I.
Sărbătorită de UZPR-Olt, alături de colegii cozieni și râmniceni, la Călimănești.
„Condeierii” știu bine că în fiecare ultimă zi de vară (31 august), în România se sărbătorește limba noastră cea română! La fel peste Prut, în Republica Moldova (fostă Basarabia)!
La fel ca în 2022, conducerea filialei UZPR-Olt, „Pan M. Vizirescu” și-a trimis „delegația” care s-o reprezinte la poalele munților Cozia: Valerica Predescu, Christine-Bernadette Rousseau, Ana Vasile, Maricela-Paraschiva Buicescu, Marian-Teodor Popescu și Paulian Buicescu; prin on line, au participat: președintele Vivi-Viorel Pintea, vicepreședintele George Tulea, liderul comitetului director, Rodica-Felicia Matei și Margareta-Mariana Saimac…
„Delegația” noastră a fost întâmpinată de colegii „găzduitori” – subfiliala UZPR-Călimănești, „Mirajul Oltului”: Tiberiu Zamfir-coordonator, Elena Manda-secretar, Constantin Geantă, Violeta Cîrstea-Scrociob.
Activitatea s-a desfășurat în sala de festivități de la „Centrul Național de Informare Turistică” din Călimănești, începând cu ora 14,00, până peste ora 16,00…
Moderator, a fost scr.jr.Zenovia Zamfir, bibliotecar la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.
Activitatea a fost deschisă de prof.Constantin Geantă, în calitatea de director al trustului de presă „Mirajul Oltului”. Dânsul a făcut un scurt istoric, începând cu anul 2010, când împreună cu prof.Paulian Buicescu, a pus bazele primei reviste: „Mirajul Oltului”, apoi „după 20 de ani” (2020 n.red. Intol Press) primind un articol de „drum bun” de la președintele UZPR, Doru-Dinu Glăvan și dreptul de a publica sub sigla UZPR, soțiile celor doi (Elena Manda și Maricela-Paraschiva Buicescu), au fondat revista „Cozia și Oltul”, apoi „Cozia Literar-artistică” și „Cozieni de ieri și de azi”. Directorul Geantă a prezentat – tipărit în revistă – articolul zilei, semnat de colega Maricela-Paraschiva Buicescu.
Dna. moderator, l-a invitat pentru a completa cu ceva amintiri „uitate”, pe Paulian Buicescu, care a amintit de „zorii presei coziene” datorită colegului Tiberiu Zamfir prin revista „Glasul Coziei”; acolo am colaborat mulți „cozieni”! Paulian Buicescu, a mulțumit și trustului de presă vâlcean „INTOLL PRESS”, reprezentat de directorul Simion-Petre Cichirdan, pentru fructuoasa colaborare!
A fost invitat la cuvânt, coordonatorul subfilialei, Tiberiu Zamfir. Dânsul a promis să reia publicarea revistei „Glasul Coziei”, evident sub sigla subfilialei UZPR! A urmat directorul „INTOL PRESS”, Simion-Petre Cichirdan, care și-a manifestat disponibiltatea de a colabora în continuare cu jurnaliștii cozieni și cu cei din Olt. A fost invitată să vorbească poeta Luci Trușcă, președinte al filialei LSR-Vâlcea, care a pus accentul pe o mai strânsă colaborare între creatorii-condeieri! A fost invitat să ne vorbească arht.Vasian Mircescu-membru UZPR-Vâlcea, care prin articolele sale, prin munca de redactor, a ajutat la „arhitectura” revistelor! Uneori și cu bani…
Moderatoarea a invitat-o „la cuvânt” pe dna. prof. filolog Marinela Belu-Capșa, care ne-a povetit de „războiul pacifist” pe care l-a dus zeci de ani în legitimă apărare împotriva „siluirii” limbii române! Una dintre bătălii, chiar în Academia Română! Dna. moderator „a simțit-o” pe colega Ana Vasile că vrea să completeze și i-a dat cuvântul. Dânsa ca vechi profesor de limba română a susținut eforturile pentru acuratețea limbii române!
A fost invitat prof.cmd.Gheorghe Gavrilă, care ne-a spus că dânsul ca director, a cerut tuturor profesorilor de la orice disciplină să nu admită greșeli de ortoepie sau ortografie!
Invitat fiind, a vorbit și scriitorul Nicolae Ghinoiu, care și-a maifestat bucuria că observă o foarte bună colaborare între creatorii-scriitori și cei jurnaliști!
Moderatoarea a propus-pentru o destindere culturală-un moment teatral de comedie, invitând-o pe colega Valerica Predescu. Dânsa ne-a recitat o poezie creație proprie despre limba română, apoi ne-a bucurat spiritual în dulcele grai maramureșan!
A fost invitată să vorbească Christine-Bernadette Rousseau, directoarea revistei noastre „Popas Jurnalistic și Literar-artistic”. După ce a făcut un nou apel pentru trimiterea de articole, ne-a prezentat cu bucurie faptul că a atras la revistă câțiva scriitori și jurnaliști francezi!
A fost invitat și colegul Marian-Teodor Popescu, care ne-a făcut mărturisiri despre limba noastră, încât lacrimile sale de bucurie, le-au declanșat și pe ale unora dintre noi…
Părintele Veniamin Luca, Starețul Mânăstirii Cozia, a invitat participanții la trapeză ca să se împărtășească și din cele ale Martei, într-o agapă creștină!
02 09 23
II.
Sărbătorirea a 13 ani de la apariția revistei “Mirajul Oltului”, la Călimănești
În urmă cu câteva zile am scris un articol despre cum a fost sărbătorită „Ziua Națională a Limbii Române” la Călimănești, în organizarea trustului de presă „Mirajul Oltului”, prin directorii săi: Constantin Geantă și Elena Manda.
Un român dacă este creștin, are mereu pe primul loc pe DUMNEZEU, apoi-dacă este patriot-Patria noastră ROMÂNIA și dacă îi place Cultura, urmează LIMBA ROMÂNĂ! Legat de Cultură, trebuie să scot în evidență (pentru cei care n-au aflat încă, dar și pentru cei mai insensibili/nepăsători, alții invidioși), adevărul indubitabil, deci imbatabil: cele mai multe merite în Presa scrisă din zona Călimănești, le are profesorul-istoric Constantin Geantă! Ideea pentru o revistă la poalele muntelui Cozia a avut-o încă de când era liceean la Liceul Economic de Turism din Călimănești! Dar fiind vremuri restrictive (mai ales la acest capitol…), dorința sa a ars mocnit în cugetul său și când a considerat potrivit, în septembrie 2010, a mărturisit-o unor colegi profesori: Mari-Jane Taloș, Tiberiu Zamfir și Paulian Buicescu.
Într-o frumoasă zi de tranziție între vara spre toamna anului 2010, pe terasa Hotelului Central din Călimănești, Constantin-Cristi Geantă împreună cu Paulian Buicescu au pus „temelia conceptuală” a primei reviste ISSN la Călimănești. Constantin Geantă i-a dat numele de „Mirajul Oltului”, care e destul de cuprinzător (geografic, istoric și cultural). Dat fiind faptuĺ că Oltul udă pe malul stâng și Municipiul Slatina, colegul Paulian Buicescu i-a adus ca sponsori pe prof.Florica Dragomiroiu și soțul dânsei prof.ing.Marin Dragomiroiu din Slatina.
Lansarea revistei „Mirajul Oltului” a avut loc la Biblioteca orășenească „A.E.Baconski” din Călimănești, în prezența tuturor celor implicați în fenomenul cultural în zonă în acea vreme, într-o atmosferă de vibrație spirituală, proprie unui debut din sfera culturală. De notat faptul că directorul revistei, Constantin Geantă a făcut eforturi mari (uneori supraomenești), ca redactor, manager, sponsor pentru a o face “să navigheze” în timp prin fel de fel de crize, mai ales cea financiară…Foarte rar și cu sume mici a avut parte de câte o mică sponsorizare. Desigur că alături i-a stat dna.vieții sale Elena Manda ca soție, redactor-șef, dar și sponsor! În momentele de descurajare, dânsa a fost prima care l-a îmbărbătat! Și a „închis ochii” când mulți bani din bugetul familiei luau drumul tipografiei… Mai mult decât atât, amândoi au fondat încă 7 reviste: „Mirajul Oltului 21″, „Cozia Literar-artistică”, „Cozia și Oltul”, „Clipa Literar-artistică”, „Cozieni de ieri și de azi”, „Micii cozieni” și „Călimăneștiul Jurnalistic și Literar-artistic”. La 3 dintre ele, au fost fondatoare Elena Manda și Maricela-Paraschiva Buicescu. Uneori, au mai sponsorizat-parțial, cât au putut-colegii: arht.ing.tlg.Vasian Mircescu, dr.Aritina-Mihaela Ionescu și prof.Ana Vasile. Dacă au mai fost și alții, îi știe mai bine fam.Geantă și Cel de Sus!
De reținut faptul că revista „Cozia și Oltul” a primit binecuvântarea printr-un articol de „drum bun în timp”, semnat de Doru-Dinu Glăvan, președintele UZPR-Național, prin care revista a putut să apară sub sigla UZPR.
Consilierul nostru de la filiala UZPR-Olt, „Pan M. Vizirescu”, Paulian Buicescu, deseori spune despre directorul Geantă că e “bolnav de Presă”, sau parafrazându-l pe Sf.Ap.Pavel (care zicea: “sunt nebun după CHRISTOS”!): „e nebun pentru Presă”! Mai mult decât atât, îl consideră „un fenomen Jurnalistic”! Și nu exagerează deloc: de la o revistă, a ajuns la 8 reviste: un adevărat trust de presă!
Tot din fonduri proprii, de multe ori a acordat premii, diplome, medalii, cupe, cocarde tricolore ș.a.
Joi 31 august 2023, ca organizator unic al evenimentului, a realizat afișul și a acordat: 15 Diplome de Excelență cu Medalii echivalente în aur; 5 Diplome de Onoare cu Medalii echivalente în argint; 15 Cupe “Mirajul Oltului”
De notat faptul că ziaristul Constantin Geantă a avut ideea să se înființeze și organizeze Subfiliala UZPR-Călimănești „Mirajul Oltului”(și l-a nominalizat coordonator pe colegul Tiberiu Zamfir, care a gost ulterior ales); toate acestea în colaborare cu Paulian Buicescu, acesta din postura de consilier UZPR, a propus președintelui de la Olt, Vivi-Viorel Pintea, apoi l-a informat pe președintele UZPR-Național Sorin-Ștefan Stanciu, care a spus că “e o realizare formidabilă”; i-a felicitat pe toți, dar mai ales pe directorul Geantă, pe care “vreau să-l cunosc și să-l pup pe frunte”! Desigur că urăm „La mulți ani”, nu doar revistei „Mirajul Oltului”, ci și trustului de presă care îi poartă numele, nume dat de directorul-fondator Constantin Geantă, căruia îi urăm la fel, dar cu sănătate peste poate!