ÎNGERUL THEODORUS VASSILIKOS CEL CARE FACE BISERICA EGALĂ ŞI UNICĂ!

by Petre CICHIRDAN on June 1, 2015

Post image for ÎNGERUL THEODORUS VASSILIKOS CEL CARE FACE BISERICA EGALĂ ŞI UNICĂ!

O veritabilă valorificare a întregului patrimoniu muzical religios din cele mai vechi timpuri, a spaţiului sonor din naosul catedralei muzicii bizantine în care întrevedem rădăcinile melosului bisericesc-ortodox. O sonoritate care te răvăşeşte pentru început, dar, care, ulterior, te readuce în spaţiul de speranţă, cel al înalturilor-cerurilor, irealului, lumea sufletului, văzutului şi nevăzutului, care te întremează şi te lecuieşte de „boalele” minţii… Întrezărim acest logos muzical în toate timpurile celor două mii de ani, de ce nu, coborâm mai departe, înapoi, în veacurile de început şi simţim cum această muzică transpare chiar dintr-un început, recreând univerul pentru omul pur, cel întrupat în duhul lui Dumnezeu. Cântecul acesta monosilabic, monolog despre atâta seninătate, este aşa cum ar trebui să fie când omul îşi dă duhul eliberat din trupul său. Este răvăşitoare, dar, mai mult, întrupătoare, întremătoare această tânguire de încredinţare a sufletului în împărăţia lui Dumnezeu… Iată ce vechime are această artă a cântului dinaintea lui Ptolemeu, dinaintea lui Aristotel şi Pitagora, dinaintea lui Thales. Ne ducem cu psalmul acolo la cel care l-a tânguit prima dată, la proorocul Moise, care a inventat rugăciunea şi cântul în acelaşi timp-tânguirea!, care a văzut rotundul înaintea babilonienilor şi a trasat lungimea cercului, care ţinea laolaltă tăriile cerurilor, dându-i lungimea egală cu de trei ori lăţimea lui…Cum de s-au înfiinţat toate, odată, cânt şi tânguire, visare, armonie pentru a defini omul stăpânit de cea mai înaltă sacralitate…În seara zilei de 24 04 15, în Sala Ariel din Ostroveni, lângă superba Catedrală „Înălţarea Domnului”şi lângă Casa Ştiinţei, ce inspirată alăturare! vocea protopsaltului Theodorus Vassilikos a răsunat cald făcând lecţia de religie frumoasă. O sală plină l-a aplaudat, l-a aplaudat şi pe Înaltul Prelat Varsanufie care, iată, reânvie adevărata cultură a fostului Râmnic şi Severinului, nu numai prin slujba dreaptă a bisericii creştine dar şi prin arta ataşată ei dând speranţă omenirii-vieţii în continuare, chiar şi în acest marasm al înverşunării de emancipare social politică a statului asociat cu…diavolul. Acum, când am uitat de noi, care nu mai ştim de unde venim şi încotro mergem (am mai primit lecţii de cultură de la Corala Tomisului-venită dintr-un timp mai îndepărtat-Înaltul Gherasim fiind în relaţii foarte bune cu Înaltul de la Tomis), am primit darul (de înaltă simţire) acestui protopsalt din Grecia, după ce mai înainte l-am primit de la actorii speciali ai teatrelor din Bucureşti şi de la celebrul pictor iconar Sorin Dumitrescu…
*
Theodoros Vassilikos vreme de şaizeci de ani, pâna în prezent, şi-a închinat viaţa slujirii lui Hristos prin intermediul muzicii bizantine, pe care a păstrat-o şi promovat-o, ca pe una dintre cele mai mari comori ale Bisericii Ortodoxe.

Theodoros Vassilikos se numară printre cei mai importanţi interpreţi ai muzicii bizantine din secolul al XX-lea, remarcandu-se atat prin calitaţile sale vocale deosebite, cât mai ales prin stilul interpretativ unic, inconfundabil.

