SĂRBĂTOARE MARE ÎN COMUNA FÂRTĂȚEȘTI, VÂLCEA, SATUL DOZEȘTI!

by Simona Maria KIS si Simion PETRE on October 24, 2022

Într-adevăr, mare sărbătoare, exemplar organizată de  primarul comunei Nicolae Voicescu și ziaristul Gheorghe Jianu – sufletul acestei manifestări după cum l-a numit IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Arhiepiscopiei Râmnicului, chiar în momentul sfințirii Căminului Cultural din Dozești, care a primit numele basului Mircea Buciu, eminent solist al Operei Române și compozitor de renume mondial, reprezentat la această sfințire de către fiul său, prof. univ. dr. Dan Buciu. Și fiindcă am vorbit și lăudat organizatorii,îi amintim și pe cei locali, care activează în Fârtățești, la școlile din comună, îl  amintim în primul rând pe profesorul Constantin (Puiu) Tudor, căruia primarul Voicescu i-a subliniat meritele în dese rânduri!

Manifestarea a avut loc Duminică, 16 octombrie 2022, și a fost alcătuită din două părți: una începută la ora 9.00 cînd au fost primiți oaspeții, cînd au fost omeniți la primele ore ale dimineții la căminuil cultural din Fârtățești, o construcție modernă specifică spațiului arhitectural din Țările de Jos (clădiri joase) și cu ferestre mari absorbind din plin lumina soarelui…Apoi, invitații s-au deplasat prin comuna cu 20 de sate și 4 cămine culturale, alături de școlile vizitate, adevărate bijuterii comunitare…Principalul invitat a fost fără îndoială fiul lui Mircea Buciu, prof. univ. dr. Dan Buciu, ilustru personaj, căruia trioul muzical de la Seminar și Filarmonică, format din Valentina și Dumitru Scurtu, voce, și pianista Galina Nemțanu, i-a dăruit un minispectacol cu totul și cu totul excepțional!…Ne grăbim să dăm titlurile bucăților muzicale interpretate: Doina Stăncuței din opera La seceriș de Mircea Buciu, cântată de Valentina Scurtu; Doina Mugurelului prelucrare de Gh Dima după lucrarea lui Anton Pann interpretată de Dumitru Scurtu (care pe zi ce trece ne arată marele său potențial de tenor și care își împodobește spectacolul cu incursiuni istorice asupra opusurilor prezentate, interesante și la obiet, de astă dată, corectându-l pe Gh Cărbunescu (cunoscutul interpret vâlcean de romanțe – autorul melosului acestei romanțe) asupra autorului literar al romanței Dor de tată, Marin Sorescu!)…Dumitru Scurtu care a dat o nouă viață acestei romanțe, storcând lacrimi de la spectatorii între două vârste…Apoi Știi tu bade ce mi-ai spus, o frumoasă lucrare interpretată tot atât de frumos de Valentina Scurtu. Toate cele trei lucrări au fost acompaniate de Galina Nemțanu, așa cum o știm, conectată exemplar la lucrarea interpretată. Dumitru Scurtu a prezentat fiecare lucrare adusă în fața publicului, care a umplut sala până la refuz, în fața unei asistențe selecte în fruntea cărei a stat, la spectacol, IPS Varsanufie…care a dat, de fapt, girul întregii manifestări! După cele trei lucrări, interpreții au oferit publicului sălii din Dozești trei romanțe pe care și „Mircea Buciu le-ar fi plăcut”(știind că marele interpret, nu a compus romanțe – a subliniat D. Scurtu)!…De câte ori am vrut să-ți spun, Din vise- dragi poeme (Sabin Păutza) și Dor de tată (Gh Cărbunescu). Să mai adăugăm că întreg minispectacolul celor trei interpreți a fost închinat lui Mircea Buciu, noul patron spiritual al Căminului Cultural din Dozești, căruia Arhiepiscopul Arhiepiscopiei Râmnicului și corul Seminarului Sf Nicolae i-au închinat (efectuat) sfințirea! și domnului Dan Buciu, profesorul unor întregi generații de studenți de la Teologia din București…Dan Buciu care într-o discuție particulară, la deschiderea manifestării, ne-a confirmat colaborarea sa cu dirijorul Filarmonicilor din Botoșani și de la Craiova, Modest Cichirdan…

     Să mai adăugăm că spectacolul care a urmat sfințirii Căminului Cultural și care a constituit partea a doua a manifestării de la Dozești, exemplar organizată de primarul Nicolae Voicescu și ziaristul de investigații Gh Jianu (să recunoaștem, fără discursuri sforăitoare), a adus în prim planul scenei satului Dozești pe neasemuita interpretă de operă Ozana Barabancea!! care ne-a impresionat pe toți cu vocea ei, interpretarea, extraordinară pusă în slujba versului, muzicii și simțirii patriotice tonic și viu declarate. Prima poezie, cântată, scrisă de Alina Manolache, Nu ne vindem patria, a fost o primă audiție care pur și simplu ne-a ridicat pe toți în picioare…așa ceva n-am mai văzut…o sală arhiplină a încetat orice vociferare, și a fost o liniște de mormânt. Cum ar spune cineva cu multă simțire și mai puțină cultură…o sală care a rămas cu gura căscată!…Interpreta fiind o masă vie, puternic colorată de portul tradițional, care cântă și gesticulează și care pur și simplu te extaziază! Vă dați seama ce a urmat…Gheorghe Roșoga, perpetuum mobile al muzicii populare românești, bine subliniat în spectacol, alături de tinerele dansatoare din Dozești, și, foarte plăcut pentru noi cei din capitala județului, Ion Lupu și Gh Cărbunescu, cu care nu odată am mers să cucerim Bucovina și Basarabia cu melosul nostru vâlcean! Au urmat copii mai ales, interpreți, din spațiul comunitar al Fârtățeștiului de care, evident, ne-am îndrăgostit. Felicitări domnilor Gheorghe Jianu și Nicolae Voicescu și responsabilii locali care ați gândit și realizat această zi închinată unui mare artist de canto român! Felicitări Înaltului Varsanufie pentru binecuvântarea dată manifestării încă dinainte cu cîteva luni, când proiectul a fost pus la cale de cei doi amintiți mai sus și de vlădica de la Arhiepiscopia de sub Capela!…Să mai vedem așa ceva, fără discursuri, ci numai cu mișcare, imagine, cântec și bună voie…Încă odată, bravo, bravo!

NOTA: A se accesa Video Arhiva de pe www.culturaarsmundi.ro pentru a urmări secvențele filmate de la sărbătoarea Dozeștiului

Prezenți la ora 9-00, Foto Ov Cr Dinică
Începe spectacolul – ora 14-00, Foto Ov Cr Dinică

Leave a Comment

Previous post:

Next post: