DIRECȚIA JUDEȚEANĂ PENTRU SPORT ȘI TINERET – CONSTANȚA
• ASOCIAȚIA CULTURALĂ A COREGRAFILOR; SCENOGRAFILOR; ARTIȘTILOR LIBER PROFESIONIȘTI ȘI AMATORI – CONSTANȚA
• CLUBUL NAȚIONAL DE TURISM NAUTIC ȘI MONTAN „PETROCHIM” NĂVODARI – CONSTANȚA
Organizatori, realizatori: Ovidiu Roșca-director Festival, Petre Paraipan-director artistic, Florin Racoci și Nicoleta Popa-solist vocal și prezentator.
Clasament General: Locul I – „Victorioșii” (Târgoviște-Dâmbovița), Locul II – C.T.E.M. „Lotru” (Voineasa-Vâlcea), Locul III – „Cununița satului„ (Liești-Galați)
Media: Radio Actualități – Ovidiu Stângă și Intol Press – Râmnicu Vâlcea
Gh Sporiș: – Mă aflu la a douăsprezecea sau a treisprezecea participare la acest Festival-Concurs. Suntem aici la malul mării, acum lângă Terasa „La Manuc”, în Saturn, unde se desfășoară întreg Festivalul și, unde, după spusa unui vechi colaborator al meu din Mangalia, Marea Neagră este cea mai ospitalieră din lume (ne-am convins și noi de acest lucru după ce am vizitat portul turistic și am navigat în premieră pe această mare în preajma portului din Mangalia)…Sunt prezenți în jur de 140 de participanți, am aflat aseară de la ședința cu organizatorii. …Cine sunt cei doi de aseară? Cântăreți, păi nimeni alții decât doi foști lucrători ai B.T.T. din România, excelenți practicanți de turism și talentați folkiști, familia Mihalache, Viorica și Victor, care conduc acest extraordinar Club „Victorioșii” din Târgoviște…După cum ai remarcat și tu, deschiderea de aseară (întregul concurs mai apoi n.n) a fost dominat din … „tribună” (sală) de d-na Nelly fostă președinte al clubului „Olimp” din Sibiu, care, cum știm și am văzut, a încurajat pe toată lumea creând o adevărată atmosferă de întrecere cavalerească.
Din start trebuie să spunem că și anul acesta, 2019, cu nimic mai prejos față de anul trecut, 2018, dar și față de manifestările de la Govora sau Voineasa din anii trecuți, festivalul și concursul Lira Litoralului a fost o mare reușită, o valoroasă manifestare culturală și turistică cum nu cunoaștem încă alta și în care mișcarea, gândirea și imporovizația nu cunosc limite și fac împreună o construcție fără fisură și demnă de un înalt sentiment civic.
În prima zi, când s-au adunat participanții, seara, și când Ovidiu Roșca a deschis Festivalul creând un fundal muzical cu melodia folk a lui Vasile Șeicaru și versurile lui Adrian Păunescu: „Iubita mea să ne-aruncăm în valuri”, Victor Mihalache și copiii de la „Victorioșii”, vocea întâi fiind a Vioricăi Mihalache, își încheiau recitalul cu „Viața noastră” de același Adrian Păunescu…Este clar că Adrian Păunescu și Cenaclul Flacăra al anilor opzeci au devenit adevărate mituri, controversate chiar! Și tot atât de clar, că organizatorii sunt experți în turism și artă liber profesionistă cu experiențe notabile încă din vremea de aur a anilor șaptezeci… Deschiderea Festivalului a fost un adevărat spectacol, care a anunțat de fapt nivelul calitativ al Festivalului și Concursului „Lira Litoralului” 2019; a anunțat forța și calitatea care încă mai există în artiștii liber profesioniști și amatori, sinceritatea și valoarea creațiilor lor…Tot la această deschidere am constatat valoarea formațiilor din Cluburile de Turism din Sibiu și Galați, ultimii, prin copiii și instructorii lor din Tecuci și Brătulești, fiind o reală surpriză. În fond așa s-a și întâmplat (trebuie remarcată prezența acestora la Festival și prin comportamentul de care au dat dovadă, în cele patru zile, de-a lungul lor, ei fiind promotorii unei adevărate parade de modă, atât la copii cât și la maturi-instructori: strai popular și ținută de anotimp cald și de plajă), în clasamentul general, la Trofee, „Victorioșii” au câștigat locul I, urmați fiind de CTEM „Lotru” și „Cununița satului”-Liești, Galați.
Remarcabilă ni s-a părut revenirea rapidă și în forță a clubului „Vânturarița” din Râmnicu Vâlcea, din toamna anului 2018 și până în prezent acesta trecând prin mari transformări. Deși lipsită de aportul dansatorilor de la Obârșia Lotrului, precum și de participarea lui Gheorghe Cărbunescu, Formația CTEM „Lotru” s-a menținut în top, un rol în acest sens avându-l cei doi profesioniști în ale științei și tehnicii-acum pensionari: Mihai Sporiș și Nicu Sporiș-verișori-al doilea, la șaptezeci de ani, uimind asistența la proba… Nautică!
Să mai adăugăm că, așa cum sublinia și Gh Sporiș, Litoralul Românesc ni s-a părut extrem de primitor, având o cazare optimă (cu patruzeci de lei pe noapte) și o masă asigurată la Terasa „La Manuc” (tot cu patruzeci de lei pe zi-trei mese!), decorul la malul mării și cu berea, și cu sucurile și înghețata, fiind o bună reclamă și participare și în anul 2020! Apa mării, malul ei-plaja-și comerțul liber cu acces între orele 20.00 și 24.00 creează atuuri de neegalat în privința realizării unui climat de sănătate și optimism (pentru turiști) pe litoralul românesc. Trebuie să știți, comercianții de pe strada principală a malului mării au înțeles față de cei din restaurantele vâlcene că nu furtul din buzunarul cetățeanului, oferindu-i porții de mâncare de trei sute de grame felul, este atuul profitului propriu, ci porția de mâncare de optzeci-o sută de grame (aici, vedem prețuri de la cinci lei, la zece lei pe fel de mancare) și care crează aflux de clienți și nu resturi de aruncat la porci, dacă mai sunt porci în țara noastră (caracter porcesc e destul)! Desigur, nu la aceeași înălțime sunt condițiile de cazare de peste o zi și străzile din stațiunile de pe malul mării care datează, sparte și cu gropi, de pe vremea comunismului românesc. Noi însă trecem peste străzi, ne cumpărăm săpunuri și prosoape, și considerăm că Litoralul Românesc este cea mai valoroasă locație turistică din întreaga lume…
Participanți: „Vânturarița”-Râmnicu Vâlcea; „C.T.E.M. Lotru”-Voineasa, Vâlcea; „Victorioșii”-Târgoviște, Dâmbovița; Nordic Club-Sibiu, Olimp-Sibiu, Alpin-SibiuFloare de Colț Sibiu, Cununița satului-Liești, Galați; Doina Siretului-Tecuci, Galați; Doina Mândrii-Brătulești Corod, Galați.
CTEM Lotru: Diplomă de Onoare, Diplomă de Excelență Diplomă de participare (Secțiunea Surprize)
Trofeu: Secțiunea Geografie
Locul I: Grafică-Afiș-Caricatură
Locul I: Fotografie
Locul I: Istorie
Locul II: Nautic
Mențiune: Gastronomie
Mențiune: Cultural
Locul II: Trofeul Festivalului (Concurs General)
Diplomă de participare (Secțiunea Surprize)
Echipa CTEM Lotru 2019: Corina Oprescu, Ionuț Oprescu (8 ani), Gheorghe Sporiș, Mihai Sporiș, Maria Sporiș, Nicolae Ghe Sporiș, Paraschiva Sporiș, Ionel Lupu, Petre Cichirdan, Leontina Cichirdan, Simona Maria Kis, Simon Peter Kis (7ani).