RESCRIEREA ISTORIEI, PRIVIND „BĂTĂLIA DE LA POSADA”!

by Gheorghe JIANU on November 5, 2019

Marţi 17 septembrie 2019, începând cu ora 17,00 a avut loc loc la Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanu” Vâlcea, lansarea cărţii: „Adevărata Posadă: Defileul Bistriței”, autor Arhim. Veniamin Micle de la Mănăstirea Bistriţa olteană.
Acest subiect a stârnit de-a lungul timpului dezbateri publice privind locul bătăliei, păreri pro şi contra, interese locale, mai mult s-au mai puţin bazate pe argumente solide.
Unii s-au grăbit chiar să bată „ţăruşul” locului Bătăliei de la Posada, fără să mai aştepte şi alte puncte de vedere.
Este posibil ca de această dată să asistăm, prin această carte, la rescrierea adevărului Istoric.
După o trudă de documentare şi cercetare a autorului, a ieşit de sub tiparul tipografic o lucrare bazată pe documente prin care autorul aduce în faţa noastră cu argumente locaţia Bătăliei  de la Posada (1330), desfăşurată între regele Carol Robert de Anjou al Ungariei şi voievodul Basarab I al Ţării Româneşti.
Autorul cărţii document ne-a declarat că „interesul” scrierii cărţii este unul singur: rescrierea adevărului istoric pentru ca generaţiile viitoare să poată să  cunoască trecutul țării şi al poporului român.
Acest eveniment al lansării cărţii şi a  dezbaterii publice are ca organizatori: Arhiepiscopia Râmnicului, Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanu” Vâlcea, Forumul Cultural al Râmnicului, Asociaţia Seniorilor din Educaţie, Știinţă şi Cultură, U.Z.P.R.-Filiala Vâlcea.
Şi-au  dat concursul pentru reuşita evenimentului şi: Petre Cichirdan-patronul ziarelor de cultură din Râmnicu Vâlcea, preotul Nicolae State Burluşi, Gheorghe Jianu-preşedinte al Asociaţiei Ziariștilor de Investigații Râmnicu Vâlcea.
Cu ocazia acestui important eveniment, am invitat să participe: istorici, profesori de istorie, intelectualitate, iubitori de istorie, tineri având posibilitatea să fim cu toţii  martori la rescrierea unei pagini din istoria glorioasă a țării și poporului român.
Mii de mulțumiri autorului care ne-a dat posibilitatea să ne hrănim dorinţa de adevăr istoric prin această carte document.
*
REGELE CAROL ROBERT DE ANJOU AL UNGARIEI, DĂRÂMĂ TOATE   „POSADELE” DIN STÂNGA OLTULUI!

Autorul cărţii menţionează un document foarte important, ignorat de toţi cercetătorii tematicii, anume: Diploma regală din 2 noiembrie 1332. La doi ani după Bătălia de la Posada, regele Carol Robert de Anjou afirmă următoarele: „Am ajuns cu oastea în țara românească spre a o cerceta și am străbătut-o în liniște”. De aici rezultă că bătălia nu s-a petrecut în această zonă, astfel toate localizările de pe teritoriul din stânga Oltului sunt infirmate de respectivul document regal.
Recunosc că după lansarea cărţii, cu titlul menţionat, a Părintelui Arhim. Veniamin Micle de la Mănăstirea Bistriţa olteană, în  data de 17 septembrie 2019, eveniment organizat la Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanu” din municipiul Rm. Vâlcea, am considerat că trebuie să aştept pentru a constata comentariile ulterioare pro şi contra.
Fiind un subiect sensibil, controversat privind locaţia Bătăliei de la Posada anul 1330, piatra de temelie a ortodoxismului şi recunoaşterea de către cei ce doreau  obligarea trecerii forţate la catolicism prin forţa bătăliei, aceștia, s-au recunoscut învinşi de voievodul Ţării Româneşti,  Basarab I.
Însăşi prin titlul îndrăzneţ al cărţii,  Părintele Arhim. Veniamin Micle, după un studiu şi cercetare de ani, bazat pe documentele acelor  vremuri a venit în faţa noastră cu o carte document, cu argumente solide privind locaţia bătăliei.
Cercetarea autorului dă peste cap cercetarea sumară  a celor ce au scris şi localizat Posada de la Gherghiţa din Prahova până la Valea Cernei în Mehedinţi, întrucât nu au adus suficiente argumente.
Autorul menţionează, citez: „Posada trebuie căutată între Râmnicu Vâlcea și Turnu Severin, însă mai aproape de început decât de finalul traseului”, am încheiat citatul.
Ca drept împlinire a reuşitei în luptă a lui Basarab I, aici s-a ridicat Schitul Sfântului Mucenic Procopie, locul unde astăzi se află  Mânăstirea Bistrița olteană.
În baza documentelor menţionate în carte se poate lua în serios ca argument locaţia bătăliei.
Am considerat să fac aceste precizări pentru simplul motiv de a avertiza prin umila mea prezenţă de iubitor al adevărului istoric, că a sosit momentul să rescriem Istoria noastră în numele adevărului și nu prin interese de moment, cum ar fi: politice, administrativ locale, financiare, bătând hotar al evenimentului fără o documentare serioasă.

LANSAREA CĂRŢII, UN SUCCES!

În prezenţa unei săli pline, începând de la tineri, istorici, profesori, intelectuali, oameni de cultură, preoţi, cetăţeni iubitori de istorie, ziarişti şi televiziunea locală Vâlcea 1, organizatorii: Forumul Cultural al Râmnicului, Arhiepiscopia Râmnicului, Asociaţia Seniorilor din Educaţie, Ştiinţă şi Cultură şi Biblioteca Judeţeană au deschis festivitatea lansării cărţii document.
Cuvântul de început şi prezentarea a revenit profesorului dr. Ioan Soare, preşedintele  Forumului Cultural al Râmnicului care a scos în evidenţă activitatea autorului cât şi importanţa cărţii.
În alocuţiunea domnilor: preot. prof. dr. Ştefan Zară, preot prof. dr. Ion Gavrilă, Nicolae State Burluşi, Petre Cichirdan, Dumitru Garoafă (istoric), Gheorghe Jianu, col. rez. Marian Petrescu etc., toţi prin cuvântul exprimat au apreciat activitatea de cărturar  a autorului şi interesul fiecăruia asupra cărţii lansate. Au fost şi intervenţii, prin care s-au exprimat opinii contrar celor menţionate în carte, la care autorul cu calm şi argumente a demontat fiecare exprimare legată de subiect.
Preot prof. dr. Ştefan Zară a dat citire mesajului adresat autorului de către Arhiepiscop Varsanufie, cuvinte de preţuire şi apreciere faţă de cărturarul şi de călugărul cu har Veniamin Micle.
Pe lista vorbitorilor a fost inclus şi prof. dr. în istorie Florin Epure, care din motive profesionale (aşa s-a înţeles) nu a onorat cu prezenţa, evenimentul. Era interesant cuvântul acestuia faţă de cartea document, din perspectiva faptului că a fost prezent cu ani în urmă la Perişani – Vâlcea, când s-a oficiat ca locaţie Bătălia de la Posada unde a prezentat un punct de vedere. Evenimentul de atunci a fost  din plin onorat de prezenţa  politicienilor, istoricilor, intelectualilor, cetăţenilor etc.
Fac precizarea că pe iniţiatorul evenimentului de la Perişani, primarul Ion Sandu personal, telefonic, l-am invitat la lansarea cărţii Părintelui Veniamin. A promis că va fi prezent, dar oare de ce nu a fost prezent???… să înţelegem că nu i-a căzut bine această carte?
Printre cei ce au luat cuvântul s-a aflat şi domnul dr. oftamolog  Ioaniţescu. Cu toţii ne aşteptam ca prin cuvântul luat să facă o caracterizare a cărţii. Din păcate, domnia sa a încercat să folosească momentul pentru lansarea propriei cărţi cu referire la Posada, ce o avea la vedere fără să amintească un cuvânt la adresa autorului sau a cărţii.

INVITAȚI, ELITA RÂMNICULUI!

Îmi cer scuze dacă prin omisie nedorită nu amintesc toate personalităţile prezente  la eveniment.
Prin prezenţa unor personalităţi locale, am constatat interesul privind cartea lansată de autor. Am zărit în sală: prof dr. Alexandru Popescu Mihăești; Iulian Comănescu, prof. dr. Ioan St Lazăr, prof. Dr. Gheorghe Dumitrașcu; prof. Gheorghe Pantelimon; ing. Dr. Mihai Sporiș; prof. Ion Mustețea; prof. Adrian Boureci; ing. Barbu (manager „Cozia-Forest); ec. Albinaru (A.J.F.O.M.); maestrul Modest Cichirdan (fost dirijor-Filarmonica Craiova) etc.
În numele Părintelui Arhim. dr. Veniamin Micle, mulţumesc tuturor celor prezenţi la eveniment.
Consider ca autor al acestui articol şi iniţiator al ideii de  organizare şi lansare a cărţii, că, evenimentul poate fii considerat o reuşită. Vă pot asigura cu sinceritate că singurul interes credibil al autorului este şi va rămâne, o scriere pentru stabilirea adevărului istoric, privind controversele şi interesele stabilirii locului Bătăliei de la Posada.
Autorul aşteaptă ca istoricii să se pronunţe şi să dea un verdict corect  privind cercetarea şi documentarea în interiorul celor 300  file de studiu ale cărţii.
Rm. Vâlcea, 02 octombrie 2019

P.S. În Biblioteca fiecăruia este bine venită această carte document. Cei interesaţi de a intra în posesia cărţii, o pot solicita direct de la autor. Apelaţi la nr. de telef. 0723/047589, Bogdan Neagu.
Nicolae State, Ștefan Zară, Veniamin Micle, Ion Soare, Gheorghe Jianu
Prof. dr. Ștefan Zară și Arhim. Ștefan Zară
Gh Jianu
 Nicolae State Burluși
Ioan Gavrilă
Marian Petrescu, Sorin Minghiat, Ovidiu Stângă

Leave a Comment

Previous post:

Next post: