O zi festivă dedicată salvamontiștilor din România s-a desfășurat, de curând, în județul Vâlcea: Conferința Națională Salvamont România, care a avut loc pe data de 9 aprilie 2024, la Brezoi. Un vechi prieten din anii mei de liceu, Ion Drăgoescu, mi-a dat de veste că și eu sunt invitat să particip la eveniment. Nu prea am înțeles ce caut acolo, mai ales că zona era animată de profesioniști ai serviciilor salvamont, echipați ca atare, mașinile lor de teren fiind aliniate acolo, cu fast, ca la o adevărată competiție sportivă!
Festivitatea salvamontiștilor a început cu proiecția unui film vechi. Un reportaj realizat în cadrul emisiunilor regretatului Aristide Buhoiu în urmă cu cinci decenii. De pe coloana sonoră a filmului am reținut cîteva detalii: „Într-una din diminețile de început de iulie ale anului 1974, Oltul pe care-l știam, dintotdeauna, curgând zglobiu prin pitorescul Defileu al Coziei, a început să se schimbe la față! Devenise agitat, apoi crescuse peste măsură, amenințând să iasă din albia lui milenară. Curând, apa adunată în vârtejuri va ataca, cu cruzime, malurile. Sunt înregistrate apeluri și în aval, și în amonte. Pericol de inundație! Pericol de inundație! (…) Comunicarea se mai poate face, încă. Se cer ajutoare. Tensiunea așteptării crește, mai ales după ce firele telefonice sunt smulse de pe stâlpi. (…) Lotrișorul devenise o insulă asaltată de ape! Aflăm că sunt izolați peste 500 de oameni. Mulți, copii! Se știa că unii sinistrați au nevoie de medicamente. (…) Mai trece o zi. În acele momente de cumpănă, am întâlnit o echipă de tineri care era constituită într-o formație de salvamont. Porniți imediat din Călimănești, băieții aceștia erau gata de acțiune. După ce au studiat situația, ajung la concluzia că singura șansă de a ajunge la Lotrișor era escaladarea muntelui. Cu primele rucsacuri în spate în care aveau medicamente și altele, ei atacă stâncile! Urcă deasupra șoselei cu vârtejuri de ape. Impresionant să vezi cu câtă tenacitate, cu câtă voință și spirit de sacrificiu este organizată bătălia cu pereții aproape verticali. Atât am putut filma atunci! Curând, aveam să aflăm mai multe. Misiunea lor fusese îndeplinită exemplar! Și aici, oamenii dovediseră că sunt la înălțime!”
Am redat aici o parte din coloana sonoră a filmului realizat de Televiziunea Română, cu referire la inundațiile care au avut loc în anul 1974 pe valea Oltului. Am făcut-o în semn de mulțumire și recunoștință față de organizatorii conferinței, în deschiderea căreia a fost proiectat filmul amintit, din motive considerate importante de salvamontiști. „Băieții gata de acțiune” la care făcea referire reportajul erau atunci elevi ai Liceului Economic Călimănești, îndrumați de pedagogul lor Ion Drăgoescu (Bică), un împătimit al muntelui. Din echipa participanților la acțiunea de salvare a sinistraților, alături de Ion Drăgoescu, au făcut parte elevii: Aron Jinaru, Stelian Dumitrescu, Georgică Dugoci, Ion Talpoș, Vasile Bărbuleț. Îi aducem mulțumiri pe această cale domnului Mircea Lera, Șeful Serviciului Public Județean Salvamont Vâlcea, cel care, amintindu-și de filmarea referitoare la inundațiile din anul 1974, s-a străduit să ne găsească pentru a ne invita să participăm la evenimentul anual al salvamontiștilor, desfășurat anul acesta la Brezoi. Din grupul de elevi, de atunci, constituiți într-o formație de salvamont prin strădania domnului Ion Drăgoescu, au fost prezenți și aplaudați la evenimentul de anul acesta al salvamontiștilor: Ion Drăgoescu, Georgică Dugoci, Ion Talpoș. Cu acest prilej am aflat că, începând cu anul 1995, județul Vâlcea beneficiază de un Serviciu Public Salvamont, în subordinea Consiliului județean Vâlcea, că dotarea cu echipamente de lucru pentru ehipea de salvamontiști din cadrul serviciului s-a îmbunătățit. Începând cu anul 2024, în dotarea Serviciilor Publice Salvamont România, inclusiv a Serviciului Public Salvamont Vâlcea, au intrat noi autospeciale destinate intervențiilor montane. Obținute prin fonduri europene derulate prin Ministerul de Interne, aceste autospeciale sunt dotate cu toate echipamentele și dispozitivele necesare salvării de vieți omenești în zonele montane, inclusive cu remorci pentru transportul unităților canine. Le-am văzut expuse la evenimentul de la Brezoi și mie, personal, acest lucru mi-a dat o stare de bine, chiar dacă nu mai urc muntele ca în anul 1974 când făceam parte din echipa de alpinism a Liceului Economic Călimănești precursoare, într-un fel, a Serviciului Salvamont Județean Vâlcea de astăzi! Le aducem mulțumiri organizatorilor evenimentului de la Brezoi pentru diplomele și mapele oferite, le aducem mulțumiri participanților la eveniment pentru aplauzele cu care ne-au onorat, îi aducem mulțumiri domnului Mircea Lera, șeful Serviciului Salvamont Vâlcea pentru tenacitatea cu care, timp de un an de zile, a insistat să ne găsească!