Theodoros a primit primele lecţii de muzică bizantină de la tatăl său Alexandru, iar mai apoi, de la cunoscutul interpret şi profesor al muzicii bisericieşti psaltice, Theodoros Hatzitheodorou.

La varsta de 15 ani, a fost numit ca al doilea psalt în biserica Sfantul Pantelimon din Trahones, iar după doi ani, în biserica Sfantul Ioan Gură de Aur din Nikaia. La vârsta de 18 ani a fost numit protopsalt al bisericii Sfânta Ecaterina din Plaka. De atunci, a fost psalt în numeroase biserici dintre care amintim, Biserica Înălţarea Sfintei Cruci din Egaleo, Sfantul Nicolae din Pireu, Catedrala Sfantul Mina din Creta. Din 1973 este protopsalt în bi-serica Sfantul Toma din Atena.

Theodoros Vassilikos a fost membru al corului „Sfântul Roman Melodul şi Sfântul Ioan Damaschin” sub conducerea lui Antonios Belousis. A participat de asemenea ca psalt în toate concertele cunosutului protopsalt Trasivoulos Stanitsas. Theodoros Vassilikos a parti-cipat ca solist pe albumul lui John Markopoulos intitulat “Seirines”.

A intemeiat patru coruri a câte 50 de membri. Două dintre acestea sunt sponsorizate de către Ministerul Economiei şi de către Banca Ioniană. În prezent conduce corul “Grupul de Muzică Bizantină – Theodoros Vassilikos”.

Theodoros a susţinut numeroase concerte în întrega Grecie, atât cu grupul, cât şi ca solist. A colaborat cu multe posturi de radio şi televiziune. A înregistrat în studio o marte parte a cântarilor si a slujbelor din Biserica Ortodoxa. A editat mai mult de 200 de casete audio si compact discuri. La cererea companiei franceze OCORA a înregistrat 23 de volume cu muzica bizantină compusă de catre autorii clasici ai sec XIV, XVIII, si XIX, precum Ioan Cucuzel, Petru Bereket, Petru Lampadarie, Theodoros Fakaevs, Ioan protopsaltul şi mulţi alţii. Multe exemplare din cadrul acestei colecţii se găsesc în prezent în Muzaul Luvru, în universitaţi din Europa şi SUA, dar şi în marile magazine de muzică.

Este unul dintre pionierii promovării muzicii bizantine în intreaga lume. A fost invitat de trei ori de către Arhiepiscopii de America şi Australia, Iacov şi Stelian pentru a cânta la slujbele emigranţilor greci. El şi corul său a fost invitat în numeroase rânduri în Europa, America, Australia şi Africa. În 1980 în Paris Theodoros a prezentat concertul “Slujba Înmormântării”. Acesta a fost transmis în direct de catre 12 staţii de radio din Europa.

În 1989, Theodors a susţinut un concert cu grupul său în Vatican în Piaţa Sfântului Petru înaintea Papei Ioan Paul al II-lea, a cardinalilor săi, şi a 60.000 de oameni.

De asemenea, a compus soundtrack-ul tragediei lui Eschil, “Prometeu”, pe muzică bizantină.

Academia Franceză de Arte i-a înmânat distincţia “Crucea Charles” pentru dublul album “Cele două Sfinte Litrughii ale Sfantului Ioan Gura de Aur şi Vasile cel Mare”. A primit de asemenea numeroase distincţii de-a lungul întregii activitaţi în Grecia şi Cipru.

În Romania, Theodoros a susţinut două concerte (Cluj-2006; Bucureşti-27 mai 2010, alaturi de corul Tronos, al Patriarhiei Romane). În cadrul concertului din Bucureşti, P.F. Daniel, Patriarhul României i-a oferit “Crucea Patriarhală” şi Medalia “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, pentru intreaga sa activitate misionară prin muzica bisericească. (CREŞTIN ORTODOX.RO 24 04 15 )

Theodorus Vassilikos
Theodorus Vassilikos şi Cristian Emanuel Bărâcă

Leave a Comment

Previous post:

Next post: