Reînnodând firul clipei sau Detectivistică culturală în Vâlcea

by Vlad Ionut Musceleanu on February 10, 2024

Post image for Reînnodând firul clipei sau Detectivistică culturală în Vâlcea

Pe la jumătatea anului 1971 circulau în Râmnicu Vâlcea două statuete ieșite din comun sau sărite de pe fix, spuneți cum doriți. Una, măricică ca dimensiuni, era presupusă ca ”un bust al lui Mircea cel Bătrân”. Cealaltă, un fel de miniatură (16/13) a celebrelor capete olmece din America de Sud, nici mai mult, nici mai puțin, un ”Cap de cosmonaut” (vezi pozele atasate, două câte două față profil).

Nu este o legendă urbană; ”pietroaiele” există și autorul acestor rânduri le-a văzut și palmat pe ambele, la fostul și actualul lor proprietar. Ceea ce scapă însă este originea lor reală – piese arheologice deosebit de valoroase sau produsul unei farse cu scopuri nu tocmai clare?

Investigațiile noastre au conturat următorul traseu:

O perioadă cele două obiecte au fost expuse la sediul vechi al Arhivelor județene Vâlcea. Tot atunci apar semnalate în ”Orizont” (21.09.1971). Pe fondul unor neînțelegeri personale dintre Corneliu Tamaș (†) și Petre Purcărescu (†), nu au intrat în atenția profesioniștilor de la Muzeul județean de Istorie. Spre sfârșitul anului 1971, au fost înstrăinate de Tamaș către o persoană particulară din județul Brașov, în prezent decedată.

Piesele au ajuns la Arhive prin Petre Manole (†), profesor de istorie la Școala nr. 5 din Goranu și membru al unui cerc de iubitori ai muzei Clio, care funcționa la acea vreme în cadrul Arhivelor județene (”Prietenii istoriei”). Se spune că niște copii/elevi le-ar fi găsit întâmplător pe malul Oltului, La Goranu, dar fără nicio garanție substanțială.

Considerăm că problema trebuie lămurită. Dacă aceste piese sunt antice (așa cum se afirmă), locul lor este la Muzeu, nu într-o debara, ca în prezent. Dacă, în schimb, este vorba de o farsă, măcar să ne amuzăm și noi de ea, așa cum au râs cei care-au montat-o.

Facem un apel către cititorii vâlceni care ar putea să cunoască detalii din epocă. În fond, dacă au fost descoperite de copiii din Goranu în 1971, aceștia trăiesc și în prezent și pot oferi detalii concrete. Ceilalți protagoniști ai storiei sunt, din păcate, pe lumea-ailaltă.

Ne puteți contacta la adresa de mail a autorului (arcanumrosa@gmail.com) sau prin intermediul Redacției.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: