Biserica „Înălţarea Domnului” din Copăcelu, parohia Troianu, 21 decembrie 2014, a avut loc o slujbă de pomenire susţinută de un sobor de preoţi în frunte cu pr. Gheorghe Neagoe: Florin C. Popa, Mihai Pretorian, Gabriel Robescu, Bogdan Brădeanu, diacon Mircea Proteasa…Lângă altar, pe lângă enoriaşii şi invitaţii la eveniment, s-a aflat tatăl eroului Revoluţiei înmormântat în cimitirul bisericii, sublocotenent post mortem Petre Hodorog, născut în 07 oct. 1969 şi decedat la datorie în decembrie 1989…fiul lui Constantin şi al Mariei Hodorog; Erou Martir al Revoluţiei din Decembrie 1989….
„Biserica Înălțarea Domnului din Municipiul Râmnicu Vâlcea, sfințită în ziua de 26 octombrie 1997, a fost ridicată la inițiativa Pr. Constantin Popa împreună cu părinții, ai căror copii, eroi martiri ai Revoluției din Decembrie 1989, şi-au dat viața în timp ce-şi satisfăceau stagiul militar în diverse localități din țară: Bucureşti, Timişoara, Constanța, Sibiu, ş.a.
S-a pornit la construirea acestei biserici cu credința că Bunul Dumnezeu va ajuta ca acest sfânt lăcaş să devină, în timp, un lăcaş de rugăciune şi un reper pentru cinstirea celor căzuți pentru idealurile de dreptate şi libertate. Pe una din tâmplele aflate în naosul bisericii se află zugrăviți opt dintre martirii vâlceni ucişi în 1989. (…)De aceea, biserica este una dintre puținele biserici din țară ridicate în memoria eroilor revoluției din Decembrie 1989.” (Arhiepiscopia Râmnicului)
Redăm mai jos, parţial, cele două expuneri care au încheiat slujba de pomenire:
Eugen Petrescu: – …Centrul de Cercetări Istorice „Preot Dumitru Bălaşa”, în aceste zile, desfăşurându-şi Simpozionul „De la Martirii Brâncoveni la Martirii Revoluţiei Române din Decembrie 1989”. Evenimentul se desfăşoară în parteneriat cu ArhiepiscopiaRâmnicului, cu Prefectura Judeţului Vâlcea, Direcţia pentru Cultură şi Culte Vâlcea, Cercul de la Râmnic „Grădina Maicii Domnului”, Primăria Horezu, Instituţiile Militare din Garnizoana Râmnicu Vâlcea…Cu această ocazie vor fi lansate două volume, unul semnat de profesorul universitar Radu Ştefan Vergatti, legat de Martirii Brâncoveni şi un volum al cărui autor sunt…(citeşte de pe coperta acestui volum).
Mihai Sporiş: – …Astăzi părintele Pretorian ne-a vorbit despre marele arbore omenesc; în acest arbore, neamul românilor, acum 75 de ani şi mai bine a trăit drama să-şi secătuiască seva creştină; cu 25 de ani în urmă şansa de a reaprinde candela şi de a împrospăta viaţa neamului românesc a fost deplină; într-un Crăciun zbuciumat, pentru că toate naşterile sunt cu dureri, se va fi ivit un Irod să dea poruncă să fie ucişi, din nou, pruncii! dar şi Iisus Mântuitorul a trebuit să fugă într-o ţară vecină să salveze mântuirea omenirii; va fi crescut preţ de 33 de ani ca să înveţe omenirea mântuirea cea nouă şi va fi fost răstignit. Au trecut 25 de ani de la naşterea noului ideal! Mai este mult până vom reuşi să ne mântuim de necazuri, de sărăcie şi de tot ceea ce a adus Irod, încercând să salveze împărăţia, şi mântuirea nu este departe. Trebuie să sărbătorim în fiecare an izvorul acesta nou de lumină, care ne-a fost dat în decembrie 1989, să nu ne oprim lupta până ce credinţa nu se va înstăpâni în fiecare şi până ce efectele acelei împărăţii roşii nu vor fi date uirtării… Dar şi până acum 25 de ani vor fi fost luptători şi îmi fac o datorie de a reaminti în fiecare an acest lucru…Dacă în cei 50 de ani fiorul credinţei ar fi dispărut, nu ştiu care ar fi fost calea noastră de atunci încoace! Alături, în cimitir, ştiu că îşi mai dorm veşnicia, doi preoţi…Unul dintre ei, Nicolae Marinescu, care a slujit în această biserică a stat în închisorile comuniştilor…A fost deţinut politic. Este şi el aici, ca însemn al acestui eroism pe care de multe ori îl uităm. Tot într-o zi de Paşti, însângerat, vor fi murit partizanii din Muntele Arnota!…multă vreme consideraţi mai departe „bandiţi”care vroiau răul poporului… Vedeţi, că, între timp, lucrurile s-au schimbat şi acei bandiţi sunt deja printre eroii noştri, oameni care s-au sacrificat pentru destinul nou pe care ni l-am fi dorit în acel decembrie însângerat, 1989…Să nu-i uităm niciodată pe cei care au luptat înainte de 1989…Să nu-i uităm pe cei care au murit în 1989! Pe Arhiva Video din www.culturaarsmundi.ro am postat un fragment din slujba de pomenire a eroilor de la Revoluţia din Decembrie 1989.
SLUJBĂ DE POMENIRE A EROILOR REVOLUŢIEI DIN 1989 LA BISERICA „ÎNĂLŢAREA DOMNULUI” DIN PAROHIA TROIANU
Previous post: „MODELUL ICONIC AL MARTIRIULUI BRÂNCOVENILOR”
Next post: Comunicat de Presă