MUZICA ȘI PICTURA AU ÎNTÂMPINAT CU LUMINĂ SĂRBĂTOAREA PAȘTELUI

by Petre CICHIRDAN on May 11, 2024

Post image for MUZICA ȘI PICTURA AU ÎNTÂMPINAT CU LUMINĂ SĂRBĂTOAREA PAȘTELUI

Două evenimente culturale, majore, au avut loc în perimetru istoric al Râmnicului, care cuprinde Muzeul de Artă „Simian” aflat în tutela Muzeului de Istorie Vâlcea, cel cu două tunuri în față, și Arhiepiscopia Râmnicului, precum și Colegiul Lahovari care în fosta sa sală de spectacol, din interbelic, găzduiește astăzi concertele susținute de Filarmonica „Ion Dumitrescu”! Două evenimente care prin natura conținutului lor au fost parcă programate să aibă loc înaintea marii sărbători a Paștelui, Învierea Mântuitorului, când în lăcașurile de cult creștine se cîntă „Veniți să luați lumină” iar mai apoi se declanșează urarea „Christos a Înviat”! … Pe 11 aprilie la Muzeul „Simian” a avut loc vernisajul expoziției de pictură a lui Matei Agachi din Cluj Napoca, pictură purtătoare de lumină necreată (conform prezentării făcute de șeful artiștilor plastici vâlceni ai filialei UAP); pictură coborâtă din seninătate (șeful Intol Press); pentru ca mai apoi, în 22 aprilie, anul curent, la Filarmonica din Râmnic să aibă loc Concertul nr 13 în Do major de W. A. Mozart interpretat de Luiza Borac-pian și acompaniat de orchestra Filarmonicii dirijată de Daniel Manasi. Înaintea concertului de Mozart Daniel Manasi a dirijat uvertura la opera Don Giovanni compusă de strălucitorul Wolfgang Amadeus Mozart.  Strălucitor, deoarece muzica lui, se spune, are origine divină. Parafrazăm și spunem că muzica lui Mozart este chiar …lumină! Iată, lumină necreată! Cei care au fost în sală și au urmărit concertul au putut să observe că însăși solista, Luiza Borac, ca de fiecare dată, când apare pe scenă și cântă la pian strălucește, crează lumină în jurul ei. O lumină necreată care rezultă din contopirea pianistei cu instrumentul său! …Atmosferă luminoasă și plină de speranță, da, de renaștere, fiindcă anual omul, după modelul lui Iisus, renaște și de Florii și de Paști, și care a fost bine conturată de programarea, în partea a doua a concertului, Simfoniei a 8-a de Ludwig van Beethoven; o lucrare simfonică din cadrul șirului de simfonii bethoveniene cu număr par care au comun frumoasa și luminoasa natură, împăcarea cu sentimentul de ființă trecătoare a omului  care descoperă, bucurându-se, că raiul este aici pe pământ…Cât de inteligentă a fost Cella Delavrancea când a apropiat  Muzica de Pictură și le-a declarat pe amândouă regine între arte!

