UN POEM FRUMOS…

by Csaky E POE on June 1, 2020

În loc de MOTTO:
From: Felix PRIBA
Sent: Sunday, May 10, 2020, 04:46:56 PM GMT+3
//

MESAJ CĂTRE CANCELARIA PRIMULUI MINISTRU AL ROMÂNIEI //

Un poem de Mario de Andrade (poet, prozator si eseist brazilian, San Paolo 1893-1945): „Timpul preţios al persoanelor mature”. Am numărat anii mei și am constatat că am mai puțin timp să trăiesc de aici înainte decât am experimentat până acum. Mă simt ca acel copil care a câștigat un pachet de dulciuri: primele le mănâncă cu plăcere, dar când și-a dat seama că au mai rămas puține, a început să le guste intens. Nu mai am timp pentru reuniuni interminabile în care sunt discutate statutele, regulile, procedurile și reglementările interne, știind că nimic nu va fi atins. Nu mai am timp să sprijin persoane absurde care, în ciuda vârstei lor cronologice, nu au crescut. Timpul meu este prea scurt: vreau esența, sufletul meu se grăbește. Nu mai am multe dulciuri în pachet! Vreau să trăiesc alături de oamenii umani, foarte umani, care știu să râdă de greșelile lor și care nu sunt umflați de triumfurile lor și care își asumă responsabilitatea pentru ei înșiși. În acest fel, demnitatea umană este apărată și ne îndreptăm spre adevăr și onestitate. Este esențial faptul că face viața utilă. Vreau să mă înconjor cu oameni care știu cum să atingă inimile, de oameni care au învățat greutățile mari ale vieții, cu atingeri dulci ale sufletului. Da, mă grăbesc, mă grăbesc să trăiesc cu intensitatea pe care numai maturitatea o poate da! Nu intenționez să pierd niciunul din celelalte deserturi. Sunt sigur că vor fi rafinate, cu mult mai mult decât cele mâncate până acum. Scopul meu este să ajung la sfârșit, multumit și în pace cu cei dragi și cu conștiința mea! Avem două vieți iar a doua începe când îți dai seama că ai doar una!!!! De trimis tuturor prietenilor de peste 50 de ani…

*
Vă rugăm, domnule Prim Ministru scoateți chestiunea aceea cu 65 de ani din restricțiile pe perioada legii de urgență…Acum, în perioada de alertă, continuă, din păcate, reclama dvs prin care li se cere oamenilor de 65 de ani să stea în casă… Repet, dacă ceva s-a greșit în aceste două luni de care trebuie să ne fie rușine este această interdicție care s-a dat în perioada de urgență și care nu a mai apărut în perioada de alertă! Un lucru foarte bun. Vă reamintesc că și OMS greșește, la început, criticând purtarea măștii, acum susținând-o cu tărie (noi spunem că greșește iar!-dar unde-I lege nu-i tocmeală). Suntem atâția bunici care încă ne întreținem copiii care lucrează în străinătate fiindcă aici nu și-au găsit un loc de muncă, copiii – fetele care au rămas în țară și nu au loc de muncă; și care întreținem cultura scrisă, presa de cultură, cărțile, care avem nepoți și facem lecțiile cu ei pe tabletă! Dați mai bine restricții tinerelor cu buze groase, silicoane la față, tinerilor albi cu ceafă groasă și tatuați pe mâini și picioare; funcționarilor din primării și alte instituții ale statului care nu respectă legea 186 din 2003 și vor să închidem ziarele noastre culturale fiindcă nu vorbim de violuri, de politicieni, de derbedei…Mai bine faceți ordine la Râmnicu Valcea să vedeți ce relație există (și ar trebui să existe!) între primării și presa culturală scrisă! La întâlnirea din toamnă de la premierea PNL de la Vila de Protocol de la Rm Valcea cu ocazia Centenarului mi-ați dat un premiu la care am ținut și țin în continuare foarte mult; eu am dat oamenilor dvs un referat pentru Parlamentul României cu modificarea Legii Pensiilor în care să se introducă activitatea de inventică în calcularea punctului de pensie! Ați văzut, și Secretarul General al NATO, adjunct, a vorbit recent despre importanța inventicii! Sigur, e o propunere, dar, să nu vă mire, nimeni nu m-a întrebat nici de bine nici de rău despre această propunere…E mai bine să creștem pensiile fără nici o stimulare în actul muncii? V-il trimit în atașament poate îl dați cuiva spre analiză…Și revenind pa pandemie, mă iertați pentru îndrăzneală, nu vă aliniați UE, căci nu este obligatoriu să faceți separație socială între tineri și bătrâni. Atât ne mai trebuia în România…Îmi mai permit să vă spun că masca peste nas și gură aceeași toată ziua pe lunile de vară, pe termen lung, va face multe victime în România și nu numai…În nici un caz nu trebuie amendat cel care o tine doar pe gură, că așa este și sănătos, să respirăm numai pe nas!…
*
LEGEA PENSIILOR

INVENŢIA ŞI INOVAŢIA ESTE CEL MAI MARE ŞI MAI IMPORTANT PRODUCĂTOR DE MATERIE CENUŞIE – GÂNDIRE PRODUCTIVĂ

Din start doresc să vă spun că principiul contributivităţii aplicat pe toată perioada până la data limită de ieşire la pensie (pensia garantată – acordată de stat) este greşit şi nu se întâlneşte în nici o ţară pe modelul introdus în 2003 în ţara noastră; şi care a dus la anomalii la aplicare, după recalcularea din 2005 (de la 2.5 puncte, spre exemplu, cât a primit un pensionar pe caz de boală în anul 2000, acelaşi pensionar a primit 1.02 puncte în 2005, ajungând ca în 2017, la 66 de ani, să aibă o pensie de 1100 lei). Respectivul a ieşit pe vechea lege la pensie cu cei mai buni cinci ani luaţi în calcul, aşa cum a ieşit tot românul până în anul 2000. Noroc, că în 2018 i s-a mai acordat o jumătate de pensie fiindcă este membru al unei Uniuni de creație. Cu această ocazie mulţumeşte Parlamentului României şi Casei Naţionale de Pensii, şi celor care s-au luptat din 2007 încoace ca această Uniune de creație să fie la fel ca USR şi celelalte uniuni de creaţie. Această lege a pensiilor care a apărut în 2003 nu favorizează concurenţa, creaţia, munca în sine, voinţa de a te menţine pe o poziţie mai bună de salarizare măcar cinci ani! şi elimină un principiu valabil de când lumea: să ajungi să ieşi la pensie şi să mai pui şi ceva pentru zile negre, un ban la ciorap! Consider că lucrurile nu pot rămâne aşa într-o ţară în care munca şi calitatea ei trebuie să rămână pe prim plan, iar pensia nu poate fi povară pentru stat! aşa cum este acum, când pensionarii sunt mai bine plătiţi decât cei, care, cu adevărat, muncesc. Nici un tânăr în culmea vârstei sale de muncă, până în 2016, nu câştiga mai mult de 1200 lei în mână, pe lună. Aşa am rămas fără tinerii iubitori de muncă, valoroşi, care au plecat să muncească (să se distrugă uneori muncind 14-15 ore pe zi!) în ţările bogate ai căror cetăţeni, nu mai vor să muncească!
Intervenţia mea, însă, se referă la o altă problemă. În România până în 1989 sunt foarte puţini, dar sunt, inventatori şi inovatori cu documente în dosarul propriu, care, unii, au fost răsplătiţi la vremea obţinerii documentului de inventator şi inovator, alţii, nu; dar, deşi produsul lor aplicat în producţie (brevetele care provin din aplicarea în producţie – invenţia sau inovaţia, aparţinând interprinderii, statului, inventatorul sau inovatorul fiind autor) a produs în continuare efecte pozitive, autorii nu s-au bucurat de drepturi de autor. Propun deci ca noua lege a pensiilor să cuprindă în calcularea punctului de pensie această activitate de inventică şi inovaţie, după numărul brevetelor, iar a acelora obţinute după 1989 să fie demonstrată eficienţa prin cifra de producţie rezultată din bilanţ… Să fie moştenit dreptul de autor de invenţie sau inovaţie, să fie moştenite punctele de pensie calculate în baza brevetelor obţinute.
Propun ca pentru primul brevet de invenţie prezentat, aplicat în producţie, cu un singur autor, să se acorde în plus la punctele calculate, valoarea egală cu un punct de pensie calculat. Dacă sunt mai mulţi autori, până la cinci, să se acorde fiecăruia jumătatea din valoarea punctului calculat pentru pensia legală sau după cum au ei contractul de participare. Dacă sunt peste cinci autori să se acorde 0.10 din valoarea punctului de pensie calculat. Dacă un autor are mai multe brevete, pentru fiecare în plus faţă de cel de bază, dar nu mai mult de zece brevete (ce este în plus, faţă de zece, nu se mai ia în calculul punctului de pensie) se acordă 0.20 din valoarea punctului de pensie pentru fiecare brevet în plus.
Pentru fiecare inovaţie cu document până în 1989, inclusiv, dar nu mai mult de cinci inovaţii, autorul (poate să fie mai mulţi-deci, fiecare) să primească 0.2 din valoarea unui punct de pensie calculat.
Pentru activitatea de inventică, inovaţie, unicate şi produse de mare complexitate cu rezultate vizibile în producţia societăţii, evidenţiate de consiliul de administraţie, şi prin bilanţ, pensia de stat care se acordă celui care iese la pensie poate să se majoreze cu până la valoarea de un punct.
Considerăm că luarea în calcul la pensia acordată de stat a activităţii de inventică şi inovaţie este un act reparator pentru cei care au activat până în anul 2000, când în ţara noastră industria, producţia în general, a fost aducătoare de profit economic şi social, iar lor, inventatorii şi inovatorii, nici măcar nu li se recunoaşte dreptul de autor. Într-o întreprindere-societate din România, până în prezent, nu acţionează nici o lege care să apere invenţia şi inovaţia, s-o stimuleze, iar în cele dinainte de 1989 inventatorii şi inovatorii nu au lucrat în cadrul unui contract, ci numai benevol şi din pasiune pentru nou! Dar rezultatele economice s-au văzut, ţara noastră reuşind prin efort propriu, singura ţară din lume, să scape în totalitate de datoria externă în cea mai grea perioadă a sa, până în 1988. Mai amintim că începând din 1986 întreprinderile au fost vândute salariaţilor; colosala privatizare, pe căi reale, atunci s-a început. Credem că invenţiile şi inovaţiile din Institutele de Cercetare şi din învăţământul de orice grad, nu sunt la fel, cel puţin în cererea noastră, precum cele din fostele întreprinderi de până în 1989 şi cele din Societăţile comerciale de după 1989. (20 08 18)
Reactualizat, 15 mai 2020

Leave a Comment

Previous post:

Next post: