţională de cameră din Chişinău). Este membru fondator al orchestrei şi activităţilor Notes&Ties din Cluj-Napoca. Din 2011 este dirijor angajat al Filarmonicii din Piteşti.
În anul 2012 a fost invitat ca dirijor în cadul festivalului de la Tanglewood, beneficiind de bursa de studii Seiji Ozawa, colaborând cu artişti ca Emanuel Ax, Charles Dutoit, Andre Previn şi Miguel Harth-Bedoya.” (wiki-30 dec 2014)

Ioana Lupaşcu Rm Vâlcea 08 12 14
 Vlad Agachi rm Vâlcea 08 12 14

Leave a Comment

Previous post:

Next post: