După UNTOLD și celelalte festivaluri de modă nouă, poftiți la Basarab Fest, să ne cinstim trecutul!

by Marian ILIE on October 10, 2024

Post image for După UNTOLD și celelalte festivaluri de modă nouă, poftiți la Basarab Fest, să ne cinstim trecutul!

Mă confesam, în urmă cu doi ani, confraților din rețeua poștal- electronică în legătură cu stânjenitoarea imixtiune în organizarea concursului de poezie patriotică din cadrul Forumului Brancoveniana a tânarului artist Claudiu Dumitrache, imixtiune repetată anul trecut – în ambele cazuri, sub oblăduirea organizatorilor Forumului dedicat Sfinților Martiri Brâncoveni. A fost motivul pentru care m-am și retras din organizarea concursului – pe care eu îl inițiasem, în semn de omagiu liric adus domnitorului muntean care a ales jetfa ca alternativă la lepădarea de credință și iubirea Neamului.     Tânărul artist promovat cu mare pompă pe Internet nemaifiind implicat și anul acesta, la insistențele confraților din juriul concursului, am acceptat să le fiu alături, pentru ca ulterior, după jurizare, să decid să mă retrag definitiv și irevocabil, nemulțumit de modul abscons, dictatorial în care s-au anunțat premiile, după ce reușisem sa conving colegii să renunțăm la limitele de vârstă strecurate de organizatori în anunțul inițial. 

Aflăm acum că a luat nastere o manifestare in replica la Brâncoveniana – cum, generic, numeam concursul de poezie amintit Basarab Fest, de pe al cărei afiș, bineînțeles, nu putea lipsi „genialul” (cf. Internet) poet, filozof, muzician etc Claudiu Dumitrache, cu binecuvântarea  Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. Constatăm așadar că și noua manifestare organizată pe plaiul argeșean se bucură, ca și cea din Dâmbovița, de patronajul înaltei fețe bisericești a ținutului, de bunele auspicii din partea  Președintelui Academiei Române și de îndrumarea Prof.  George Coandă, inițiatorul Forumului Național Cultural Brâncoveniana. 

Din câte putem vedea din fastuosul anunț dat publicității, proiectul este unul gigantesc, cum nici măcar Uniunea Scriitorilor sau Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România nu sunt în măsură să conceapă – cu o așa varietate de evenimente și participanți de marcă, implicând resurse considerate aproape imposibil de obținut. Noi, la Potlogi, cu Brâncoveanu, am obținut cu greu sponsorizarea editării volumelor celor premiați.

Nu cu invidie spun asta.  Chiar mă bucur că se pot găsi  resurse pentru o astfel de manifestare – de omagiere inclusiv prin muzică și poezie a unei figuri reprezentative din  istoria Neamului precum Matei Basarab, un simbol al luptei pentru neatârnare încă insuficient descifrat din gândirea politică a lui Mihai Eminescu, unde numele distinsului voievod muntean îl regăsim în chiar denumirea uneia din cele trei organizații-societăți secrete în care activa marele poet, respectiv Carpații, Matei Basarab și Balcanii. Citez, ca să fiu mai ex-plicit: „O organizare între Români asemenea societăţii francmasonilor şi Iezuiţilor – ca a bisericii catolice. Pretutindenea oameni omenoşi, care să ţie registru de tot sufletul românesc. Cel slab trebuie încurajat şi lăudat pentru ca să devie bun; trebuie trezită deşteptăciunea lui, decorat la nevoie; trezite mii de speranţe în el, în caz de enormă nevoie ajutat chiar. Să se simtă că Soc. Matei Basarab reprezintă o putere enormă”.

Dar de unde până unde Basarab Fest? Adică după Untold, Electric Castle, Neversea, SAGA, Octoberfest etc. hop și Claudiu cu Basarab Fest! De parcă n-ar fi de ajuns că unii ce se dau specialiști i-au găsit dinastiei Basarabilor origini asiatice. Personal, consider că și de data aceasta, ca și în urmă cu doi ani, domnul Academician Ioan Aurel Pop  este pus într-o situație delicată. Atunci l-am sesizat, ba chiar i-am atașat la mesaj și pamfletul în care, ca ”ispravnic la poșta redacțiilor” încriminam situația (aici, în ataș, inclus și în volumul „Ce pana corbului lui Poe !”), domnia sa răspunzând în termeni civlizați că pur și simplu dorește să sprijine tineretul să se afirme. 