*

Luiza Borac este născută în Argeș, la Pitești, dar, prin părinți este din Râmnicu Vâlcea (aceștia mutându-se definitiv în Vâlcea după nașterea Luizei), copilăria și prima școală, inclusiv cea muzicală, aparținând acestui minunat oraș așezat pe Olt în avalul trecătorii dinspre Vâlcea spre Sibiu și invers, și în avalul barajului hidrocentralei de la Găești. Avem motivele noastre, deloc subiective pentru acei ani dinainte de 1990, când muzica simfonică și de concert era o raritate și foarte apreciată pe raza acestui mic oraș, ca să o iubim pe Luiza fiindcă istoria muzicii postbelice de aici nu se poate scrie fără personalități precum Theodor și Ionel Geantă, Ion și Gheorghe Dumitrescu, Leca Morariu, Octavia Lupu Morariu, Irina Șațchi, Henri Selbing și Theodor Costin, Mircea Cristescu, Luiza Borac și Modest Cichirdan…care, ultimii doi, au susținut în 27 martie 1987 un Concert Extraordinar în  Sala Consiliului Popular Județean Vâlcea (Casa Albă): G. Enescu, L.v. Beethoven, Mendelsson – Bartholdy. … Luiza Borac a studiat la Liceul de Arte „George Enescu“ din Bucureşti şi la Conservator. « A absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București și pe cele ale Academiei de muzică din Dresda. Apoi, în anii ’90, s-a mutat în Hanovra, unde a studiat la Hochschule für Musik und Theater, instituţie de învăţământ unde a şi ajuns să predea pianul. S-a perfectionat în cadrul unor masterclass-uri organizate de prestigioase instituții muzicale, lucrând și cu mari nume ale pianisticii mondiale ca Vladimir Jurowski, Murray Perahia sau Radu Lupu. Este laureată a unor competiții pianistice internaționale importante precum Concursul Internațional „George Enescu”, Concursul „Viotti-Valsesi” din Italia, Concursul „Mendelssohn” din Germania, Concursul „Gina Bachauer” din Salt Lake City sau Concursul „Greig” de la Oslo care au impus-o în lumea muzicală. De altfel, după aceste concursuri și-a început cariera prodigioasă în care a apărut ca solistă în compania unor orchestre de renume și în recitaluri susținute pe scene celebre din Europa și S.U.A, abordând un repertoriu vast în care se regasesc cele mai reprezentative opusuri din literatura muzicală pianistică, inclusiv integrala lucrărilor enesciene dedicate acestui instrument. Desfășurând și o intensă activitate pedagogică la Academia de muzică din Hanovra și la Academia de vară “Mozarteum” din Salzburg, Luiza Borac este o prezență constantă și în viața muzicală autohtonă, tot în țară dedicându-se și cauzelor caritabile prin susținerea unor concerte pentru copii orfani și fără casă. »

*

« Daniel Manasi s-a născut în 1963. A absolvit Academia de Muzică „George Enescu” din Iași în 1985. Este concertmaestru al Orchestrei de Cameră a Radiodifuziunii Române. În 1984 a obținut diploma de concertmaestru al Orchestrei Internaționale Niyrbator din Ungaria în 1984. A urmat cursuri de măiestrie instrumentală la Weimar (Germania) în 1983 și la Hitzacker (Germania) în 1983 cu Oleg Krissa, Hansheinz Schneeberger, William Pleeth și Alfons Kontarsky. De asemenea, a urmat cursuri de dirijat: masterclass de dirijat – postuniversitar la Conservatorul din Viena 2005 și un masterclass de dirijat coordonat de  Ervin Acel la Oradea 2006. Activitate artistică cuprinde un masterclass de orchestră (2006) la Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galați, concerte susținute ca dirijor la București – Radiodifuziune, Bacău, Sibiu, Craiova, Ploiesti, Târgu-Mureș, Oradea, Botoșani, Galați, Râmnicu-Vâlcea, Târgoviște, Vaslui, Roman, Pașcani, Suceava, Alba Iulia, Chisinau, Vidin, Șumen, Macao etc. … Între 1990 și 1991 a susținut 140 concerte camerale de muzică vieneză în Italia și Elveția. A susținut concerte în calitate de violonist-solist la Iasi, Bacău, Craiova, Ploiești, Cluj Napoca, Botoșani, București, precum și peste hotare: Italia, Franța, Spania, Japonia, China, Coreea de Sud, Germania, Singapore, Malaezia, Cuba etc. … Între 1989 și 1992 a fost concertmaestru al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești” » (wiki)

Foto Intol Press (în concert)

2007, Luiza Borac, premiul BBC (foto BBC)
Daniel Manasi
Luiza Borac
Luiza Borac – bis!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: