Am trecut de nenumărate prin fața Palatului Telefoanelor din Sibiu, mergând agale pe lângă fântâna arteziană amplasată, de ani buni, acolo. Nu m-am întrebat niciodată, însă, cine este sculptorul care a realizat-o! Am aflat asta de curând, participând la expoziția de fotografie vernisată pe strada 9 Mai din Sibiu, la Galeria ATU TOYS/NAC (pe 16 septembrie 2024). Atunci am aflat că întreaga expoziție de fotografie se referă la perioada în care a fost realizată acea lucrare monumentală, că prin imaginile expuse sunt redate, fază cu fază, instantanee din timpul lucrărilor de execuție a fântânii și că ”meșterul vinovat” pentru această frumoasă lucrare este artistul sibian Niu Herișanu!
Fotografiile realizate atunci, în anul 2007, au fost făcute de Emil Cătălin Neghină, actor al Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu. Cel are ne-a și încântat, de altfel, la vernisajul expoziției sale de fotografie, recitându-ne câteva poezii din volumul „Inima din creier”, care i-a apărut la A.T.U. Sibiu. Felicitări, domnule Niu Herișanu pentru lucrarea realizată care, iată, continuă să ne încânte privirile și să ne răcorescă inimile! Felicitări, domnule Emil Cătălin Neghină pentru cuvintele frumoase rostite la vernisaj și pentru calitatea înaltă a imaginilor pe care le-ați realizat atunci, ca document probatoriu al strădaniei depuse de echipa de lucru a artistului sibian Niu Herișanu! Echipă din care, iată, prin imaginile expuse aici, ne confirmați că ați făcut parte și dumneavoastră!
Am reținut câteva remarci făcute la vernisaj de artistul/sculptorul Niu Herișanu:
„Fotografia este o artă! Este arta de a vedea ceva deosebit prin obiectivul aparatului de fotografiat și cel care a văzut aspectele redate aici, în fotografiile expuse, este Emil Cătălin Neghină! El este actor, iar personajele surprinse acolo în timpul lucrărilor de execuție a fântânii sunt doi sculptori ”de provincie” pe care Cătălin Neghină i-a imortalizat în decursul evolutiv al realizării mult hulitei fântâni din fața Palatului Telefoanelor din Sibiu. Am primit nenumărate critici la adresa acestei lucrări, însă cei care mă criticau nu știau cum este să înghiți praf cu nemiluita și să lucrezi, începând de la temperaturi negative, până la plus treizeci și cinci-patruzeci de grade Celsius, sub cerul liber! Fiindcă piatra este foarte greu de lucrat într-un spațiu închis, dacă nu ai condiții speciale de lucru, dacă nu ai exhaustoare adecvate și tot felul de aparate din astea, de lucru, sofisticate!
Așadar, Cătălin Neghină, actorul, a realizat o serie de instantanee foto cu doi sculptori care, iată, au devenit atunci actorii lui! În imaginile expuse este redată și perioada de asamblare a fântânii arteziene, prin montarea celor 15 module din care a fost realizată această lucrare. Neavând specialiști în montaj, a trebuit să ne sacrificăm tot noi, să facem și montajul”.
Expunerea maestrului Niu Herișanu a fost încheiată cu un text scurt dedicat comunității, introdus într-una din cărțile sale apărute în perioada 2007-2008, scris în urma criticilor primite de artist în presa locală.
„În grădina publică, mereu transpiră, mereu sângerează / Fântâna din calcar pe care smintiții o critică, o hulesc și consemnează / E apă! E apă murdară, e sânge, e metastază! E apa întoarsă! / Apa e întoarsă! E sânge, e varză! / Anticul blestem venit din adâncuri de vremi, prin trufie, invidie, sminteală / Și meteahna cârcotelii tronează! Cântă! Tronează!”
Am avut curiozitatea să aflu de ce lucrarea artistului a fost hulită de presă, după amplasarea ei în Sibiu. I-am adresat întrebarea sculptorului, care mi-a răspuns:
„Lucrarea a fost hulită pentru că unii nu au înțeles ce se vrea! Noi le-am oferit reprezentanților Administrației Publice Locale mai multe proiecte. Primarul Sibiului din vremea aceea a ales acest model, gândindu-se (în optica domniei sale!) că acest model este o fântână barocă. Dar nu este una barocă și tocmai de aceea am avut grijă, prin ornamentația folosită, să arătăm că nu este barocă! Dar așa s-a înțeles!”
După o scurtă intervenție a actorului Cătălin Neghină, după poeziile interpretate de acesta (cum altfel, dacă nu teatral!) publicul participant la vernisaj s-a putut bucura de expoziție, urmărind cele peste o sută de fotografii expuse, din cele câteva mii realizate de Cătălin Neghină la vremea respectivă.
A fost o adevărată bucurie să fim prezenți acolo, la vernisaj!