La Sibiel, Arta și Cultura au susținători înfocați!

by Ion TALPOS on June 10, 2024

Post image for La Sibiel,  Arta și Cultura au susținători înfocați!

De curând (25 mai 2024), la Căminul Cultural din Sibiel (jud. Sibiu) s-a desfășurat un eveniment cultural de anvergură!  Într-un cadru festiv, în prezența iubitorilor de frumos, un colectiv de oameni inimoși (artiști plastici și oameni de bine!) au marcat  finalizarea unui proiect de suflet dedicat localității Sibiel, Muzeului de icoane pe sticlă de la Sibiel și ctitorului acestuia-preotul Zosim Oancea, colecției de icoane, tradiției locale și dezvoltării artei și culturii pe plan local: proiectul „Nedeia Sibielului”.

După cum afirma la eveniment Olimpia Coman Sipeanu, artist plastic sibian, ideea proiectului s-a născut cu mai mult timp în urmă, din dragoste pentru icoane. Membrii familiei sale fiind artiști și restauratori, atașați de zona Sibielului și de oamenii locului care de peste un sfert de veac i-au adoptat, au fost mereu aproape de Muzeul de icoane pe sticlă de la Sibiel. Au constatat că, dincolo de valoarea inestimabilă a patrimoniului conținut, muzeul nu a putut ține pasul cu progresul muzeografiei actuale, că sistemul de etalare a icoanelor era perimat și incompatibil cu renumele internațional al muzeului, că promovarea acestuia la nivel național și internațional sau contactul cu publicul și specialiștii, erau insuficiente pentru cunoașterea celei mai mari expoziții de icoane pe sticlă din România.

Mai multe activități premergătoare derulării inventarierii în sine a patrimoniului cultural al Muzeului de icoane pe sticlă de la Sibiel, au contribuit decisiv la finalizarea proiectului. Renovarea completă a sălilor, reorganizarea spațiilor expoziționale, modernizarea tehnicilor și modalităților de expunere au fost doar câteva aspecte rezolvate prin implicarea unor persoane și instituții printre care, (fără a minimiza meritele celorlalți implicați în proiect!) îi vom aminti aici, alături de membrii familiei de artiști Coman-Sipeanu, pe ing. Ioan Morariu, pe Horațiu Dumitru Răcuciu (Primarul orașului Săliște), pe preotul paroh Bogdan Alin Fluieraș, pe Ioana-Petra Morariu, studentă a Facultății de Conservare și Restaurare a Operei de Artă (ULB Sibiu), pe angajații Muzeului de icoane pe sticlă, pe ing. Paul Jugărean și așa mai departe.

Tabăra de pictură „Natură, Tradiție și Credință” desfășurată la Sibiel  în perioada 2-11 septembrie 2023, a fost o altă activitate importantă în cadrul proiectului. După cum afirma Olimpia Coman Sipeanu,  „Tabăra, aflată la prima sa ediție, a fost dedicată memoriei celor doi mari preoți ai Sibielului:  Sfântul Preot Mărturisitor Măcinic din Sibiel (a doua jumătate a sec. al XVIII-lea) unul dintre Sfinții Apărători ai Ortodoxiei din Transilvania și Preotul Zosim Oancea (1911-2005), inițiatorul, întemeietorul Muzeului de icoane pe sticlă de la Sibiel, instituție care îi poartă astăzi numele.”

La finalul activităților  desfășurate în Tabăra de creație (cu atelierul de lucru în Pavilionul Sibiel, cu concursul și ospitalitatea doamnelor Maria Cîndea și Maria Dordea, care le-au oferit participanților condiții optime de cazare și masă) aici a fost vernisată o expoziție cu lucrările de pictură realizate de cei 12 artiști participanți, lucrări inspirate din Mărginimea Sibiului, din tradițiile și credința oamenilor acestor locuri, cărora le amintesc numele din respect pentru munca și implicarea lor în actul cultural sibian.

-Coman-Sipeanu Marius (Sibiu)

-Coman-Sipeanu Olimpia (Sibiu)

-Giurgiu Antonela (Sibiu)

-Marica Gabriela (Brașov)

-Oprișa Cristina Gloria (Satu Mare)

-Olteanu Maria (Satu Mare)

-Țăroi Victoria (Brașov)

-Țăroi Ioan Aron (Brașov)

-Țigănuș Horia (Brașov)

-Catrina Margareta (Cluj-Napoca)

-Flori Bulduș (Cluj-Napoca)

-Șoptelea Liviu (Botoșani)

Cele aproximativ 40 de lucrări realizate atunci au fost donate Sibielului, ele constituind astăzi nucleul unui viitor Muzeu de artă contemporană care va fi organizat, cel mai probabil, în clădirea școlii din localitate.

O altă activitate importantă din cadrul proiectului a fost Cursul de pictură pe sticlă organizat la Sibiel în perioada 24-28 iulie 2023.

„Așa cum părintele Zosim Oancea a făcut ceva pentru Sibiel, și noi trebuie și dorim să lăsăm ceva în urma noastră! În acest sens, ne gândim la un viitor Muzeu de artă contemporană aici, la Sibiel. Cel mai probabil, amenajat în clădirea școlii căreia, în condițiile în care nu mai sunt elevi care să frecventeze școala de aici, îi vom da o utilitate nouă în contextul ideii enunțate” (Olimpia Coman Sipeanu). În cadrul proiectului finalizat, anunțat la Sibiel, au fost etichetate icoanele pe sticlă din patrimoniul muzeului din localitate și a fost realizat catalogul on-line al colecției de icoane. Cursul de pictură pe sticlă și Tabăra de pictură, organizate de colectivul proiectului în perioada de derulare a acestuia, vor contribui, cu siguranță, la perpetuarea tradițiilor locale. Obiectivul general al proiectului finalizat vizează creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural și stimularea turismului cultural local afectat de pandemie, în regiunea Centru, având ca generator de practici culturale instituția-emblemă a localității Sibiel – Muzeul de Icoane pe Sticlă „Preot Zosim Oancea”.

Biserica(Muzeul de icoane pe sticlă) Sibiel
Interior Muzeul de icoane pe sticlă
Olimpia Coman Sipeanu
Pr. Zosim Oancea

Leave a Comment

Previous post:

Next post: