În data de 03 10 13 la şedinţa curentă, săptămânală a FCR, membri Forumului Cultural au avut surpriza vizitei primarului Emilian Frâncu sosit la acest for cultural după absenţa sa de cinci luni din oraşul nostru…Emilian Frâncu este preşedintele de onoare al Forumului Cultural, de altfel, ca toţi primarii Râmnicului aflaţi în exerciţiu, o calitate dată de statutul acestui ONG…Ni s-a părut, domnul Frâncu, un om complet schimbat, sigur pe sine, lipsit de vechiul trac-emotiv pe care nu-l putea ascunde în trecut, chiar parlamentar fiind sau perioada dinaintea acestor funcţii…Domnia sa a prezentat membrilor Forumului motivul absenţei din municipiu, detenţia sa punitivă, cauzele care au dus la această absenţă, şi imediat şi-a prezentat principalele direcţii pe care urmează se le urmeze-aplice în activitatea de primar, până la decizia finală a Justiţiei asupra condiţiei de edil şef… Câinii vagabonzi vor fi adoptaţi!…timp de o lună „îi lăsăm, până se vor găsi cei care să-i adopte, după care legea va intra în acţiune”…Proiectele începute, de investiţii, vor fi continuate; în plus „vom înfiinţa, la Râureni sau vom reânfiinţa celebrul târg de săptămână” care a fiinţat zeci de ani în urbea noastră. Adăugăm noi că şi la Francfurt pe Main, când am fost noi-în 1990-se practica o dată pe săptămână acest negoţ pe malul Elbei. Cetăţenii acestui oraş, mai ales cei proveniţi din altă parte după al Doilea Război Mondial îşi câştigau existenţa din această mică afacere înjositoare-atunci, dar foarte utilă pentru familiile care practicau această …precupeţie! Mai amintim că aceste talciocuri, târguri de săptămână, se practicau în ţara noastră în mai toate oraşele indiferent de mărime, până în 1980.
… „Modernizarea-amenajarea albiei râului Olăneşti” cea propusă de toată lumea de vreo treizeci de ani dar stopată după 1990 a fost cea de a treia măsură pe care Emilian Frâncu şi-a propus-o în perioada imediat următoare…La acest capitol, noi i-am propus edilului şef că ar fi foarte bine şi util ca înainte de a trece la această acţiune o delegaţie de la Râmnic să meargă la Zaecear, în Serbia, 120 de km de la Turnu Severin, spre inima Serbiei, ţinutul Timoc, locuit de fraţii noştri vlahi (români) unde se poate vedea o amenajare extrem de asemănătore, foarte inspirată, a parcursului râului care traversează centrul acestui oraş! I-am mai propus primarului Frâncu amenajarea, în centrul Râmnicului, unui stand sau unei librării unde tot omul să găsească publicaţiile acestui oraş: cărţi de orice gen, ziare, reviste produse în Râmnic şi judeţul Vâlcea… Nu i-am propus la Forum, dar o facem acum, faptul că Râmnicul trebuie să-şi schimbe logica de semnalizare luminoasă, rutieră, că degeaba Primăria a aruncat banii pe fereastră angajând tot timpul firme din Bucureşti pentru această problemă, când la noi în oraş firma Intol omologa sistemele care se caută acum, încă din 1994…Domnule primar, până acum, datorită acestui sistem defectuos de semnalizare au murit pe trecerile de pietoni doi oameni şi niciodată nu a fost vinovat …alcolul sau frânele, cauciucurile! Trecerile de pietoni de la sensurile giratorii sunt o calamitate, dar ele au o soluţie! Soluţia este la Intol, care a câştigat o licitaţie în 2008-la Eclipsa, fiind singura firmă din România care a reuşit să rezolve ce s-a solicitat atunci! …Din păcate ea a fost exclusă din această activitate, din Râmnicu Vâlcea, în 2004!…cînd i s-a retras serviceul! şi a fost dat altuia.
Alte proiecte ale primarului Frâncu: refacerea ştrandului-vechiul ştrand-din Zăvoi!… Mărirea capacităţii-modernizarea actualului stadion municipal-extinderea tribunelor la cele două peluze, încălzirea gazonului la terenul de fotbal! Tabelă electronică! Creşterea interesului pentru echipa de handbal fete…înfiinţarea Centrului Cultural al Râmnicului în locaţia Inăteşti-seminar-clădirea veche, de patrimoniu…Şi nu în ultimul rând, susţinerea înfiinţării regiunii Sibiu, Vâlcea, Gorj, Alba-zonă euromontană!…
În final îi propunem noi domnului primar Emilian Frâncu o mai bună administrare a legii 186 din 2003, cea care prevede sprijinirea culturii scrise din comunitatea locală…care, în clipa de faţă, nu se aplică deloc, puterea locală, ghidându-se în această acţiune după hotărâri locale în contra sens cu legislaţia naţională…De asemenea, îl rugăm să încerce să pună pe picior de egalitate, măcar la noi în Râmnicu Vâlcea, creatorii de frumos din arta plastică vâlceană şi pe cei din domeniul literar…Domnule primar prea mult monopolism de uniune a fost creat după 2005…
NOTA: Adresăm domnului prefect rugămintea de a ne fixa o audienţă în legătură cu aplicarea Legii 290 din 2003, şi care, privind aplicarea ei în judeţul Vâlcea, a produs însemnate pierderi financiare şi nedreptăţi sociale mai multor cetăţeni vâlceni beneficiari ai acestei legi…