TÂNĂRUL ARTIST OLTEAN ALEXANDRU MUNTEANU, ÎNTRE CRAIOVA ŞI MALAGA, PE DRUMUL AFIRMĂRII MUZICALE

by Eugen Petrescu on April 4, 2013

Post image for TÂNĂRUL ARTIST OLTEAN ALEXANDRU MUNTEANU, ÎNTRE CRAIOVA ŞI MALAGA, PE DRUMUL AFIRMĂRII MUZICALE

(note biografice selective)

         Alexandru Munteanu s-a născut în oraşul Craiova, judeţul Dolj, la 2 septembrie 1990. A urmat în localitatea natală cursurile Colegiului Naţional „Carol I” (până în clasa a VII-a) şi Liceului de Artă „Marin Sorescu” (din clasa a VIII-a până în clasa a X-a, inclusiv), specializarea chitară clasică, instrument principal (profesori George Mitrache şi Maria Şopov) şi pian, instrument secundar. Clasele a XI-a şi a XII-a le-a continuat în cadrul Liceului de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, unde l-a avut ca profesor de chitară clasică pe lectorul universitar dr. Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu, de la Universitatea Naţională de Muzică. În prezent, este student în ultimul an la Conservatorul Superior de Muzică din Malaga – Spania, unde îi are ca profesori de chitară clasică pe Juan Carlos Almendros Baca şi Javier Fernández Chamizo; în particular ia lecţii de chitară flamenco de la Ruben Diaz, José Juan Pantoja  şi  Chato Francisco Santiago.  În acelaşi timp, în calitate de cadru didactic asociat, predă lecţii de chitară clasică la Centrul Experimental de Studii Muzicale (Centro Experimental de Estudios Musicales) din Malaga.

Începând cu anul 2005 obţine mai multe premii la concursurile naţionale şi internaţionale de chitară clasică. În anul 2009, din partea Consulatului iberic la Bucureşti, intérprete de guitarra clásica, Alexandru Munteanu, a primit „Diploma de Excelencia”, para la promoción de la musica española.

Alexandru Munteanu este prezent în emisiunile (transmise în direct sau înregistrate) realizate de mai multe posturi centrale şi locale de radio şi televiziune: Pro TV, TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internaţional, TVR Cultural, TVR Craiova, TV  „Onda Azul” Malaga, TVS Craiova, TLU Craiova, Radio „Oltenia” Craiova.

Individual,  a susţinut concerte şi recitaluri de chitară clasică şi flamenco: în anul 2009, în Spania, la Ateneul din Malaga, Conservatorul din Cordoba, Centrul civic din Nerja, Centrul civic din Malaga; în 2010, în România, la Muzeul de Artă din Craiova; în 2011, în România, în Piaţa „Mihai Viteazul” din Craiova, în cadrul Stagiunii estivale 2011 a Filarmonicii „Oltenia”; în 2012, în Spania, la „Different Beach Club”, „Peña Juan Breva” şi „CFG Studios” din Malaga.

A cântat Concertul în Re major de A. Vivaldi şi Concertul de Aranjuez pentru chitară şi orchestră de J. Rodrigo, alături de Orchestra Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, dirijori Alexandru Iosub şi Octav Calleya, Orchestra Filarmonică „Sinfonietta” din Râmnicu-Vâlcea, dirijor Alexandru Iosub, Orchestra Universităţii Naţionale de Muzică şi Orchestra Liceului de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, dirijor Constantin Grigore, Orchestra Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” şi Orchestra Naţională de Cameră din Chişinău (Republica Moldova), într-un turneu, în 2008, prin mai multe oraşe din Sudul Spaniei, dirijori Octav Calleya, María Ángeles Rozas Carballo,  María del Mar Muñoz Varo, Juany Martínez de la Hoz Casas şi Marta Silva Pérez; în anul 2011, cu Orchestra Teatrului Liric „Elena Teodorini” din Craiova, a cântat în Piaţa „Mihai Viteazul”, din localitate, Variaţiuni din Flautul Fermecat, de W. A. Mozart, de Fernando Sor, dirijor şi orchestraţie Alexandru Iosub.

În 2011 şi 2012, cu Orchestra de chitare a Conservatorului Superior de Muzică din Malaga, dirijori Ana Blanco şi Estefania Sánchez Guirao, a susţinut mai multe concerte la Malaga, Cordoba, Granada şi Sevilia; la 28 decembrie 2012, pe scena Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, Alexandru Munteanu a susţinut un recital de chitară clasică şi flamenco, intitulat Bijuterii muzicale (White Pearls of Guitar); în zilele de 11 şi 12 ianuarie 2013, cu Orchestra Conservatorului Superior de Muzică din Malaga, dirijor Davíd García Carmona, a susţinut la Malaga concertul Egmont, de Bert Appermont, iar în zilele de 25 şi 26 ianuarie 2013, a susţinut un concert de jazz, cu „Big Bang”, Orchestra de Jazz a Conservatorului Superior de Muzică şi Orchestra Simfonică a Centrului Experimental de Studii Muzicale din Malaga, dirijor Ara Vardtanian.

În presa românească şi cea spaniolă au fost publicate o serie de referinţe despre Alexandru Munteanu şi, de asemenea, mai multe interviuri din care vă prezint câteva:

-Dan Lupescu, Soli ai începutului de mileniu, în revista Lamura, nr. 1-3, 2005.

Viaţa în ritm de flamenco, în ziarul Gazeta de Sud, 21 iulie 2008.

-Ion Jianu, Interviu cu maestrul Octav Calleya, dirijor titular al Orchestrei simfonice Ciudad deMalaga” Spania, în revista Scrisul Românesc, nr. 11, 2008.

Alexandru Munteanu, chitaristul minune care a uimit Spania, în ziarul Libertatea, 28 decembrie 2008.

Centro Cívico de la Diputación de Málaga ofrecerá un concierto de guitarra y soprano, în Noticias de Malaga, 13 aprilie 2009.

Viaţa Vâlcii, nr. 3580, 8 iunie 2009.

Recital de chitară flamenco la Muzeul de Artă, în Gazeta de Sud, 17 iulie 2010.

-Ştefania Bătrînca, Tinereţe cu flamenco, în Gazeta de Sud, anul 16, sâmbătă, 18 iunie 2011.

-Ilie A. Ilie, Cred că mă voi întoarce în România, unde intenţionez să înfiinţez o şcoală de flamenco, în Oltenia Biz Magazin, 10 ianuarie 2013.

-Dan Lupescu, Alexandru Munteanu, un Picasso al chitarei clasice şi Iulia Negrea, Alexandru Munteanu – toreador al chitarei, în revista Lamura, nr. 132-137, septembrie 2012 – februarie 2013, p. 33-34.

**

        Miercuri, 3 aprilie 2013, orele 19.00, Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu-Vâlcea, Sala „Lahovari”, va găzdui un recital extraordinar de chitară clasică şi flamenco susţinut de Alexandru Munteanu.

        Programul recitalulului:

        Prima parte: Francisco Tárrega: „Adelita” (2:00), Julian Arcas: „Fantasía sobre el paño” (5:24 min), Francisco Tárrega: „Capricho árabe” (5:30 min), Isaac Albéniz: „Rumores de la Caleta” (5:07 min), Erik Satie: „Gnossienne nr. 1” (3:25 min), Isaac Albéniz: „Cádiz” (4:40 min), Romanţa anonimă (2:36 min), Isaac Albéniz „Granada” (5:27 min), Dilermando Reis: „Se ela perguntar” (4:00 min), Isaac Albéniz: „Asturias” (6:00 min).

Partea a doua: Paco de Lucía: „Rondeña” (2:10 min), Ernesto Lecuona: „Malagueña” (5:31 min), Paco de Lucía: „Reflejo de luna” (3:29 min), Paco de Lucía: „Los pinares” (4:25 min), Paco de Lucía: „Fuente y caudal” (6:00 min), Paco de Lucía: „Gitanos andaluces” (5:32 min), ***:  „Granaína” (3:34 min), ***: Fandango de Huelva (3:32 min), Paco Cepero: „Agua marina” (4:03 min), ***: Soleá (4:12 min).

***

        În anul 2009, Alexandru Munteanu a cântat la Râmnicu-Vâlcea, atât cu orchestra – dirijor Alexandru Iosub –, cât şi singur (mai multe piese), bucurându-se de un real succes. După concert, cotidianul local Viaţa Vâlcii, a publicat în nr. 3580, din 18 iunie 2009, un interviu cu acesta, iar televiziunea locală Vâlcea 1 a înregistrat şi transmis integral evenimentul, timp de mai multe zile la rând.

Sperăm ca şi de data aceasta, mass-media locală să fie alături de tânărul artist şi măcar una din cele trei televiziuni locale (Vâlcea 1, VTV şi Etalon) să acorde un spaţiu suficient înregistrării şi transmiterii integrale a concertului, spre bucuria publicului iubitor de muzică bună, aşa cum a procedat Tele Universitatea (din Craiova), post care a filmat şi transmis integral concertul din 28 decembrie 2012, susţinut la Filarmonica Oltenia din Craiova.

Urmărind acest recital, vă veţi convinge de faptul că tânărul şi talentatul artist oltean, Alexandru Munteanu, se află pe drumul presărat cu florile succesului, pe urmele marilor valori ale universului muzical.

Succes, Alexandru!

        Notă:

Pentru realizarea acestei pagini am folosit ca surse principale informaţiile oferite de către dl. Ion Munteanu (tatăl artistului), referinţele şi interviurile apărute în publicaţiile menţionate mai sus.

La taina cu ...Picasso

Leave a Comment

Previous post:

Next post: