Ar trebui ca această problemă să ne preocupe-preventiv-toată viața noastră, nu doar o dată într-un an în mod festivist, ci zi de zi! Că Obezitatea a fost o boală care a apărut încă din Comuna Primitivă, stau mărturie picturile rupestre din peșteri; pentru Antichitate și Erele Istorice următoare, avem picturi și sculpturi.
În anii noștri, se apreciază că Obezitatea, este o boală-netransmisibilă-dar care s-a întins pe scară planetară; ea este o mare provocare pentru Sistemele Naționale de Sănătate din multe Țări, dar și pentru OMS-Organismul specializat al ONU. Această boală este provocată și apoi favorizată de factori multipli; dintre aceștia, unii factori nu pot fi controlați de noi (genetici, hormonali, sau din mediul înconjurător).
Obezitatea a fost catalogată drept o boală cronică cu complicații metabolice sau non-metabolice, care trebuie identificate/constatate, evaluate și tratate de echipe multidisciplinare de Medici, Nutriționiști, Biologi, Biochimiști, Chimiști ș.a. Specialiștii afirmă unanim că Obezitatea este o boală care vine cu mari provocări asupra Sistemelor Naționale de Sănătate, nu doar la sfârșitul Mileniului 2, ci chiar și la începutul Mileniului 3…Aceste Sisteme și-au triplat acțiunile de profilaxie, încă din anul 1980: și-au sporit atenția în rândul suferinzilor de Obezitate, al celor cu dizabilități fizice și psihologice, dar în special în rândul copiilor! Cei cu boli netransmisibile: cardio-vasculare, cancer, diabet, beneficiază și ei de o atenție specializată.
Iată ce s-a putut citi pe SITE-ul OMS: “Consumul excesiv de alimente cu conținut ridicat de zahăr și calorii, inclusiv al băuturilor carbogazoase sau îndulcite, contribuie la creșterea în greutate, apariția diabetului zaharat de tip 2, a bolilor cardiovasculare, inclusiv a bolilor hipertensive, a unora dintre tipurile de cancer, a bolilor digestive cronice, iar pentru a inversa această tendință, sunt necesare intervenții eficiente de Sănătate Publică, cu implicarea altor autorități și implicit a Industriei Alimentare.”
Statisticile au dat publicității că peste 800 de milioane de oameni de pe întregul Mapamond, sunt bolnavi de Obezitate și se apreciază că Obezitatea o să crească cu 60%, în următorii zeci de ani; se prognozează că în 2030, o să ajungă la 25 de milioane. În prezent, se estimează că persoanele obeze testate pozitiv-Cov 19-au șanse duble de a fi stabilizate.
La nivel European, există “Asociația Europeană pentru Studiul Obezității” (CASO) și “Coaliția Europeană pentru Persoanele care trăiesc cu Obezitate” (ECPO), care organizează evenimente la scară planetară, se întâlnesc în Reuniuni Specializate de pe tot Globul și cu pacienți care sunt afectați de Obezitate.
Pentru acest an (2022), mesajul-temă, pentru “Ziua Mondială a Obezității” (“ZMO”-4 Martie), a fost și este: “Everybody, Needs to Act” (“Toată Lumea Trebuie să Acționeze”!). Trebuie ca fiecare om să facă eforturi pentru o bună informare în legătură cu pericolele/riscurile pe care le prezintă Obezitatea în contextul Sănătății, dar și în aplicarea Normelor Alimentare Corecte, măsuri de combatere a sedentarismului, o mai mare practicare a sporturilor, sau măcar a exercițiilor fizice în natură.
Tot de la OMS: “În cazul în care nu vor fi luate măsuri pentru prevenire și tratament, către anul 2025, mai mult de 50% din populația lumii va fi obeză. Supraponderabilitatea și Obezitatea, constituie acumulări anormale, sau exces în grăsime; indicele de masă corporală (IMC=raportul greutății în kg., la pătratul înălțimii; se folosesc pentru taxonomiile exceselor de greutate și a Obezității persoanelor mature. Cf.datelor furnizate de OMS: când IMC e mai mare sau egal cu 25, e vorba de supraponderabilitate; când ajunge la 30, e obezitate…
Timpul în care se stă la Tv., PC, Laptop/Tabletă/Telefon, lipsa de activitate fizică, conjugate cu o alimentație bogată în zahăr și grăsimi duce la o creștere și mai mare a numărului de persoane cu Obezitate. Dacă s-ar reduce excesele cu măcar 5%, s-ar putea îmbunătăți starea de Sănătate, precum și complicațiile pe care le dă greutatea în exces: boli cardio-vasculare, diabet zaharat, osteo-articulare, apnee în somn, boli digestive, depresii, tulburări de cunoaștere/cognitive.
Creșterea în exces a greutății sau Obezitatea, pot fi prevenite în primul rând prin evitarea zahărului sau îndulcitorilor concentrați, a sucurilor carbogazoase, a produselor de fast-food, a preparatelor procesate cu zahăr și grăsimi în exces. Este indicată consumarea legumelor și fructelor, a cerealelor integrale. E bine să dobândească deprinderea de a face mișcare, exerciții fizice (copiii, 60 de minute zilnic; cei maturi, 150 de minute săptămânal, cel puțin!).
Publicațiile Filialei Olt a UZPR, vor promova totdeauna ce este sănătos și de folos oamenilor! Să nu uităm dictonul latin învățat la Limba Latină, Anatomie, Educație fizică ș sport, sau la Dirigenție, afișat pe Stadioane și în Sălile de Sport: “Mens sana in corpore sano”! (“O minte sănătoasă într-un corp sănătos”!), dar să-l reținem și pe cel care se referă la cei care studiază în Școli și Facultăți: “Venter plenus, non bene studet”! (“Cu stomacul
Maricela-Paraschiva Buicescu, membru UZPR-Olt,