Da, tineretul, iarăsi tineretul. Este un subiect predilect inclusiv la nivelul conducerii Uniunii Scriitorilor. Nu am nimic împotriva promovării tinerilor;  am mulți prieteni printre ei, îi sprijin cum pot, totul având însă valoarea drept criteriu – umană și artistică. Și nu ne putem plânge că nu am avea tineri valoroși. Un exemplu concludent este chiar copilul minune Rareș Prisăcaru,  participant activ la Basarab Fest, prezent pe unul din afișe alături de Claudiu Dumitrache și Dan Negru, ca prezentatori, Dan Helciug cu formația sa (Spitalul de urgență) și multi alți artiști, ca interpreți. Claudiu însă e un tânăr cu aptitudinile supraevaluate de el însuși și de cei din jur. Că pe mine, la Potlogi, m-a incomodat prin superficialitatea sa, n-ar fi un capăt de țară. În anul următor l-am lăsat să-și pună în valoare aptitudinile organizatoric și mi-aș fi cerut scuze de la el și de la cei ce-l împing insistent de la spate, dacă ar fi reușit să mobilizeze la Brancoveniana-2023 cateva zeci de creatori, din care majoritatea să fie tineri. N-a fost să fie așa, n-a reușit să atragă la concurs decât 14 participanți, confirmandu-mi  și prin aceasta îndoielile în privința exacerbatelor sale calități. Nu văd posibilă o evoluție a sa de la Brancoveniana la Basarab Fest atât de evidentă încât să fiu pus în situația de a-i cere scuze, dar sunt gata să o fac. După cum sunt gata să o fac și în cazul în care activitățile din program, derulate sub genericul „fest”, își vor atinge scopul pentru care au fost organizate. N-am încotro, recunosc, mie mi-e greu să-mi stăpânesc tendința de a echivala aceste fest-uri cu bâlciurile de altădată, pe la care voievozii și curtenii lor se puteau abate și interrelaționa cu mulțimile, precum conducătorii din zilele noastre la festivalurile aducătoare de notorietate antumă.  

Urmaşii Prinţului de Aur

Aveam eu o revistă de trimis
Cum fac cu toate-n lanţul “Dar din dar”
Dar nu mi-a parvenit, că sunt proscris
Să n-o ating: Regalul literar.

Da, m-au proscris fiindcă le-am pus dârlogi
Imberbilor doi noateni revistaşi
Ce la concursul meu de la Potlogi
M-au cam bruiat, dând de-nţeles, poznaşi

C-acel recent concurs de poezie
L-ar fezanda chiar ei – demers netot;
Primeau şi-mi trimiteau creaţii mie
Dar şi la juriu, cu CV cu tot.

I-am beştelit de n-au călcat la gală
DJ Claudiu şi poetul Streche
Vor conspecta, cum n-o făceau la şcoală
“Ars expectandi” de Magda Ursache!

Mi-au zis curtenii: Ia-o uşurel
Că-i o revistă cu profil specific
O păstoreşte Pop Ioan Aurel
Care îi e director onorific…

L-am întrebat pe Googul dac-o are
Şi o avea; mi-a dat-o cu-mprumut
Am lecturat-o, fără încântare –
Regalul literar nu mi-a plăcut

În primul rând, că pompa ce-o exhibă
Te poartă-n univesul paralel
Se simte-o gâdilare obsesivă
Precum refrenul unui menestrel

Şi o condescendenţă uimitoare
Sau poate neştiinţă despre fapt
Din partea celor prinşi la gâdilare
A căror faimă-i subiect de rapt…

Zău c-am făcut din asta o problemă
Ce nu-i găsesc răspuns imediat:
Profesorul IAP o fi în temă
Sau revistaşii l-au îmbârligat

Doar ca să-i dea revistei o alură
Ce înşişi ei a-i da nu au idei
Şi-atunci, într-un elan fără măsură
L-au atârnat pe frontispiciul ei.

Pe una dintre pagini, de exmplu
E prea-slovit Patriarhul Daniel
Iar Domn Profesor, ziditor de templu
Pare-a lua o scamă de pe el

Că mă intreb: măi frate-aşa să fie
Bisericii Istoria-i zălog
Sau amândouă stau ca mărturie
Neatârnării Ţării, la un loc?

Mă uit la lista premiilor revistei
Şi mă întreb: oare din ce tezaur
I-au omenit pe prea iluştrii listei
Or fi urmaşii Prinţului de Aur?

Ei, aş! Doi noateni tare plini de fumuri
Incurajaţi, se pare, din fundal –
Citesc mai bine-n colbul de pe drumuri
Decât înzorzonatul lor “regal”!

Marian Ilie

Revista Regal literar 10 oct. 2021

Leave a Comment

Previous post:

Next post: