Concertul pentru clarinet, fagot şi orchestră în si bemol major de Carl Stamitz a deschis această sărbătoare a muzicii care a avut loc luni 03 iunie 2013 la Filarmonica vâlceană, foarte bine lucrat-interpretat, ritmat-temperat şi purtând perfect tenta timpului istoric-propriu: perioada de glorie a lui Mozart şi Haydn…Carl Stamitz, compozitor, violonist şi violist (1745-1801) este considerat cel mai însemnat virtuoz itinerant (Larousse, „Mari Compozitori”, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2000), locuind prin toată Germania. A scris muzică de cameră, 50 de simfonii, 38 simfonii conertante pentru vioară, clarinet, flaut, fagot, violă…În seara concertului din această săptămână, vorbim de concertul din 03 iunie, Mihai Ailenei-clarinet, Dumitru Iosub-fagot, au interpretat această lucrare de Stamitz, şi, împreună cu orchestra şi David Marcian-dirijor au creat o adevărată atmosferă, una specifică sfârşitului de secol …XVIII! David Marcian, care constitue o mare surpriză, n-am citit nimic despre domnia sa, dar în seara concertului am văzut că dirijorul a făcut ce a vrut cu orchestra simfonică, şi spunem noi, a făcut bine!…
O la la …dacă Valentina Iablovskaia-violonista concertului de Henryk Wieniawski, nr. 1 pentru vioară şi orchestră, nu a putut ajunge la timp pentru ca să deschidă concertul, lăsundu-le celor doi sufători această onoare; a apărut imediat în secunda parte, s-a recules, acordându-şi instrumentul-spre disperarea unor melomani, dar ce a urmat…Dumnezeule, a meritat banii! Ne-a plăcut această poloneză-Iablovskaia-atât de mult, încât întregul concert l-am urmărit cu sufletul la gură, şi am avut de câştigat!…Ieşit din comun pentru o violonistă! A lăsat publicul fără grai-toţi, plecând de la Filarmonică, tăcuţi, epuizaţi de trăirea pe care am parcurs-o de-a lungul concertului, epuizaţi de concertul lui Wieniawski, unul ambiţios de a rivaliza cu concertele lui…Paganini!
Henryk Wieniawski a fost violonist şi compozitor (n. 1835, Lublin – m. 1880, Moscova), 11 ani violonist la Sankt Petersburg, virtuoz ieşit din comun, care se juca cu instrumentul: decime, pizzicati cu mâna stângă, sunete armonice, duble, staccato etc. Wieniawski şi-a scris, pentru el, lucrările! O culme a propriei autocenzurări…Solista nu a lăsat nimănui nici o clipă de respiro, reuşind performanţa de a fi totuna cu instrumentul, cu muzica persuasivă a celebrului compozitor rus!…
Haydn (1732-1809) s-a născut pe graniţa dintre Austria şi Ungaria…Haydn este părintele simfoniei şi muzicii vocal simfonice, muzicienii timpului, numindu-l…Papa Haydn! Între 1794 şi 1795 a scris cele şase simfonii londoneze, nr. 99 şi 104, din care a făcut parte şi simfonia din seara concertului, Simfonia 100-Militara, una care i-a adus mare faimă…David Marcian şi orchestra simfonică a Râmnicului s-au depăşind pe sine, reuşind o interpretare de mare valoare…Excepţională alternanţa armonică dintre partida suflătorilor şi cea a corzilor, ambele, de mare reuşită…corborată cu intenţia acestui dirijor-surpriză-mare cunoscător de muzică, simfonia a sunat ca la ceas! adică, orchestră şi dirijor, au adus pe scenă o mişcare cu totul nouă-inovativă-atât de plăcută publicului în general, melomanilor în special!….