SPECTACOL EXTRAORDINAR OFERIT BASARABENILOR DIN RÂMNICU VÂLCEA DE CĂTRE ELEVII LICEULUI „MIRCEA ELIADE” DIN CHIȘINĂU

by Petre CICHIRDAN on August 18, 2019

Să fie clar! pe buletinul de identitate al tatălui meu născut în 13 iulie 1909 la Lipcani-Hotin și eliberat în 1927 scria România, la fel ca pe al mamei și pe cel al fraților mai mari, exceptându-l pe cel al lui Modest, născut în 1940, după semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov și pe care scrie URSS….
În 1941 Mareșalul Antonescu readuce Basarabia la patria mamă și tot el avea să o piardă în 23 august 1944, când a fost arestat de Regele Mihai!…Așa scrie la manualul de istorie după care am învățat între 1966 și 1970.
Pe 19 martie 1944 Guvernul României declară evacuarea cetățenilor români din Basarabia, Mareșalul, sperând să oprească armata sovietică la râul Prut; dar în iulie 1944 americanii bombardează violent România, spatele frontului, anulând orice speranță de revenire a germanilor și românilor, și deschizând drumul ostașilor sovietici către Europa!!… Contrar cântecului „Cântă cucu-n Bucovina”, în care românii bucovineni și basarabeni evacuați în 1944 trebuiau să se întoarcă în 1945 la vetrele lor, aceștia nu s-au mai întors niciodată! Acestea sunt motivele pentru care noul poet român fără pereche, Ștefan Dumitrescu a scris în 1978 !!! gigapoemul „America, Calul Troian al omenirii” …
*
În 06 august 2019 trupa de teatru „Argonauții” de la Liceul „Mircea Eliade” din Chișinău a prezentat un spectacol de teatru, muzică și poezie, împreună cu interpretul de romanțe, și mai mult decât atât, Gheorghe Cărbunescu din Râmnicu Vâlcea…Un spectacol surpriză , „Vagonul 17”, căci este pentru prima dată în cei șaptezeci și cinci de ani, când cineva din Republica Moldova își cere iertare față de basarabenii evacuați în 1944, și nu refugiați…Două milioane de români nord bucovineni și basarabeni, care și-au lăsat acolo părinții bătrâni să le păzească averile și au plecat de bună voie la adrese exacte în Regatul României…
O mână de copii ultrafrumoși, bravo românilor moldoveni! care împreună cu profesorii și mamele lor au scris o pagină de istorie contemporană și de reparație morală…. Spectacolul a fost deschis de eleva din clasa a VII-a a liceului Mircea Eliade din Chișinău, Maria Brâncă, căreia îi prevedem un viitor de aur în teatrul moldovenesc, frate cu cel românesc:
Maria Brâncă (pe scenă, adresându-se sălii): – …« Dă-mi voie să-ți spun frate. / Pe mine m-au mințit la școală, că-mi ești dușman/ …Nu frate bun./ Din Basarabia vă scriu, dulci frați de dincolo de Prut,/ Vă scriu cum pot, mi-e dor de voi și vă sărut!/ …Credeam că am noroc că Blaga-mi vine-n graiul meu stâlcit, după ce ne vom fi unit/ Noroc, citindu-l pe Arghezi, Blaga./ …Ce tare, Doamne, am fost mințiți…/ Cu pocăință nesfârșită mă rog iubitului Iisus/ să-mi ierte vorba rătăcită ce despre tine frate-am spus./ Din Basarabia vă scriu dulci frați de dincolo de Prut / Vă scriu cum pot…și prea târziu/ …Mi-e dor de voi și vă sărut;/ Aflând că frate –mi ești pe data/ Mi-au dat lacrimi în priviri/ Pe loc am fost și arestată și dusă-n ocnă la Sibiri./ Din Basarabia vă scriu…/ Dulci frați de dincolo de Prut/ Vă scriu cum pot, și prea târziu./ Mi-e dor de voi și vă sărut….
Vă mulțumesc, acum îi invit în scenă pe domnul Eugen Petrescu, președintele Asociației Cultul Eroilor, „Regina Maria”, Filiala Vâlcea și pe doamna Alina Chiriac Ivașcu de la Radio Moldova, Chișinău. »
*
Înainte de a vedea ce a spus Eugen Petrescu dați-mi voie să vă reamintesc că în perioada de tristă amintire, interesant,românii basarabeni din România obțineau foarte greu pașaport și „vâzov” de intrare în R.S.S. Moldovenească, în timp ce moldovenii din același stat fost cândva provincie românească obțineau mult mai ușor intrare pe teritoriul României…ceea ce însemna că RSSM, provincie a URSS, concura în libertățile democratice, România! Da, era impus de la ruși ca să demonstreze că cetățenii din RSSM o duc mai bine decât frații lor de peste Prut! În perioada la care se face referire în piesa jucată pe scena Teatrului „Anton Pann”, unde era mai multă nevoie de lumină, să fii cetățean al RSSM și să ai rude în România, evacuați din RSSM, în 1949, era o crimă și sigur îți aducea nenorocirea în casă, chiar moartea.
Pentru românii din RSSM și RPR, în anul 1949 a continuat holocaustul românesc din 1940-1941 din Bucovina de Nord și Basarabia, în RSSM, fiind arestați toți cei cu rude în România și care erau ostili puterii sovietice; în România, fiind arestați și închiși pentru exterminare, foști legionari și chiaburii care nu au aderat la politica PCR… Cei care au scăpat și-au întors fața către puterea sovietică, în RSSM, ori s-au născut din bărbați români eroi ai URSS (răniți în al Doilea Război Mondial) și femei rusoaice sau cine știe prin ce altă minune…Oricum, după 1945 în RSSM ruaoaicele din armata sovietică au compensat lipsa românilor evacuați! Cel care descrie cel mai bine această stare de lucruri, din 1949, din RSSM, este monahul Moise din Alba Iulia, care în 2014 a editat cutremurătoarea carte „Să nu ne răzbunați” și în care adună întâmplările nemaipomenite despre care fac vorbire cei foarte puțini la număr care au scăpat din lagărele siberiene, precum și de la scriitori ca Paul Goma plecat în Franța după evacuarea din 1944 sau Virgil Gheorghiu o strălucită minte românească care a emigat în America după evenimentele din 1940, din Bucovina de nord și Basarabia, și pe care le-a descris genial în cartea sa „Ora 25”, 1949 și care au făcut subiectul filmului cu același titlu, și care i-a avut ca protagoniști pe Virna Lisi și Anthony Quinn, 1967…
Neașteptat și major este gestul celor de la Chișinău, ei trebuie felicitați, elevii Liceelor „Mircea Eliade”, „Elena Alistar” și „Gheorghe Asachi”, care au venit cu acest subiect pe scena Teatrului „Anton Pann”, în Râmnicu Vâlcea, unde în anul 1944 a existat cea mai mare afluență de români nord bucovineni și basarabeni care practic au dublat populația orașului și județului…Acești copii, aducând la lumină adevărata și reala prigoană pe care elementele sovietice din RSSMoldovenească le-au sădit în inimile populației băștinașe contra românilor basarabeni evacuați în 1944! Manifestarea o considerăm fără precedent și care arată că adevăratele elemente de origine basarabă își dau seama cât de nevoie are Rep. Moldova de fiii adevăratei Basarabii….

« Doamnelor şi domnilor,
Dragi copii,

Asociaţia Naţională Cultul  Eroilor „Regina Maria” – Filiala Judeţeană „Matei Basarab” Vâlcea, organizează în perioada 5-10 august 2019 Tabăra de odihnă, recreere și documentare pentru copiii basarabeni, ediția a III-a, Râmnicu-Vâlcea, sub genericul „Să ne cunoaștem Țara mamă”. La această ediţie participă 13 copii de la trei licee din municipiul Chişinău: 11 copii de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, un copil de la Liceul Teoretic „Elena Alistar” şi un copil de la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”. De asemenea, copiii sunt însoţiţi de 7 părinţi şi directorul adjunct al Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, doamna profesor Diana Senic.
În memoria basarabenilor care au suferit şi au murit ca urmare a celui de-al doilea val de deportaţi, din 5-6 iulie 1949, astăzi, 6 august, am organizat la Râmnicu-Vâlcea o Seară culturală basarabeană. Cu acest prilej, copiii din Trupa de Teatru „Argonauţii” a Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, aflaţi în această tabără, din care fac parte şi cei doi copii de la liceele amintite mai sus, au pregătit, la 70 de ani de la tristul eveniment, o piesă de teatru intitulată Vagonul 17, realizată după romanele Din Calidor (1987), de Paul Goma și Patimi și iluminări din captivitatea sovietică, de Radu Mărculescu, scenariul şi regia Rodica Burlacu, coloana sonoră Viorel Burlacu. Pentru această piesă, jucată la Concursul Naţional de Teatru, ediţia a 17-a, 2019, organizat la Sighişoara, trupa a fost premiată cu premiul de excelenţă şi premiul pentru cea mai bună regie.
De asemenea, Ruxanda Covalschi din Chişinău va susţine un recital de cântece patriotice, iar Gheorghe Cărbunescu din Râmnicu Vâlcea va susţine un recital de romanţe.
Suntem onoraţi de prezenţa la Râmnicu-Vâlcea a Trupei de Teatru „Argonauţii” a Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Chişinău şi a doamnei Diana Senic, director adjunct al liceului, a doamnei Alina Chiriac-Ivașcu, jurnalist la Radio Moldova-Chişinău, a doamnei regizor Rodica Burlacu şi a mamelor care însoţesc aceşti copii minunaţi în tabăra de la Râmnicu Vâlcea. » (Eugen Petrescu, președintele Cultului Eroilor „Regina Maria”, Filiala Vâlcea)

Alina Chiriac Ivașcu: – « Bună seara și bine v-am găsit dragi frați români. Aș vrea să vă văd și eu ochii ca să avem astăzi această comunicare directă cu domniile voastre și să vă împărtășesc emoția mea pe care am avut-o pe parcursul acestei zile împreună cu însoțitorii și actorii trupei „Argonauții” de la Chișinău, emoții pe care le vom purta în inimile noastre pentru că aici l-am văzut, l-am simțit pe Dumnezeu și vreau să le mulțumesc organizatorilor, domnului Eugen Petrescu și domnului Gheorghe Cărbunescu pentru că au participat și ei împreună cu noi în această aventură frumoasă; pentru că avem, de ceva timp, o colaborare frumoasă cu domniile lor la Radio Moldova, unde de mai multe ori i-am invitat la emisiunile pe care le realizez…Nu pot decât să împărtășesc bucuria acestei colaborări frumoase…Nu pot decât să sper la o seară minunată aici la Râmnicu Vâlcea…Doamne Ajută, mulțumim pentru invitație! »
*
O piesă de teatru excepțională pe care trupa de copii la fel de excepțională, iată, după șaptezeci și opt de ani aduce la lumină o pagină din istoria tragică a românilor basarabeni așa cum nu a mai făcut-o nimeni! Felicitări acestor copii, elevi, toți, aparținând ciclului doi de învățământ general, toți cu o expresivitate a feței și vocei deosebite și care ne atestă, așa cum am văzut și la Cernăuți, în Ucraina românească, la copiii lui Iurie Levcic, în cântec româneasc, copiii de aur ai Bucovinei de nord, că fondul românesc din cele două ținuturi românești și care nu demult formau-alcătuiau-la initiativa lor România Mare!… nu piere! ba, din contră, se ridică uimitor de repede din propria cenușă mai frumos și mai puternic, demonstrând mai bine ca niciodată, și decât ar fi făcut-o oricine, că poporul nostru se trage din lumina soarelui, că-l are deasupra pe Dumnezeul Luminii, are sub el Muntele și deasupra, Soarele!….

Gh Cărbunescu: – « Am cântat „Avea bunicul” pe versuri de Aurelia Panait, Rep. Moldova…Apoi am cântat “Fii rebel”, versuri găsite de baiatul meu pe Internet, autor necunoscut… La vioară: Dumitru Vulparu, pian Ilie Fieraru. Ambele piese sunt pe muzică proprie cu aranjament muzical al lui  Ilie Fieraru… »

NOTA: Vezi imaginile video de pe Arhiva Video a www.culturaarsmundi.ro: « „ARGONAUȚII” DIN CHIȘINĂU LA RÂMNICU VÂLCEA-MARIA BRÂNCĂ », « „ARGONAUȚII” DIN CHIȘINĂU LA RÂMNICU VÂLCEA-„VAGONUL 17” », « GHEORGHE CĂRBUNESCU ALĂTURI DE „ARGONAUȚII” DIN CHIȘINĂU, LA RÂMNICU VÂLCEA »

Maria Brâncă Râmnicu Vâlcea 06 08 19
Alina Chiriac Ivașcu și Eugen Petrescu, Rm Valcea, 06 08 19
Ruxanda Covalschi, Rm Valcea, 06 08 19
Grup de actori din Chișinău, Rm Vâlcea 06 08 19
Diana Senic și Eugen Petrescu Em Valcea 06 08 19
Rodica Burlacu și Diana Senic Rm Valcea 06 08 19
Nepoata lui Eugen Petrescu viitoarea stea a Râmnicului 06 08 19
Gh Cărbunescu Rm Valcea 06 08 19
Ilie Fieraru, Rm Valcea, 06 08 19
Dumitru Vulparu, Rm Vâlcea, 06 08 19

{ 1 comment… read it below or add one }

Pătrașcu Marian August 19, 2019 at 10:51 pm

În manualul (?; corect: manualele!) de istorie de pe care ai învățat tu, aceleași de pe care am învățat și eu NU SE POMENȘTE ABSOLUT NIMIC DESPRE MAREȘALUL ANTONESCU ȘI NICI DESPRE REGELE MIHAI I! Ce naiba, și tu te apuci să inventezi?

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: