07 iunie 2017, Călimăneşti, Biblioteca Orăşenească, dată la care a avut loc lansarea cărţii lui Gheorghe Gavrilă, comandor în rezervă-profesor inginer din Constanţa şi născut la Jiblea, „Jiblea. Monografie: oameni, tradiţii, locuri, obiceiuri”…Lansarea s-a bucurat de o largă participare, nelipsind, pe lângă autor, vicepreşedintele CJ Vâlcea-Adrian Buşu, primarul Călimăneştiului-Florinel Constantinescu, viceprimarul din Călimăneşti-Vasile Scârlea, directorul Bibliotecii Judeţene Vâlcea-Remus Grigorescu, istoricul Paula Adriana Cozian, comandorul în rezervă prof. inginer-Gheorghe Gavrilă, autorul cărţii, Georgeta Tănăsoaica-directoarea Bibliotecii A. E. Baconsky. Doamna Tănăsoaica a condus şedinţa de lansare a volumului apărut la Editura Punct Ochit, Călimăneşti, 2017, prezentându-l pe autor aşa cum a fost el descris pe coperta IV a volumului de către E. G…. Gheorghe Gavrilă, născut în Jiblea (după 1944). Liceu militar la Breaza cu bacalaureat în 1966. Student la Şcoala de Marină Militară din Constanţa, apoi student la Institutul Politehnic Bucureşti, după care devine profesor la Institutul de Marină Constanţa. Trece în rezervă şi lucrează ca profesor la Liceul Petromar. În 1991 înfiinţează Liceul de Electrotehnică şi Telecomunicaţii din Constanţa de unde se pensionează în 2013. Cartea de faţă este a V-a şi urmează celor patru, apărute: „Vreau să devin manager”-2012, „Licean printre stele”-2012, „Tânăr pe puntea de comandă”-2013 ed.1 şi 2016 ed.2, „Liceul Tehnologic de Electrotehnică şi Telecomunicaţii, un sfert de secol”-2016…
Printre primii care au luat cuvântul, domnul Adrian Buşu a spus: – Eu coordonez instituţiile de cultură subordonate CJ şi astăzi am avut trei motive să fiu prezent aici: primul, am răspuns invitaţiei domnului primar Constantinescu, de care mă leagă o relaţie de reală prietenie şi de la care am avut întotdeauna ceva de învăţat; al doile motiv că sunt foarte legat de acest oraş, deşi sunt de la Horezu, pentru că eu consider că acest oraş este poarta de intrare a călătorului, mai civilizat, din Transilvania şi care vine în Oltenia…Ori, Călimăneştiul, astăzi, oferă o imagine cu care puţini se pot mândri în domeniul edilitar sau de ecologie a mediului…Pot spune că avem o poartă de intrare în Oltenia, Vâlcea, cu care ne putem mândri! Cred, că, şi în viitor ne vom putea lăuda cu o asemenea zonă… Al treilea motiv este, că, la zilele Călimăneştiului în urmă cu două săptămâni, l-am cunoscut pe autor, am aflat că este comandor de marină, şi, noi cei mai tereştri simţim ceva deosebit, în interior, când ne confruntăm cu aceste două domenii excepţionale, marină şi aeronautică! Vă mulţumesc că mi-aţi oferit prilejul să intru în această clădire pe care o admiram de câte ori treceam prin faţa ei, astăzi, împlinindu-mi-se un vis, acela de a o cunoşte şi în interior.
Remus Grigorescu: – Faţă de alţii, care nu s-au priceput prea bine, dumneavoastră, călimăneştenii, aţi ştiut să valorificaţi darurile pe care le-aţi primit de la natură, şi, personal, vă felicit! … Referitor la carte, pe lângă faptul că este o monografie amplă, vreau să remarc că aţi avut grijă domnule Gavrilă să i prevedeţi Jiblei şi un viitor, nevorbind numai de trecut, alături de oraşul Călimăneşti.
Observând frumuseţea scrierii din prefaţă doamna Georgeta Tănăsoaica îi oferă cuvântul primarului, preconizând că Forinel Constantinescu „va scrie în curând” (nu ne abţinem să spunem că, în ce priveşte scrierea ştiinţifică, acesta a făcut-o de mult în cadrul sesiunilor de comunicări ştiinţifice organizate de Laboratorul-care este şi de cercetare-din cadrul Direcţiei Judeţene Vâlcea a Medicilor Veterinari)!
Florinel Constantinescu: – Am acceptat să scriu prefaţa pentru că mă consider jiblean! Nu este prima carte pe care Primăria o subvenţionează şi participă la lansarea ei, dar este prima prefaţă pe care am făcut eu, din motivul arătat mai înainte…Acum 30 de ani la Jiblea mi-am început meseria, localitate care aparţine de oraşul Călimăneşti, iar orice primar al acestui oraş trebuie să ţină în mod egal la localităţile componente… Mulţumesc şi eu invitaţilor, de marcă, care sunt astăzi aici prezenţi. Pe domnul profesor l-am cunoscut când încă era activ la Constanţa, iar cartea dumnealui, de faţă, o s-o pun alături de celelalte pe care le am despre Călimăneşti pentru a o oferi celor care ne vizitează, pentru a o oferi în cadrul întâlnirilor noastre de protocol.
Paula Adriana Cozian a avut o expunere foarte bună, legată chiar de cartea care tocmai s-a lansat, a cunoscut-o încă din faşă, inervenţa dumneaei este destul de consistentă, noi, reuşind, totuşi să filmăm o parte, motiv pentru care o s-o postăm pe www.culturaarsmundi.ro, Arhiva Video.
Foarte interesantă prezentarea pe care a făcu-to chiar autorul, Gheorghe Gavrilă, care ne vorbeşte întrucâtva chiar de stilul în care este scrisă această monografie mult mai personală şi dependentă de naraţiunea artistului, decât de ştiinţa istoricului. O carte scrisă cu fler, de pasionat istoric, dar mai ales de pasionatul de raţionament ştiinţific, căruia îi place să reconstituie o sitaţie sau fapt istoric bazând-se pe date, imagini, tradiţii şi foarte multă logică…Şi de această dată, în acest iunie, 2017, Călimăneştiul, Biblioteca sa, a fost locul unui eveniment cultural pe măsura renumelui câştigat în timp, aşa cum îl numea şi Adrian Buşu, o poartă de intrare dinspre Transilvania spre Oltenia cu adevărat … „proniatoare”, dacă ar fi să-l cităm pe Ion Predescu de la VTV!
Petre Cichirdan, 17 06 17